Βουκ της Βοσνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βουκ της Βοσνίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1345 (περίπου)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΒλαντίσλαβ της Βοσνίας και Γιελένα Σούμπιτς
ΑδέλφιαΤβρτκο Α΄ της Βοσνίας
Αικατερίνη της Βοσνίας, κόμισσα του Τσέλιε
ΟικογένειαΟίκος των Κοτρομάνιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Βουκ με τον αδελφό Tβρτκο Α΄, τη μητέρα Γιελένα Σούμπιτς και την εξαδέλφη του Ελισάβετ (Σύζυγο του βασιλιά της Ουγγαρίας) στην επιθανάτιο κλίνη του θείου του Στεφάνου Β΄, όπως απεικονίζεται στη λειψανοθήκη του Αγίου Συμεών, με ημερομηνία 1380. Σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία, και οι δύο φιγούρες αγοριών αντιπροσωπεύουν το Tβρτκo Α΄.

Ο Βουκ, βοσνιακά: Vuk, (απεβ. μετά το 1378) ήταν μπαν της Βοσνίας από το 1366 έως το 1367, μέλος της δυναστείας Κοτρομάνιτς, η οποία κυβέρνησε το μπανάτο της Βοσνίας από τις αρχές του 14ου αι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Βλαντίσλαβ και της Γιελένα Σούμπιτς, οι οποίοι παντρεύτηκαν το 1337. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Tβρτκο Α΄, έγινε μπαν της Βοσνίας μετά το τέλος τού εκ πατρός θείου τους Στέφανου Β΄ το 1353. Ο πατέρας τους ενήργησε ως επίτροπος μέχρι το τέλος του το 1354. Τότε επίτροπος έγινε η μητέρα του, έως ότου ο Tβρτκο Α΄ έφτασε στην ηλικία της ενηλικίωσης το 1357. Ο Βουκ συνόδευσε τη Γιελένα, όταν ταξίδεψε στην Ουγγαρία το 1354, για να ζητήσει τη συγκατάθεση στην ανάρρηση του Tβρτκo Α΄ από τον επικυρίαρχό τους βασιλιά Λουδοβίκο Α΄ της Ουγγαρίας. [1] Τον Ιούλιο του 1357 ο Tβρτκo Α΄ και ο Βουκ επιβεβαιώθηκαν ως από κοινού ηγεμόνες της Βοσνίας και της Ουσόρα από τον βασιλιά Λουδοβίκο Α΄ [2] [3] υπό δύο προϋποθέσεις: α) ο ένας από τους αδελφούς θα ήταν στην Αυλή τού Λουδοβίκου Α΄, όταν ο άλλος θα βρισκόταν στη Βοσνία και β) ο Τβρτκο Α΄ θα έκανε μία προσπάθεια να καταστείλει την «αιρετική» Βοσνιακή Εκκλησία. [3]

Τον Φεβρουάριο του 1366 ο Tβρτκo Α΄ αντιμετώπισε μία μεγάλη εξέγερση από τους υποτελείς του, που ήταν δυσαρεστημένοι. Αυτός και η Γιελένα αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου Α΄, ενώ ο Βουκ τον αντικατέστησε ως μπαν. [4] Αν και έλαβε σοβαρά υπόψη τον ρόλο του ως μπαν της Βοσνίας, δεν είναι σαφές, εάν ο Βουκ υποκίνησε την εκθρόνιση τού αδελφού του ή αν ήταν απλώς μία μαριονέτα, που είχαν εγκαταστήσει οι ευγενείς. Ωστόσο μέσα σε ένα μήνα ο Tβρτκo Α΄ επέστρεψε με τη βοήθεια του Ουγγρικού στρατού. [4] Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο Βουκ είχε χάσει μέρος της Βοσνίας από τον αδελφό του, αλλά διατήρησε τον έλεγχο του Μπομπόβατς, της πρωτεύουσας. [1] Ο ευγενής Σάνκο Μιλτενόβιτς αυτομόλησε από τον Βουκ στο Tβρτκo Α΄ το δεύτερο μισό του 1367, θέτοντας μεγάλο μέρος της Ζαχλουμία πίσω υπό τον έλεγχο του Tβρτκo Α΄. Ο Βουκ τελικά καθαιρέθηκε και εξορίστηκε στα τέλη του 1367 [4].

Μόλις εξορίστηκε, ο Βουκ προσπάθησε να κερδίσει εξωτερική βοήθεια εναντίον του Tβρτκo Α΄. Ιδιαίτερα παρακάλεσε τον πάπα Ουρβανό Ε΄, καθώς ο πάπας υποστήριζε μία σταυροφορία κατά της Βοσνιακής Εκκλησίας για αρκετό καιρό. Όμως η προστασία του Tβρτκo Α΄ από τον βασιλιά της Ουγγαρίας καθιστούσε ελάχιστες τις πιθανότητες του Βουκ να ανακτήσει τον θρόνο της Βοσνίας. Μέχρι το 1374, τα αδέλφια είχαν συμφιλιωθεί, πιθανώς με την ευκαιρία τού γάμου τού Tβρτκo Α΄ με τη Δωροθέα της Βουλγαρίας. Ο Βουκ παρέμεινε στη Βοσνία, λειτουργώντας ως μικρότερος μπαν και επικυρώνοντας τα καταστατικά τού αδελφού του. [4] Πιστεύεται ότι απεβίωσε μετά το 1378. [1]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ćošković 2009.
  2. Fine 1994, σελ. 369.
  3. 3,0 3,1 Ćirković 1964, σελ. 124.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Fine 1994.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ćirković, Sima (1964). Istorija srednjovekovne bosanske države (στα Σερβικά). Srpska književna zadruga. 
  • Ćošković, Pejo (2009), Kotromanići, Miroslav Krleža Institute of Lexicography 
  • Fine, John Van Antwerp, Jr. (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Michigan: University of Michigan Press. ISBN 0-472-08260-4.