Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Οικοδομούμε μια εγκυκλοπαίδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βικιπαίδεια είναι μια εγκυκλοπαίδεια και η κοινότητα που την οικοδομεί: συνδυάζει χαρακτηριστικά γενικών και ειδικευμένων εγκυκλοπαιδειών, εκδόσεων γενικών ή στατιστικών πληροφοριών και γεωγραφικών λεξικών ή καταλόγων. Όμως δεν είναι αδιάκριτη συλλογή πληροφοριών, ασήμαντων, ειδησεογραφικών ή εικασιών, ούτε είναι λεξικό, κίτρινος τύπος ή διαδικτυακός κατάλογος. Δεν είναι τόπος για πρωτότυπη έρευνα των συντακτών, για αυτοπροβολή ή για την έκφραση προσωπικών απόψεων.

Βικιπαίδεια:Πέντε πυλώνες

Ο στόχος της Βικιπαίδειας είναι να δημιουργηθεί μια καλογραμμένη, αξιόπιστη εγκυκλοπαίδεια, όπως η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, που απεικονίζεται εδώ...εκτός από το ότι η Wikipedia είναι πολύ μεγαλύτερη. Ενώ η Britannica έχει περίπου 120.000 λήμματα, η ελληνική Βικιπαίδεια έχει 130.000 λήμματα.

Ένας σημαντικός πυλώνας της Βικιπαίδειας είναι ότι είναι μια εγκυκλοπαίδεια συν μια κοινότητα των συντακτών που την οικοδομεί. Αυτό σημαίνει ότι ένας συντάκτης είναι εδώ κυρίως για να βοηθήσει στη βελτίωση εγκυκλοπαιδικών λημμάτων και περιεχόμενου και να παράσχει εποικοδομητική συμβολή σε κοινοτικές συζητήσεις και διαδικασίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του έργου και την ποιότητα του περιεχομένου μας, και μάλιστα σύμφωνα με τα προσδιορισμένα όρια του εγχειρήματος, τις πολιτικές, και την ευρύτερη αποστολή. Επειδή η Βικιπαίδεια είναι συνεργατική κοινότητα, οι συντάκτες των οποίων οι προσωπικές ατζέντες και δραστηριότητες φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τον σκοπό της, κινδυνεύουν να τους αφαιρεθεί το προνόμιο επεξεργασίας.

Η έκφραση «εδώ για να οικοδομήσουμε μια εγκυκλοπαίδεια» είναι ένας μακρόχρονος κανόνας που χρησιμοποιείται για να διακρίνει εποικοδομητικούς και μη εποικοδομητικούς χρήστες και σελίδες. Έχει γραφτεί κατά καιρούς στους Πέντε Πυλώνες της Βικιπαίδειας και παλαιότερες εκδόσεις της πολιτικής αποκλεισμού.

Εδώ για την οικοδόμηση μιας εγκυκλοπαίδειας[επεξεργασία κώδικα]

Οι ενδείξεις ότι ένας χρήστης μπορεί να είναι εδώ για να οικοδομήσει μια εγκυκλοπαίδεια περιλαμβάνουν:

Γνήσιο ενδιαφέρον και βελτίωση
Ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τη βελτίωση του εγκυκλοπαιδικού περιεχόμενου (λήμματα και πολυμέσα). Αυτό συχνά περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και ουσιαστικές επεξεργασίες/σύνταξη λημμάτων ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες (π.χ., προγραμματισμός, περιπολίες ή wikignoming). Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει σημαντικές εποικοδομητικές βελτιώσεις στις διαδικασίες που εμπλέκονται στη βελτίωση του περιεχομένου ή τον περιορισμό και τη μείωση των προβλημάτων που κάνουν αρνητική συμβολή στη Βικιπαίδεια.
Σεβασμός στα βασικά συντακτικά πρότυπα
Συμπεριφορά σύμφωνα με τον πυρήνα των αποδεκτών πολιτικών κατά τις επεξεργασίες τους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών για το περιεχόμενο και τη συμπεριφορά.
Έμφαση στην οικοδόμηση της εγκυκλοπαίδειας
Συνεισφορές που δεν σχετίζονται με εγκυκλοπαίδεια διατηρούνται σε περιορισμένο επίπεδο σε σύγκριση με τη θετική και άμεσα εποικοδομητική συμβολή του στην εγκυκλοπαίδεια και/ή τις συντακτικές διαδικασίες.
Αυτοδιόρθωση και αντίληψη των μαθημάτων
Όταν γίνονται λάθη, είναι ορατή η προσπάθεια για να μάθουν από αυτά. Ο χρήστης φαίνεται να παίρνει σοβαρά την επεξεργασία, και βελτιώνει την συντακτική ικανότητα και την ποιότητα της συνεισφοράς του.

