Βικιπαίδεια:Spam

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι spam - ανεπιθύμητων μηνυμάτων στη Βικιπαίδεια: διαφημίσεις που μεταμφιέζονται ως λήμματα και συνεισφορές σε λήμματα: spam εξωτερικών συνδέσμων. και προσθήκη παραπομπών με σκοπό την προώθηση του συγγραφέα ή του έργου στο οποίο γίνεται παραπομπή.

Διαφημίσεις που μεταμφιέζονται ως λήμματα[επεξεργασία κώδικα]

Τα λήμματα που θεωρούνται διαφημίσεις περιλαμβάνουν αυτά που είναι προσκλήσεις για μια επιχείρηση, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία ή είναι κομμάτια δημοσίων σχέσεων που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση μιας εταιρείας ή ενός ατόμου. Τα λήμματα spam συνήθως επισημαίνονται για γλώσσα προσανατολισμένη στις πωλήσεις και εξωτερικούς συνδέσμους προς έναν εμπορικό ιστότοπο. Ωστόσο, πρέπει να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ των ανεπιθύμητων λημμάτων και των νόμιμων λημμάτων σχετικά με τις εμπορικές οντότητες.

Τα καταφανή παραδείγματα διαφημίσεων που μεταμφιέζονται ως λήμματα μπορούν να διαγραφούν γρήγορα επισημαίνοντας τα άρθρα με {{δα|διαφήμιση}} . Το ίδιο ισχύει για τις σελίδες στο χώρο χρηστών. Άλλες διαφημίσεις που δημοσιεύονται στη Βικιπαίδεια μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με προτεινόμενη διαγραφή είτε με καταχώριση στη Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το περιεχόμενο μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά βάσει ύποπτης παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς το κείμενο αντιγράφεται συχνά από άλλον ιστότοπο και δημοσιεύεται ανώνυμα. Προτού προσπαθήσετε να διαγράψετε μια διαφήμιση που μεταμφιέζεται ως λήμμα, διαβάστε το ιστορικό του λήμματος για να δείτε εάν υπάρχει αποδεκτή αναθεώρηση εκεί. Εάν ναι, επιστρέψτε στην πιο πρόσφατη αποδεκτή έκδοση του λήμματος.

Όταν ένα λήμμα σχετικά με ένα άλλο εγκυκλοπαιδικό θέμα έχει ύφος διαφήμισης, το λήμμα μπορεί συχνά να σωθεί με την επανεγγραφή του σε ουδέτερη οπτική γωνία. Στοιχεία λημμάτων σχετικά με προϊόντα ή εμπορικές επωνυμίες μπορούν επίσης να συνδυαστούν σε ένα κοινό θέμα ή κατηγορία για τη διευκόλυνση αμερόληπτων και συνεργατικών πληροφοριών συμπεριλαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με τον ανταγωνισμό και σχετικά με διάφορες εναλλακτικές.

Προσθήκη ετικετών σε λήμματα με ανεπιθύμητο περιεχόμενο ή επιρρεπές σε σπαμ[επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένα άρθρα, ειδικά εκείνα που σχετίζονται με θέματα Διαδικτύου, είναι επιρρεπή σε επιθετικό ανεπιθύμητο περιεχόμενο από πολλούς ιστότοπους.

Εάν τα λήμματα έχουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο και δεν έχετε τον χρόνο ή τη δυνατότητα να το καταργήσετε, μπορείτε να τα προσθέσετε ετικέτες με το {{διαφήμιση}}. Αυτό το πρότυπο επεκτείνεται στα εξής:

Μια άλλη πιθανή ετικέτα για χρήση είναι το {{εξωτερικοί σύνδεσμοι}}, το οποίο επεκτείνεται στα εξής:

Σπαμ εξωτερικών συνδέσμων[επεξεργασία κώδικα]

Δεν επιτρέπεται η προσθήκη εξωτερικών συνδέσμων σε ένα λήμμα ή σελίδα χρήστη με σκοπό την προώθηση ενός ιστότοπου ή ενός προϊόντος και θεωρείται ανεπιθύμητη. Αν και οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι ενδέχεται να επιτρέπονται υπό ορισμένες συνθήκες, η επανειλημμένη προσθήκη συνδέσμων θα οδηγήσει στις περισσότερες περιπτώσεις κατάργηση όλων αυτών.

