Βλαδίμηρος Β΄ Μονομάχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βλαδίμηρος Μονομάχος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βλαντιμίρ Β' του Κιέβου
1000 Monomah.jpg
από το Μνημείο της Χιλιετίας στο Νόβγκοροντ
Μέγας Ηγεμόνας του Κιέβου
Περίοδος 1113 - 1125
Προκάτοχος Σβιατοπόλκ Β'
Διάδοχος Μστισλάβ Α'
Γέννηση 1053
Θάνατος 19 Μαΐου 1125 (ετών 72)
Σύζυγος Γκύθα της Αγγλίας
Ευφημία Κωνσταντινούπολης
Αέπα των Κουμάνων
Επίγονοι Μστισλάβ Α'
Γιαροπόλκ Β'
Βιατσεσλάβ Α'
Μαρίνα
Ευφημία
Γιούρι Α΄ του Κιέβου
Οίκος Ρουρικιδών
Πατέρας Βσέβολοντ Α΄ του Κιέβου
Μητέρα Αναστασία Μονομαχίνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Ο Βλαδίμηρος ξεκουράζεται μετά από κυνήγι, πίνακας του Βίκτορ Βασνετσόφ

Ο Βλαδίμηρος B' Φσέβολοντοβιτς ο Μονομάχος (ρωσικά: Влади́мир Все́володович Монома́х, 105319 Μαΐου 1125) ήταν μέγας ηγεμόνας του Κιέβου από το 1113 εώς το 1125, κυβερνήτης, αρχηγός και συγγραφέας.

Ὁ Βλαδίμηρος Β’ ὁ Μονομάχος (1113 – 1125) πού διαδέχτηκε τόν Σβιατοπόλκ Β’, θεωρεῖται ὁ σπουδαιότερος ἴσως Μεγ. Ἡγεμόνας τῆς Κιεβινῆς Ρωσίας.[1]

Αρχή της δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του Βσέβολοντ Α' είχε νυμφευτεί το 1046 την Αναστασία Μονομαχίνα, κόρη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ' Μονομάχου από τον προηγούμενο γάμο του με μια από τον οίκο των Σκληρών, και από την οποία πήρε το όνομα μονομάχος. Ο Βλαντιμίρ Β' βαπτίσθηκε Βασίλειος και κράτησε το επώνυμο της μητέρας του, μια και αυτή ήταν από επιφανές γένος. Η ετεροθαλής αδελφή του Ευπραξία παντρεύθηκε τον Ερρίκο Δ' των Σαλίων βασιλιά της Γερμανίας.