Σαφώς δεν είναι εδώ για να οικοδομήσει μια εγκυκλοπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Ενδείξεις ότι ένας χρήστης σαφώς δεν μπορεί να είναι εδώ για να οικοδομήσει μια εγκυκλοπαίδεια περιλαμβάνουν:

Στενό προσωπικό συμφέρον ή προώθηση του εαυτού τους ή της επιχείρησή τους
Στενή ιδιοτέλεια ή δραστηριότητες προώθησης στα λήμματα (βλέπε WP:SPA).
Εστίαση στην Βικιπαίδεια ως ένα site κοινωνικής δικτύωσης
Μια κύρια εστίαση στην Βικιπαίδεια ως χώρο κοινωνικής δικτύωσης (βιογραφικά, σελίδες τύπου social media, κ.λπ.).
Γενικό μοτίβο ανάρμοστης συμπεριφοράς
Μια μακροχρόνια ιστορία διασπαστικής συμπεριφοράς, με ελάχιστα ή κανένα σημάδι θετικών προθέσεων.
Προσπάθεια να κερδίσει πόντους έξω από τη Βικιπαίδεια
Αλλαγές που προορίζεται για τον αποκλειστικό σκοπό να εντυπωσιάσουν ή να διασκεδάσουν τρίτους εκτός της Βικιπαίδειας, χωρίς να περιμένουν ότι η επεξεργασία θα να παραμείνει στη θέση της ή φροντίζοντας ότι θα γίνει. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αλλαγές σε λήμματα που συνδέονται με τη θρησκεία τους, με σκοπό να κερδίσουν την εύνοια του θεού τους, ή να γράφουν το όνομα της φίλης ή του φίλου τους στο λήμμα για την «ομορφιά».
Εκλαμβάνοντας την σύνταξη ως ένα πεδίο μάχης
Υπερβολική ρητορεία, κλιμάκωση των διαφορών, επαναλαμβανόμενη εχθρική επιθετικότητα και παρόμοια, μπορεί να επιδεικνύουν ένα χρήστη που είναι εδώ για να πολεμήσει και όχι για να  οικοδομήσει μια εγκυκλοπαίδεια. Εάν ένας χρήστης έχει μια διαφορά, τότε αναμένεται να τοποθετήσει το όφελος του έργου σε υψηλή προτεραιότητα και να επιδιώξει την επίλυση διαφορών. Ένας χρήστης του οποίου ο θυμός του προκαλεί ψύχωση μπορεί να διαπιστώσει ότι ο αγώνας έχει γίνει αυτό στο οποίο εστιάζει, και όχι η συγγραφή εγκυκλοπαίδειας.
Ανέντιμη και περιπαικτική συμπεριφορά
Εκμετάλλευση του συστήματος και των διαδικασιών, μαριονέτες, και άλλες μορφές  συντακτικής ανεντιμότητας. Η Βικιπαίδεια σε γενικές γραμμές λειτουργεί σε μια βάση εμπιστοσύνης και οι δραστηριότητες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και προτείνουν άλλα κίνητρα όπως η χαιρεκακία ή πλήρης έλλειψη ενδιαφέροντος για καλές πρακτικές συμπεριφοράς συντακτών.
Λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον για εργασία σε συνεργασία
Ακραία έλλειψη ενδιαφέροντος εποικοδομητικής εργασίας και με συνεργατικό τρόπο με την κοινότητα, όπου οι απόψεις των άλλων χρηστών ενδέχεται να διαφέρουν. Ακραία έλλειψη ενδιαφέροντος στην υπακοή των άλλων σε εύλογες ανησυχίες. Ενδιαφέρον στην προώθηση και όχι την άμβλυνση των συγκρούσεων, όπως αγνόηση της ευγενικής συμπεριφοράς για να παρασύρουν σε σύγκρουση, φραγή ως μέσο διαφωνίας, εκτροπή διάφορων ψηφισμάτων από τους στόχους, απομάκρυνση παραγωγικών συντακτών, ή επιδίωξη ιδιοκτησίας των λημμάτων.
