Γιαροπόλκ Β΄ του Κιέβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γιαροπόλκ Β΄ του Κιέβου
Yaropolk II Vladimirovich.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1082[1][2]
Τσέρνιγκοφ
Θάνατος 18  Φεβρουαρίου 1139
Κίεβο
Τόπος ταφής Κίεβο
Χώρα πολιτογράφησης Κράτος των Ρως
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Αρχαία Ανατολική Σλαβική Γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Γονείς Βλαδίμηρος Μονομάχος[1][2] και Γκύθα του Ουέσσεξ[3]
Αδέλφια Ευθυμία του Κιέβου
Αγκάφια του Κιέβου
Βιατσεσλάβ Α΄ του Κιέβου
Μστισλάβ Α΄ του Κιέβου
Γιούρι Α΄ του Κιέβου
Ιζιαζλάβ Βλαντιμίροβιτς
Σβιατοσλάβ Βλαντιμίροβιτς
Οικογένεια Ρουρικίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα πρίγκιπας του Κιέβου (1132–1139)[1]

Ο Γιαροπόλκ β΄ Βλαντιμιρόβιτς, ρωσ. Ярополк II Владимирович (1082 - 18 Φεβρουαρίου 1139) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας τού Σμολένσκ (1100-13), τού Περεγιασλάβ (1114-32) και μέγας πρίγκιπας τού Κιέβου (1132-39). Πολέμησε σε εκστρατείες εναντίον των Πολόβτσι (Κουμάνων) το 1103 και πάλι το 1116.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Βλαντίμιρ Β΄ Μονομάχου μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου και της Γκύθα του Ουέσσεξ, κόρης τού Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας.

Το 1032 απεβίωσε ο αδελφός του Μστισλάβ Α΄ ο μέγας μεγάλος πρίγκιπας τού Κιέβου και ο Γιαροπόλκ Β΄ έλαβε το στέμμα τού Κιέβου. Είχε να ασχοληθεί με πολλά συμφέροντα της οικογένειάς του, πιο πολύ με τον ισχυρό, ετεροθαλή αδελφό του Γιούρι Α΄ τον μακρόχειρα (dolgoruki). Ο Γιαροπόλκ Β΄ όρισε τον Βσέβολοντ, γιο τού Μστισλάβ Α΄, ως πρίγκιπα τού Περεγιασλάβ, αλλά ο Γιούρι Α΄ -με τη συγκατάθεση των Νοβγκοροντιανών- τον εκδίωξε. Επίσης ο Γιαροπόλκ Β΄ όρισε τον Ιζιασλάβ Β΄, άλλο γιο τού Μστισλάβ Α΄, ως πρίγκιπα τού Περεγιασλάβ και τού Τουρόβ. Ο Γιαροπόλκ Β΄ λίγο μετά αντικαταστάθηκε από τον αδελφό του Βιατσεσλάβ Α΄.

Η ειρήνη δεν κράτησε πολύ και το 1134 ο "γύρος" (η κυκλική μετάθεση) άρχισε ακόμη μία φορά. Ο Ιζιασλάβ Β΄ έπρεπε να κληροδοτήσει το Τουρόβ στον Βιατσεσλάβ Α΄, ώστε να τον αφήσει να το κυβερνήσει ακόμη μία φορά. Το Περεγιασλάβ θα έμενε στον Γιούρι Α΄, με τον όρο ότι ο Ιζιασλάβ Β΄ θα πήγαινε να κυβερνήσει το Ροστόβ· πάντως ο Γιούρι Α΄ κράτησε ένα μεγάλο μέρος τού πριγκιπάτου υπό την επιρροή του. Ο Ιζιασλάβ Β΄ επίσης απέκτησε το Βολίν και ο Αντρέι Βλαντιμίροβιτς, άλλος ετεροθαλής αδελφός τού Γιαροπόλκ Β΄, θα κυβερνούσε το Περεγιασλάβ.

Απεβίωσε το 1139 και τάφηκε στο ναό του Αγ.Ανδρέα. Ο αδελφός του Βιατσεσλάβ Α΄ που τον διαδέχθηκε, σύντομα εκδιώχθηκε από τον 2ο εξάδελφό του Βσέβολοντ Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1116 την Ελένα πριγκίπισσα της Οσετίας και είχε τέκνα:

  • Βασίλκο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Рыжов К. В. Ярополк II Владимирович // Все монархи мира. Россия. — М.: Вече, 1998. — ISBN 5-7838-0268-9
  • Хмыров М. Д. Ярополк II Владимирович // Алфавитно-справочный перечень государей русских и замечательнейших особ их крови. — СПб.: Тип. А. Бенке, 1870. — С. 81—82.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yaropolk II of Kiev της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).