Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένας οδηγός μορφοποίησης, που περιγράφει πώς να γράφετε πηγές ή παραπομπές σε λήμματα. Η παραχώρηση πηγών και παραπομπών απαιτείται από τα Όχι πρωτότυπη έρευνα και επαληθεύσιμα, τα οποία είναι πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε υλικό αμφισβητείται και δεν έχει πηγές μπορεί να αφαιρεθεί από οποιονδήποτε συντάκτη.

Γιατί πρέπει να παραπέμπετε σε πηγές

[επεξεργασία κώδικα]
 • Για να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο των λημμάτων είναι αξιόπιστο και μπορεί να ελεγχθεί από οποιονδήποτε αναγνώστη ή συντάκτη.
 • Για να ενισχυθεί η συνολική αξιοπιστία και ο έγκυρος χαρακτήρας της Βικιπαίδειας.
 • Για να δείξετε ότι η επεξεργασία σας δεν είναι πρωτότυπη έρευνα.
 • Για να ελαττωθεί η πιθανότητα συντακτικών αντιπαραθέσεων ή για να επιλυθεί κάποια που έχει προκύψει.
 • Για να αναγνωρίσετε σε μια πηγή ότι παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και να αποφύγετε μομφές λογοκλοπής.

Σημείωση: Λήμματα της Βικιπαίδειας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές.

Πότε να παραπέμπετε σε πηγές

[επεξεργασία κώδικα]

Όταν προσθέτετε περιεχόμενο

[επεξεργασία κώδικα]

Αν προσθέσετε κάποια πληροφορία σε ένα λήμμα, ειδικά αν είναι επίμαχη ή πιθανό να αμφισβητηθεί, θα πρέπει να παραθέσετε μια πηγή. Αν δεν ξέρετε πώς να μορφοποιήσετε την παραπομπή, άλλοι θα το κάνουν για εσάς. Απλά παραχωρήστε οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε.

Γενικά, ακόμη κι αν γράφετε από μνήμης, θα πρέπει να αναζητάτε ενεργά για έγκυρες πηγές στις οποίες να παραπέμψετε. Αν γράφετε από δικές σας γνώσεις, τότε θα γνωρίζετε αρκετά καλά ώστε να αναγνωρίσετε καλές αναφορές τις οποίες μπορεί ο αναγνώστης να συμβουλευτεί για το θέμα — δεν θα είστε για πάντα τριγύρω ώστε να απαντάτε σε ερωτήσεις. Η κύρια ιδέα είναι να βοηθήσετε τον αναγνώστη και άλλους συντάκτες.

Η ανάγκη για παραπομπές είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν γράφετε για απόψεις που υπάρχουν επάνω σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Αποφύγετε εκφράσεις όπως Κάποιοι άνθρωποι λένε πως... Αντίθετα, κάντε το γραπτό σας επαληθεύσιμο: βρείτε ένα συγκεκριμένο άτομο ή ομάδα που διατηρεί αυτή την άποψη, αναφέρετέ τους κατ' όνομα και δώστε μια παραπομπή προς μια αξιόλογη έκδοση στην οποία εκφράζουν αυτή την άποψη. Θυμηθείτε ότι η Βικιπαίδεια δεν είναι χώρος για να εκφράζετε τις δικές σας απόψεις ή για πρωτότυπη έρευνα.

Επειδή αυτή είναι η Βικιπαίδεια στην ελληνική γλώσσα, πρέπει να δίνονται όποτε είναι δυνατό πηγές και παραπομπές στην ελληνική γλώσσα, και θα πρέπει να προτιμώνται από ξενόγλωσσες πηγές του ιδίου βάρους. Ωστόσο, δώστε ξενόγλωσσες αναφορές όπου χρειάζεται. Αν παραθέτετε από μια ξενόγλωσση πηγή, πρέπει να δίνετε μια ελληνική μετάφραση με το πρωτότυπο κείμενο από κάτω.

Όταν επαληθεύετε περιεχόμενο

[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείτε να προσθέσετε πηγές ακόμη και για υλικό που δεν γράψατε, αν χρησιμοποιήσατε μια πηγή για να επαληθεύσετε το περιεχόμενο. Η προσθήκη παραπομπών σε ένα λήμμα είναι ένας εξαίρετος τρόπος συνεισφοράς στη Βικιπαίδεια. Μπορεί να γίνει παράθεση ολόκληρων φράσεων ως μέθοδος διευκόλυνσης για την επαλήθευση γεγονότων, όπως και για κάθε δήλωση του λήμματος.