Μεγάλη ή ασυμβίβαστη σύγκρουση στάσης ή πρόθεσης
Μεγάλες συγκρούσεις στάσης, αναφορικά με την Βικιπαίδεια που σχετίζονται με την δραστηριότητα. Ένας χρήστης μπορεί να έχει ακραίες ή ακόμη και εγκληματικές απόψεις ή τρόπο ζωής σε ορισμένες περιοχές, ή να είναι αποκρουστικός σε άλλους χρήστες, και όμως είναι εδώ «για να οικοδομήσει μια εγκυκλοπαίδεια». Ωστόσο, ορισμένες δραστηριότητες είναι από τη φύση τους ασύμβατες με την πρόσβαση στην επεξεργασία, όπως νομικές απειλές ενάντια σε άλλους χρήστες, παρενόχληση, ή εκτός ιστότοπου δραστηριότητες που δείχνουν μια εντελώς αποκλίνουσα πρόθεση ή βαρεία υπονόμευση του έργου ως συνόλου. Οι συντάκτες πρέπει να είναι σε θέση να χαλαρώσουν μαζί σε συλλογικό επίπεδο. Η διατήρηση της ευγένειας είναι απαραίτητη σε κάθε επικοινωνία. Υπάρχει ένα επίπεδο απόκλισης των θεμελιωδών συμπεριφορών, είτε με την επεξεργασία ή το σύνολο του έργου, το οποίο δεν μπορεί να είναι λογικό να περιμένουμε.
Μακροπρόθεσμη ατζέντα που δεν συνάδει με την οικοδόμηση μιας εγκυκλοπαίδειας
Οι χρήστες που, με βάση ουσιαστικά σε σχέση με τη Βικιπαίδεια στοιχεία, φαίνεται να θέλουν δικαιώματα επεξεργασίας μόνο για να νομιμοποιήσουν πανηγυρισμούς και ρητορείες ή άλλη προσωπική στάση (δηλαδή συμμετάσχει σε κάποια βασική επεξεργασία όχι τόσο για να «οικοδομήσει μια εγκυκλοπαίδεια» αλλά να είναι σε θέση να προβάλει την αξίωση ότι είναι «παραγωγικός συντάκτης»... όταν τα λόγια ή τις πράξεις του δείχνουν ένα πιο μακροπρόθεσμο κίνητρο ασυνεπές με το «εδώ για να οικοδομήσω μια εγκυκλοπαίδεια»).
Έχοντας ένα μακροπρόθεσμο ή «ακραίο» ιστορικό που υποδηλώνει μια έντονη έλλειψη αξίας για τους πραγματικούς στόχους και τις μεθόδους του έργου
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ευκαιρίες και προειδοποιήσεις που είχαν απορριφθεί, ή υποσχέσεις ότι θα αλλάξουν που αποδείχθηκαν ανειλικρινείς, παρακάμφθηκαν, ή αλλιώς δεν τηρήθηκε το γράμμα ή το πνεύμα.
Ενδιαφέρον για την απόκτηση όσων δικαιωμάτων χρήστη ή «βραβείων» είναι δυνατό (ή υπερβολική εστίαση στα δικαιώματα γενικά)
Ο χρήστης θέλει να κερδίσει πολλές επιβραβεύσεις όσο το δυνατόν, ή εστιάζει την προσοχή του στην απόκτηση δικαιωμάτων χρήστη εκμεταλλευόμενος το σύστημα. Ενώ το να έχεις επιβραβεύσεις δεν είναι αρνητικό συνολικά, η υποστήριξη ότι αυτά και τα επίπεδα πρόσβασης χρήστη είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, είναι επιζήμια και δεν είναι ο σκοπός αυτών των πραγμάτων.