Σπαμ παραπομπών[επεξεργασία κώδικα]

Το σπαμ παραπομπών είναι η παράνομη ή ακατάλληλη χρήση παραπομπών, υποσημειώσεων ή αναφορών. Το σπαμ παραπομπών είναι μια μορφή βελτιστοποίησης ή προώθησης μηχανών αναζήτησης που συνήθως περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη εισαγωγή συγκεκριμένης παραπομπής ή αναφοράς σε πολλά λήμματα από έναν μόνο συνεισφέροντα. Συχνά αυτά προστίθενται όχι για να επαληθευτεί το περιεχόμενο των λήμματων, αλλά για να συμπληρωθούν πολλά λήμματα με μια συγκεκριμένη παραπομπή. Οι παραλλαγές του spamming παραπομπών περιλαμβάνουν ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που χρησιμοποιούν τα προνόμια επεξεργασίας τους κυρίως για να προσθέσουν παραπομπές στο δικό τους έργο και άτομα που αντικαθιστούν καλές ή νεκρές διευθύνσεις URL με συνδέσμους προς εμπορικούς ιστότοπους ή τα δικά τους ιστολόγια. Το σπαμ παραπομπών είναι μια λεπτή μορφή ανεπιθύμητου περιεχομένου και δεν πρέπει να συγχέεται με νόμιμες καλόπιστες προσθήκες με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου των λημμάτων και τη δημιουργία εγκυκλοπαίδειας.

Σπαμ βιβλίων[επεξεργασία κώδικα]

Μερικές φορές η Βικιπαίδεια βλέπει το σπαμ βιβλίων, που είναι η εισαγωγή κειμένου που αναφέρει βιβλία για να τραβήξει την προσοχή στα βιβλία, αντί να συμβάλει στο λήμμα. Αυτό παίρνει συχνά τη μορφή εισαγωγής λιστών βιβλίων σε ενότητες παραπομπών, αν και το βιβλίο δεν χρησιμοποιείται ως πηγή οποιωνδήποτε πληροφοριών στο λήμμα. Το σπαμ βιβλίων θεωρείται επίσης ως προσθήκη βιβλίων σε «εξωτερικούς συνδέσμους», «περαιτέρω ανάγνωση» ή παρόμοιες ενότητες, αν και τα βιβλία που προστέθηκαν δεν προσθέτουν χρήσιμες και σχετικές πληροφορίες.

Πώς να μην είστε spammer[επεξεργασία κώδικα]

Μερικές φορές, οι άνθρωποι έρχονται στη Βικιπαίδεια με σκοπό το σπαμ, δημιουργώντας λήμματα που είναι απλές διαφημίσεις ή αυτοπροώθηση ή προσθέτοντας εξωτερικούς συνδέσμους προς έναν ιστότοπο σε πολλά λήμματα.

Μερικοί άνθρωποι σπαμάρουν τη Βικιπαίδεια χωρίς να το θέλουν. Δηλαδή, κάνουν πράγματα που οι Βικιπαιδιστές θεωρούν σπαμ, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι οι ενέργειές τους δεν είναι σύμφωνες με τη δημιουργία μιας εγκυκλοπαίδειας. Ένας νέος συντάκτης που κατέχει μια επιχείρηση μπορεί να δει ότι υπάρχουν λήμματα σχετικά με άλλες επιχειρήσεις στη Βικιπαίδεια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα ήταν σκόπιμο να δημιουργήσει το δικό του τέτοιο λήμμα. Ένας διαχειριστής ιστοσελίδας μπορεί να δει πολλά σημεία στη Βικιπαίδεια όπου ο ιστότοπός του θα ήταν σχετικός και θα προσθέσει γρήγορα αρκετές δεκάδες συνδέσμους σε αυτό.

Οι ακόλουθες οδηγίες προορίζονται να υποδείξουν πώς να μην είστε spammer - δηλαδή, πώς να αναφέρετε έναν ιστότοπο, ένα προϊόν, μια επιχείρηση ή άλλο πόρο χωρίς να εμφανίσετε στην κοινότητα της Βικιπαίδεια ότι προσπαθείτε να κάνετε κατάχρηση της Βικιπαίδειας για αυτοπροώθηση.

