Βολιβιανοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βολιβιανοί
Bolivianos
Συνολικός πληθυσμός
π. 13.2 εκατομμύρια
διασπορά: 2.2 εκατομμύρια
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Βολιβία: 11 εκατομμύρια
Αργεντινήπερίπου 1.000.000 με 2.000.000[1]
Βραζιλία550.000[2]
Ισπανία163.553[3]
Χιλή107.346[4]
Ηνωμένες Πολιτείες99.296[5]
Γαλλία25.000[6]
Γλώσσες
Κυρίως Ισπανικά
Κέτσουα, Αϊμάρα, Γκουαρανί και άλλες γλώσσες της Βολιβίας
Θρησκεία
Κυρίως Χριστιανισμός: Ρωμαιοκαθολικισμός.[7] Στις αυτόχθονες εθνότητες ο συγκρητισμός χαρακτηριστικών του ρωμαιοκαθολικισμού με αυτά των τοπικών θρησκειών είναι διαδεδομένος. Υπάρχουν και θρησκευτικές μειονότητες (Μπαχάι, Μορμόνοι, Μουσουλμάνοι, Βουδιστές, Ινδουιστές)

Οι Βολιβιανοί (ισπανικά: Bolivianos‎‎) είναι τα άτομα που σχετίζονται με τη Βολιβία. Η σχέση αυτή μπορεί να είναι κατοικησιακή, νομική, ιστορική ή πολιτιστική. Για τους περισσότερους Βολιβία, αρκετές (ή όλες) από αυτές τις συνδέσεις υπάρχουν και είναι συλλογικά η πηγή του αυτοπροσδιορισμού τους ως Βολιβία.

Η Βολιβία, όπως και οι γειτονικές της χώρες, είναι μια πολυεθνική και πολύγλωσση κοινωνία, η οποία είναι πατρίδα εκατομμυρίων ατόμων με διάφορες εθνικές, θρησκευτικές και εθνοτικές καταγωγές. Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Βολιβίας αποτελείται από τους μετανάστες από χώρες του Παλαιού Κόσμου και τους απογόνους τους. Λόγω αυτού, η πλειοψηφία των Βολιβιανών δεν εξισώνουν την εθνικότητα τους με την εθνότητά τους αλλά με την αφοσίωση στη Βολιβία. Στη Βολιβία ζουν τόσο αυτόχθονες κάτοικοι όσο και μετανάστες από τον Παλαιό Κόσμο, κυρίως από την Ευρώπη και από την Αφρική, καθώς και οι απόγονοί τους. Η μετανάστευση ανθρώπων από τον Παλαιό Κόσμο στη Βολιβία ξεκίνησε από την ισπανική κατάκτηση της Νότιας Αμερικής και την ίδρυση των πρώτων ισπανικών οικισμών στην Αντιβασιλεία του Ρίο δε λα Πλάτα.

Ο σημερινός πληθυσμός της Βολιβίας, ο οποίος είναι περίπου 11 εκατομμύρια, αποτελείται από Αμερινδιάνους (κυρίως Κέτσουα, Αϊμάρα και Γκουαρανί), Μεστίζο, Ευρωπαίους και Αφροβολιβιανούς. Όλες οι παραπάνω ομάδες ομιλούν τα ισπανικά (βολιβιανά ισπανικά) ως κοινή γλώσσα, ενώ οι γλώσσες Γκουαρανί, Αϊμάρα και Κέτσουα ομιλούνται ευρέως από τις ομώνυμες εθνότητες. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι μη αμερινδιάνοι Βολιβιανοί που γνωρίζουν κάποια από τις τρεις παραπάνω γλώσσες. Οι τέσσερις παραπάνω γλώσσες, καθώς και άλλες 34 αυτόχθονες γλώσσες, είναι επίσημες γλώσσες της Βολιβίας. Η αμοιβαία επιρροή και αλληλεπίδραση των πολιτισμών της Βολιβίας έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση, από τη βολιβιανή κοινωνία, ενός από τα κύρια παραδείγματα του ποτ πουρί σύμφωνα με μερικούς ανθρωπολόγους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cónsul Boliviano con los días contados por Raúl Kollman, Página 12, 9 de abril de 2006.
  2. Deutsche Welle. «Brasil atrae gran número de inmigrantes bolivianos» (στα Spanish). Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. Europapress. «Nueve de cada diez bolivianos en España ya están en situación regular» (στα Spanish). Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. «Extranjeros en Chile superan el millón 110 mil y el 72% se concentra en dos regiones: Antofagasta y Metropolitana» (στα Spanish). El Mercurio. 9 Απριλίου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5. US Census Bureau 2012 American Community Survey B03001 1-Year Estimates HISPANIC OR LATINO ORIGIN BY SPECIFIC ORIGIN retrieved September 20, 2013
  6. «BOLIVIA Instituto Nacional de Estadística e Informática». inei.gob.pe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 1997. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2020. 
  7. «Las religiones en tiempos del Papa Francisco» (στα Spanish). Latinobarómetro. Απριλίου 2014. σελίδες 6, 31. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (pdf) στις 10 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)