Κείμενο που αμφισβητείται ή μπορεί να αμφισβητηθεί

[επεξεργασία κώδικα]

Σκεφτείτε τις αντιδράσεις που ενδέχεται να προκαλέσει αυτό που γράφετε. Προσπαθήστε να φανταστείτε όποιους μπορεί να αμφιβάλλουν για ό,τι γράψατε ή μπορεί να χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό. Η υποστήριξη σε ό,τι γράφετε στη Βικιπαίδεια με το να αναφέρεστε σε ξεκάθαρες και αξιόπιστες πηγές θα προσθέσει σταθερότητα στη συνεισφορά σας.

Αμφισβητούμενο κείμενο μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς ή να μετακινηθεί από το λήμμα στη σελίδα συζήτησης για διάλογο. Αν το αμφισβητούμενο κείμενο είναι ακίνδυνο και απλώς πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη μια παραπομπή, προσθέστε {{πηγή}} ή {{παραπομπή}} ή {{Εκκρεμεί παραπομπή}} μετά το κείμενο. Κριτική ή αρνητικό κείμενο σε βιογραφίες ζωντανών ανθρώπων που δεν στηρίζεται σε πηγές πρέπει να αφαιρείται άμεσα, χωρίς να μεταφερθεί στην σελίδα συζήτησης.

Απόδοση εντός κειμένου

[επεξεργασία κώδικα]

Η απόδοση εντός κειμένου είναι η απόδοση της πατρότητας μέσα σε μια πρόταση υλικού στην πηγή της, επιπλέον της ενσωματωμένης παραπομπής μετά την πρόταση. Η απόδοση εντός κειμένου θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ευθεία ομιλία (οι λέξεις μιας πηγής μεταξύ εισαγωγικών ή ως απόσπασμα), έμμεσο λόγος (οι λέξεις μιας πηγής τροποποιημένες χωρίς εισαγωγικά), και παράφραση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν συνοψίζετε τη θέση μιας πηγής με δικά σας λόγια και θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται πάντα για μεροληπτικές δηλώσεις απόψεων. Αποφεύγει την ακούσια λογοκλοπή και βοηθά τον αναγνώστη να δει από πού προέρχεται μια άποψη. Μια ενσωματωμένη παραπομπή πρέπει να ακολουθεί την απόδοση, συνήθως στο τέλος της εν λόγω πρότασης ή παραγράφου.

Για παράδειγμα:

N Για να ληφθούν δίκαιες αποφάσεις, τα μέρη πρέπει να εξετάζουν τα πράγματα σαν να κρύβονται πίσω από ένα πέπλο άγνοιας.[2]

YesY Ο Τζον Ρωλς υποστηρίζει ότι, για να ληφθούν δίκαιες αποφάσεις, τα μέρη πρέπει να εξετάζουν τα πράγματα σαν να κρύβονται πίσω από ένα πέπλο άγνοιας.[2]

YesY Ο Τζον Ρωλς υποστηρίζει ότι, για να καταλήξουν σε δίκαιες αποφάσεις, τα μέρη πρέπει να εξετάζουν τα θέματα σαν να «βρίσκονται πίσω από ένα πέπλο άγνοιας».[2]

Όταν χρησιμοποιείτε την απόδοση εντός κειμένου, βεβαιωθείτε ότι δεν οδηγεί σε ακούσια παραβίαση ουδετερότητας. Για παράδειγμα, το ακόλουθο υποδηλώνει ισοτιμία μεταξύ των πηγών, χωρίς να καθιστά σαφές ότι η θέση του Δαρβίνου είναι η άποψη της πλειοψηφίας :

N Ο Κάρολος Δαρβίνος λέει ότι τα ανθρώπινα όντα εξελίχθηκαν μέσω της φυσικής επιλογής , αλλά ο Τζον Σμιθ γράφει ότι φτάσαμε εδώ σε άκατους από τον Άρη.

YesY Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν μέσω της φυσικής επιλογής , όπως εξηγήθηκε για πρώτη φορά στο έργο του Κάρολου Δαρβίνου Η καταγωγή του ανθρώπου και η επιλογή σε σχέση με το φύλο .