  1. Ελέγξτε τις προθέσεις σας. Η Βικιπαίδεια δεν είναι χώρος για προσωπική προώθηση ή προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών, ιστοτόπων, ιδεολογιών ή άλλων μιμιδίων . Εάν είστε εδώ για να πείτε στους αναγνώστες πόσο υπέροχο είναι κάτι ή για να εκθέσετε μια ιδέα ή προϊόν για το οποίο κανείς δεν έχει ακούσει ακόμη, είστε σε λάθος μέρος. Ομοίως, εάν βρίσκεστε εδώ για να βεβαιωθείτε ότι η περίφημη Βικιπαίδεια αναφέρει εσάς ως αυθεντία σε κάτι (και πιθανώς για να ανεβάσετε το καταποντισμένο PageRank σας) πιθανότατα θα απογοητευτείτε, επειδή η Βικιπαίδεια χρησιμοποιεί nofollow σε όλους τους εξωτερικούς συνδέσμους, προκαλώντας έτσι τις μηχανές αναζήτησης αποτελεσματικά να τους αγνοήσουν.
  2. Συνεισφέρετε κείμενο με παραπομπές, όχι ξερούς συνδέσμους Η Βικιπαίδεια είναι μια εγκυκλοπαίδεια, όχι ένα αποθετήριο συνδέσμων . Εάν έχετε μια πηγή για να συνεισφέρετε, πρώτα συνεισφέρετε ορισμένα γεγονότα που μάθατε από αυτήν την πηγή και, στη συνέχεια, αναφέρετε την πηγή. Μην κατευθύνετε απλώς τους αναγνώστες σε άλλο ιστότοπο για τις χρήσιμες πληροφορίες. Προσθέστε χρήσιμες πληροφορίες στο λήμμα και, στη συνέχεια, αναφέρετε τον ιστότοπο όπου τα βρήκατε. Είστε εδώ για να βελτιώσετε τη Βικιπαίδεια - όχι μόνο για να διοχετεύσετε τους αναγνώστες από τη Βικιπαίδεια και σε κάποιον άλλο ιστότοπο, σωστά; (Εάν όχι, δείτε αρ. 1 παραπάνω. )
  3. Η ενότητα Παραπομπές είναι για παραπομπές. Μια παραπομπή κατευθύνει τον αναγνώστη σε ένα έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο συγγραφέας κατά τη σύνταξη του λήμματος. Η ενότητα Πηγές ενός λήμματος της Βικιπαίδεια δεν είναι απλώς μια λίστα σχετικών έργων. είναι συγκεκριμένα η λίστα των έργων που χρησιμοποιούνται ως πηγές. Επομένως, δεν μπορεί ποτέ να είναι σωστό να προσθέσετε έναν σύνδεσμο ή μια αναφορά στις ενότητες Παραπομπές ή Πηγές εάν κανένας που επεξεργστηκε το κείμενο του λήμματος δεν το έχει αναφέρει.
  4. Μην δημιουργήσετε νέο λήμμα για το δικό σας προϊόν ή τον ιστότοπό σας. Τις περισσότερες φορές, όταν ένα άτομο δημιουργεί ένα νέο λήμμα που περιγράφει τη δική του δουλειά, είναι επειδή το έργο δεν είναι ακόμη αρκετά γνωστό ώστε να έχει προσελκύσει την προσοχή κάποιου άλλου, πολύ περισσότερο ανεξάρτητες και αξιόπιστες πηγές βάσει των οποίων μπορεί να επαληθευτεί το περιεχόμενο. Τα λήμματα αυτού του είδους συνήθως διαγράφονται. Η Βικιπαίδεια έχει πράγματι λήμματα σχετικά με δημοφιλή προϊόντα και ιστότοπους, αλλά δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείται η Βικιπαίδεια για τη διάδοσή τους.
  5. Εάν το προϊόν σας είναι πραγματικά σχετικό με ένα λήμμα, άλλοι θα συμφωνήσουν — δοκιμάστε τη σελίδα συζήτησης. Συνιστούμε συνήθως οι συντάκτες να είναι τολμηροί να προσθέτουν απευθείας σε λήμματα. Αλλά εάν οι παραπάνω συμβουλές σας κάνουν να ανησυχείτε ότι άλλοι θα θεωρήσουν τη συνεισφορά σας ως ανεπιθύμητη, μπορείτε να μάθετε χωρίς να αναλάβετε αυτόν τον κίνδυνο: περιγράψτε το έργο σας στη σελίδα συζήτησης του λήμματος, ρωτώντας άλλους συντάκτες εάν είναι σχετικό.
  6. Μην προσθέσετε εξωτερικό σύνδεσμο στην υπογραφή σας. Ωστόσο, οι εξωτερικοί σύνδεσμοι προς εγχειρήματα Wikimedia εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, το Wikimedia Meta-Wiki . (Αν και οι σύνδεσμοι interwiki είναι προτιμότεροι από τους εξωτερικούς συνδέσμους για το σκοπό αυτό. )

Αντιμετώπιση του σπαμ[επεξεργασία κώδικα]

Μερικές φορές ένα λήμμα προσελκύει τόσους ακατάλληλους εξωτερικούς συνδέσμους που «διασχίζει τον ορίζοντα γεγονότων των σπαμ». Οι σύνδεσμοι πρέπει να αφαιρεθούν και οι συντάκτες θα πρέπει να ενημερώνονται για την πολιτική μας κατά της ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ. Οι συντάκτες που προσθέτουν συνεχώς ακατάλληλους συνδέσμους θα πρέπει να λαμβάνουν κλιμακωτές προειδοποιήσεις και, εάν συνεχιστεί, θα πρέπει να αναφέρονται στο Σημειωματάριο Διαχειριστών, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την επεξεργασία.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]