Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βλαντ ΣΤ΄ της Βλαχίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλαντ ΣΤ΄ της Βλαχίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1508
Βλαχία
Θάνατος18  Σεπτεμβρίου 1532
Lake Snagov
Αιτία θανάτουπνιγμός
Χώρα πολιτογράφησηςΒλαχία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΒλαντ Ε΄ της Βλαχίας
ΟικογένειαΟίκος των Μπασαράμπ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατάλογος ηγεμόνων της Βλαχίας (1530–1532)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βλαντ ΣΤ' ο Πνιγμένος, ρουμαν.: Vlad VI Înecatul [Βλαντ κου εξτσέπτια Ενεκάτουλ] (π. 1508 – Σεπτέμβριος 1532) ήταν πρίγκιπας (βοεβόδας) που κυβέρνησε τη Βλαχία μεταξύ Ιουνίου 1530 και Σεπτεμβρίου 1532. Αναφέρεται ιστορικά ως Βλαντ ο Πνιγμένος, ως περιγραφή του τρόπου θανάτου του.

Ως μία από τις τρεις πρωταρχικές ιστορικές και γεωγραφικές περιοχές της Ρουμανίας (μαζί με τη Μολδαβία και την Τρανσυλβανία), η Βλαχία ιδρύθηκε ως πριγκιπάτο στις αρχές του 14ου αιώνα από τον Μπασαράμπ Α', αλλά, μέχρι το 1417, είχε αποδεχτεί την επικυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αν και με σημαντική αυτονομία. Απόγονοι του Οίκου των Μπασαράμπ συνέχισαν να κυβερνούν τη Βλαχία, και όπως αναφέρεται σε σωζόμενα αρχεία από την εποχή του Mίχνα Β΄ Εκτουρκισμένου (του νεαρού βοεβόδα το 1577-83 και το 1585-91), η χρονολογία ενός αιώνα νωρίτερα δείχνει, ότι ο παππούς του Βλαντ ΣΤ΄, ο Βαντ ΣΤ΄ ο Μοναχός ήταν βοεβόδας από το 1481 μέχρι το τέλος του το 1495. Ο γιος του Βλαντ Ε΄ ο Νέος (π. 1488–1512) έγινε βοεβόδας το 1510, σε ηλικία περίπου 22 ετών και, λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, αιχμαλωτίστηκε μετά από μια ήττα στη μάχη του Βουκουρεστίου και εκτελέστηκε.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιστορική τεκμηρίωση για τη γέννησή του, ο γιος του Βλαντ Ε΄ ήταν περίπου τεσσάρων ετών τη στιγμή του θανάτου τού πατέρα του. Έγινε βοεβόδας περίπου στην ίδια ηλικία με τον πατέρα του, 22 ετών, στον απόηχο της εξέγερσης του προκατόχου του Μωυσή κατά των Οθωμανών, αλλά αμφισβητήθηκε αμέσως από τον ίδιο τον Μωυσή και την οικογένεια των βογιάρων Κραϊοβέστι. Στις 29 Αυγούστου 1530, στη μάχη της Βιισοάρα, ο Βλαντ ΣΤ΄ νίκησε τον Mωυσή, που πέθανε στη μάχη. Τον Οκτώβριο, μετά από μια περαιτέρω ανεπιτυχή εξέγερση της αριστοκρατίας των Ολτενίων με επικεφαλής τον διεκδικητή τού θρόνου Ντραγκίτσι Γκογκοάσα των Κραϊοβέστι, ο οποίος στη συνέχεια εκτελέστηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Βλαντ ΣΤ΄ τελείωσε τη γραμμή διαδοχής των Κραϊοβέστιντ στο μπανάτο της Κραϊόβα.

Στα δύο χρόνια του ως βοεβόδας, ο Βλαντ ΣΤ΄ σημειώνεται ότι είχε πραγματοποιήσει την κατασκευή του φημισμένου μοναστηριού Βιφορετά της κομητείας Ντεμποβίτσα, στην Aνινοάσα. Η ζωή του κόπηκε απότομα περίπου στην ίδια ηλικία με τον πατέρα του, 24 ετών, και η ιστορική λεπτομέρεια πίσω από το μεταθανάτιο παρωνύμιό του περιγράφεται στο σύγχρονο κείμενο του Άντολφ Αρμπρούστερ ( Dacoromano-Saxonica, σελ. 198). Η αφήγηση λέει ότι, μετά από ένα παρατεταμένο συμπόσιο, στο οποίο -όπως συνηθιζόταν- σέρβιραν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, ο Βλαντ ΣΤ΄ ανέβηκε στο άλογό του για μια βόλτα προς την κατεύθυνση του ποταμού Ντεμποβίτσα στο οποίο, κοντά στο χωριό Ποπέστι, νότια του Βουκουρεστίου, πνίγηκε. Την ταφή του στη Μονή Ντέαλ κανόνισε η μητέρα του.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Giurescu, Constantin C. and Giurescu, Dinu C. (1976). Istoria Romanilor τόμος II (1352–1606) Σελίδες 238–239. Editura Scintifica si Enciclopedica București ( στα ρουμανικά ).
  • McNally, Raymond T. and Florescu, Radu (1994). Αναζητώντας τον Δράκουλα . Νέα Υόρκη: Houghton Mifflin(ISBN 0-395-65783-0) .
  • Donat, Ion (1996). Domeniul domnesc în Ţara Românească (Sec. VIV - XVI), București ( στα ρουμανικά ).
  • Giurescu, Constantin C. (2000). Istoria Românilor, τόμ. II , București ( στα ρουμανικά ).(ISBN 973-684-169-3)ISBN 973-684-169-3