Εκτός από τα ζητήματα ουδετερότητας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους η απόδοση εντός κειμένου μπορεί να παραπλανήσει. Η παρακάτω πρόταση υποδηλώνει ότι οι New York Times έκαναν μόνοι τους αυτή τη σημαντική ανακάλυψη:

N Σύμφωνα με τους New York Times, ο ήλιος θα δύσει στα δυτικά σήμερα το απόγευμα.

YesY Ο ήλιος δύει στη δύση κάθε βράδυ.

Είναι προτιμότερο να μην γεμίζετε άρθρα με πληροφορίες που αφήνονται καλύτερα στις αναφορές. Οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μπορούν να κάνουν κλικ στην αναφορά για να βρουν το περιοδικό έκδοσης:

N Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet το 2012, οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του νέου τύπου ιστού.[3]

YesY Η ανακάλυψη του νέου τύπου ιστού δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από ερευνητές το 2012.[3]

Απλά γεγονότα όπως αυτό μπορεί να έχουν ενσωματωμένες παραπομπές σε αξιόπιστες πηγές ως βοήθημα για τον αναγνώστη, αλλά συνήθως το ίδιο το κείμενο είναι καλύτερο να αφεθεί ως απλή δήλωση χωρίς απόδοση εντός κειμένου:

YesY Κατά μάζα, το οξυγόνο είναι το τρίτο πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν μετά το υδρογόνο και το ήλιο.[4]

Σε τι πηγές να κάνετε παραπομπές

[επεξεργασία κώδικα]

Προτιμάτε αξιόπιστες και επιμελημένες τρίτες πηγές στα Ελληνικά. (Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στη σελίδα Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα.)

Πώς να κάνετε αναφορά σε πηγές και ένθεση παραπομπών

[επεξεργασία κώδικα]

Σε κάθε περίπτωση εισαγωγής κειμένου, πρέπει να υπάρχουν αναλυτικές αναφορές στο τέλος του λήμματος, πριν από την ενότητα "Εξωτερικοί Σύνδεσμοι", συγκεντρωμένες κάτω από μια επικεφαλίδα.

 • Με απλή παράθεση συγκεκριμένων αριθμών σελίδων βιβλίων ή έγκυρων ιστοσελίδων:
==Πηγές==

Κάτω από αυτή κάνετε:

 • Ένα κατάλογο με εκτενείς πληροφορίες με βιβλιογραφικές ή διαδικτυακές πηγές με το πρότυπο {{παραπομπές}}, αν έχετε μόνο τέτοιες στο λήμμα σας.
 • Ταξινόμείτε τον κατάλογο με κουκκίδες (*), μία κουκκίδα για κάθε πηγή.
 • Με προτεινόμενη και πιο κατάλληλη παράθεση συγκεκριμένων αριθμών σελίδων βιβλίων ή έγκυρων ιστοσελίδων σε παραπομπές:
==Παραπομπές==

Κάτω από την ενότητα ==Παραπομπές== πρέπει να εισάγεται το {{παραπομπές}} εφόσον δεν υπάρχει.

Για κάθε παραπομπή χρησιμοποιείτε την ανάλογη κωδικοποίηση, δηλαδή το <ref> στην αρχή της παραπομπής και το </ref> στο τέλος της. Μετά την αποθήκευση, θα εμφανιστεί κάτω από την ενότητα ==Παραπομπές==.

Σύνταξη πηγών και παραπομπών

[επεξεργασία κώδικα]

Ο πιο απλός τρόπος να παραθέσετε αναλυτικές αναφορές είναι συμπληρώνοντας το πρότυπο τεκμηρίωσης. Στην σύνταξη των παραπομπών προσθέτονται και η ανάλογη κωδικοποίηση. Αν όμως δυσκολεύεστε στη χρήση του, μπορείτε να τις εισάγετε με το παρακάτω σχήμα. Για την πλήρη παρουσίαση των αναφορών δείτε αναλυτικά Βικιπαίδεια:Μορφή παραπομπών.