Ήταν ο δούκας του Ροστόφ (1066—1073) στα νιάτα του, διεύθυνε στο Σμολένσκ από το 1073 εώς το 1078. Το 1073 σύναψε ειρήνη με την Πολωνία. Συνεκστράτευε με τον εξάδελφό του Ολέγκ, αλλά όταν το 1076 απεβίωσε ο πατέρας του Ολέγκ ο Σβιατοσλάβ, πρίγκιπας του Τσερνίγκοφ, ο Ιζιασλάβ (ο μεγαλύτερος αδελφός των Σβιατοσλάβ και Βσέβολοντ) έδωσε το Chernigov στον Βσέβολοντ. Ο Ολέγκ συμμάχησε με τους Κουμάνους για να πάρει το Τσερνίγκοφ και από τότε τα δύο εξαδέλφια έγιναν εχθροί με το μίσος να κληρονομείται στους απογόνους τους. Το 1093 απεβίωσε ο πατέρας του και ο Βλαντιμίρ Β' τον διαδέχθηκε στο πριγκιπάτο του Περέγιασλαφ. Ίδρυσε πόλεις, μεταξύ αυτών και την Βλαντιμίρ που έγινε η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Οργανωτής της ενώσης της Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αυτοβιογραφική Διαθήκη του αναφέρει ότι πήρε μέρος σε 83 εκστρατείες και έκανε 19 συμφωνίες ειρήνης. Από το 1093 πολεμούσε με τους Κουμάνους - γειτονικούς βαρβάρους λαούς και τον σύμμαχό τους δούκα Ολέγκ Σβιατοσλάβιτς. Το 1094 ήταν αναγκασμένος να επιστρέψει τον Τσερνίγκοφ τον Ολέγκ Σβιατοσλάβιτς και μεταφέρθηκε στην Περεγιαροσλάβ δουκεία, όπου εκτέθηκε με τις διαρκές επιθέσεις από τους Κουμάνους. Αυτός είναι ο λόγος, γιατί ο Βλαδίμηρος Μονομάχος ενδιαφέρονταν περισσότερο απ΄όλους στον τερματισμό των δουκικών εμφυλείων πολέμων και την ένωση της Ρωσίας εναντίον των κουμάνων. Την σκέψη αυτή εξέφραζε επίμονα στα δουκικά συνέδρια (συνέδρια στην Λιούμπετς τα 1097, 1100, 1103). Μετά το συνέδριο στην Ντόλομπ (1103) ο Βλαδίμηρος ο Μονομάχος έγινε εμπνευστής και διοικητής των πολεμικών εκστρατειών ενάντια στους πόλοβτσι (1103, 1107, 1111). Άρχισε να χρησιμοποιεί την λαϊκή μιλίτσια στις καμπάνιες του. Οι πόλοβτσι νικήθηκαν μερικές φορές και άφησαν τα σύνορα της Ρωσίας για πολύ καιρό.

Μεγας δούκας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το θάνατο (1113) του μεγάλου δούκα του Κιέβου, Σβιατοπόλκ Ισιασλάβοβιτς ξέσπασε λαϊκή επανάσταση στο Κίεβο. Οι ευγενείς του Κιέβου κάλεσαν το Βλαδίμηρο Μονομάχο να γίνει μέγας δούκας τους. Αυτός κατέστειλε την εξέγερση, παραχωρώντας προνόμια στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις. Ετσί δημιουργήθηκε «Το Καταστατικό του Βλαδιμήρου Μονομάχου» ή «Το Καταστατικό για τα Ποσοστά», το όποιο έγινε μέρος της επεκτεταμένης συνθέσης της «Ρωσικής Αλήθειας». Το καταστατικό κατοχύρωσε τους τόκους των δανειστών και καθόριζε τους όρους της σκλαβώσης. Δεν μεταβαλλωντας τα θεμέλια της φεουδαρχικής κοινωνίας αυτός προσπαθούσε να ελαφρώνει την κατάσταση των χρεωστών και ζακουπ εστώ και διακηρυκτικά. (ζάκουπ είναι ένας χωριάτης που δανείστηκε από έναν φεουδάρχη και γίνηκε μεσόσκλαβος του (στην Ρωσία IX-XIII). Αυτά τα έτη ήταν και η τελευταία άνθηση των αρχαίων Ρως, διότι μια δεκαετία μετά τον θάνατό του η χώρα σπαράχθηκε από ταραχές. Ετάφη στον καθεδρικό της Αγ. Σοφίας, στο Κίεβο.

Συγγραφέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουμε τα σύγγραμματα του Βλαδίμηρου Μονομάχου στον μοναδικό αριθμό ως μέρος «του Λαβρέντιεβσκ χρονογραφήματος». Είναι το μεγάλο μνημείο της αρχαιορωσικής λογοτεχνίας γραμμένο με ταλέντο και λογοτεχνική λάμψη. Ο χρονικογράφος συνέδεσε τρία έργα του: «Η Διδαχή», που έχει το λεπτομερειακό διήγημα του Βλαδιμήρου Μονομάχου τα παιδιά του για την ζωή του, «Η επιστολή στον Ολέγκ Σβιατοσλάβιτς» (1093) και «Η Προσευχή». «Στην Διδαχή» διαβάζουμε για την ιδανική εικόνα ενός δούκα-χριστιανού, εργατικού, συμφιλιωτή και φιλανθρώπου. «Η Διδαχή» είναι το σύνθετο αριστούργημα, γραμμένο σε διαρκές διάστημα. Ο Βλαδίμηρος άρχιζε να το γράφει το 1101 στην ταξίδι του στo Ροστόφ μετά την ταραγμένη συνάντηση με τους πρέσβεις και το διαλογισμό για τη ζωή του και ολοκλήρωσε μετά το 1117. Οι λογοτεχνικές πηγές του έργου είναι τα βιβλικά και λειτουργικά κείμενα, τα απόκρυφα βιβλία και η άλλη βυζαντινή λογοτεχνία, που δεν ήταν μεταφρασμένη στα ρωσικά τότε.

Χαρακτηρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χρόνος κατά τον οποίο είχε την εξουσία ο Βλαδίμηρος Μονομάχος ήταν η τελευταίος περίοδος ενίσχυσης της Κιεβικής Ρωσίας. Ο Βλαδίμηρος Μονομάχος και οι συγγενείς του διεύθυναν τα ¾ του εδάφους της Αρχαιορωσίας. Οι εμφύλιοι πόλεμοι στο δουκάτο τερματίστηκαν προσωρινά. Η σταθερότητα του κράτους στηριζόταν στην αυθεντία του Μονομάχου, την ύπαρξη του κοινού εχθρού (κουμάνοι) και την συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του μέγα δούκα. Η εποχή του ήταν για το Κίεβο η χρυσή περίοδος. Τότε ήρθε από την Κωνσταντινούπολη η εικόνα της Παναγίας του Βλαντιμίρ και το στέμμα του Βλαντιμίρ Μονομάχου, και τα δύο πολύτιμα κειμήλια.


Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την 1η σύζυγό του, που μάλλον ήταν η Γκύθα των Γκότγουιν, κόρη του Χάρολντ ηγεμόνα της Αγγλίας, είχε:

  • Μστισλάβ Α' του Κιέβου 1076 - 1132, μέγας πρίγκιπας του Κιέβου (1125-1132)
  • Γιαροπόλκ Β' 1082 - 1139, μέγας πρίγκιπας του Κιέβου (1132-1139)
  • Βιατσεσλάβ Α' 1083 - 1154, μέγας πρίγκιπας του Κιέβου (1139, 1151-1154)

Κόρη του από τον 1ο ή 2ο γάμο είναι η

  • Μαρίνα, παντρεύθηκε τον Λέοντα Διογένη, που ισχυριζόταν ότι ήταν γιος του αυτοκράτορα Ρωμανού Δ' Διογένη, διεκδικητής αυτοκράτορας των Ρωμαίων. Έγινε ηγεμόνας στην Οσετία.

Με τη 2η σύζυγό του Ευφημία, που θεωρείται με καταγωγή από τη Κωνσταντινούπολη, είχε:

  • Ευφημία, παντρεύθηκε τον Κολομάν Αρπάντ ηγεμόνα της Ουγγαρίας.
  • Γιούρι Α' μακρόχειρας π.1099 - 1157, μέγας πρίγκιπας του Κιέβου (1149-1151)

Μάλλον νυμφεύτηκε και για 3η φορά με την Αέπα, κόρη του χαν των Κουμάνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μάρκου, Αντώνιος (23 Απριλίου 2009). «Ρωσική Ιστορία - Μητροπολιτική Περίοδος (988-1589)». ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Ἰστοσελίδα τοῦ Κέντρου Ἁγιολογικῶν Μελετῶν "Ὅσιος Συμεών ὁ Μεταφραστής". Ὑπεύθυνος: Ἀντ.Μάρκου, Καθηγητής Ἁγιολογίας. http://churchsynaxarion.blogspot.gr/2009/04/988-1589-988-1917.html. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2015. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]