Σχήμα παραπομπών
Γενικά
 • Συντετμημένη Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}}
(Ανδρέας Δοξάτος, 2001), σελ. 123.
 • Συντετμημένη Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}} με αρχικό ονόματος
μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τη 2η φορά και ύστερα:
(Α. Δοξάτος, 2001), σελ. 123.
 • Συντετμημένη Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}} για 2 συγγραφείς
(Γεώργιος Μ. Ιατράκης και Νικόλαος Πόγγας, 2010), σελ. 123
 • Συντετμημένη Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}} για 3 συγγραφείς
(Ευάγγελος Βασιλακάκης και άλλοι, 2005), σελ. 123.
 • Αναφορά σε 2 σελίδες
Ανδρέας Δοξάτος, Ιστορία του Δοξάτου Δράμας (Θρακική Εστία, 2001), σσ. 123 και 126.
 • Αναφορά σε 3 ή περισσότερες σελίδες
Χρησιμοποιείστε το μικρότερο δυνατό αριθμό ψηφίων, εκτός από τους αριθμούς 10-16:
π.χ. 46–59, 46–9 αντί 46–49, 146–9 αντί 146–149, 146–59 αντί 146-159, 1146–249 αντί 1146-1249, 1146–59 αντί 1146–1159,
αλλά 116–19 για 116–119, όχι 116-9.
Ανδρέας Δοξάτος, Ιστορία του Δοξάτου Δράμας (Θρακική Εστία, 2001), σσ. 146–59.
 • Αναφορά για 2 συγγραφείς
Γεώργιος Μ. Ιατράκης και Νικόλαος Πόγγας, Ιατρική μικροβιολογία (Οδυσσέας, 2010), σελ. 123, ISBN 978-960-210-572-6.
 • Αναφορά για 3 συγγραφείς
Ευάγγελος Βασιλακάκης, Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου και Ζωή Παπασιώπη-Πασιά, Πρακτικά θέματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου (Σάκκουλας, 2005), σελ. 123, ISBN 978-960-301-959-3.
 • Αναφορά για περισσότερους από 3 συγγραφείς
Στέλλα Βοσνιάδου και άλλοι, Εισαγωγή στην ψυχολογία (Gutenberg, 2011), σελ. 123, ISBN 978-960-01-1436-2.
Βιβλία
 • Βασική Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}}
Ανδρέας Δοξάτος, Ιστορία του Δοξάτου Δράμας (Θρακική Εστία, Αλεξανδρούπολη:2001), σελ. 123.
ή από τη 2η αναφορά και ύστερα:
Α. Δοξάτος, Ιστορία του Δοξάτου Δράμας (Θρακική Εστία, Αλεξανδρούπολη:2001), σελ. 123.
 • Βασική Αναφορά εντός καταλόγου με κουκίδες
η σελίδα αναγράφεται μόνο αν δεν υπάρχει κατάλογος του προτύπου {{παραπομπές}}
Ανδρέας Δοξάτος, Ιστορία του Δοξάτου Δράμας (Θρακική Εστία, Αλεξανδρούπολη:2001), σελ. 123.
 • Πλήρης Αναφορά εντός καταλόγου με κουκίδες (προτιμώμενη)
η σελίδα αναγράφεται μόνο αν δεν υπάρχει κατάλογος του προτύπου {{παραπομπές}}
Ανδρέας Δοξάτος, Ιστορία του Δοξάτου Δράμας (Θρακική Εστία, Αλεξανδρούπολη:2001), σελ. 123, ISBN 0-12-345678-9.
 • Πλήρης Αναφορά εντός καταλόγου με κουκίδες με αρχικό ονόματος (εναλλακτική)
χρησιμοποιείται αν δεν είναι γνωστό το μικρό όνομα του συγγραφέα ή συγγραφέων, η σελίδα αναγράφεται μόνο αν δεν υπάρχει κατάλογος του προτύπου {{παραπομπές}}
Α. Δοξάτος, Ιστορία του Δοξάτου Δράμας (Θρακική Εστία, Αλεξανδρούπολη:2001), σελ. 123, ISBN 0-12-345678-9.
 • Αναφορά επανέκδοσης
Πετρούλα Τσολακίδου και άλλοι [2002], Γλώσσα, γένος, φύλο, (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2006), σελ. 123, ISBN 960-231-122-3.
 • Αναφορά επιμελημένης έκδοσης
Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (επιμ. Νίκος Κομνηνός Χατζηγεωργίου), (Εταιρεία Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων "Ο Μικρός Ρωμηός", 2009), σελ. 123, ISBN 978-960-7828-30-9.
 • Αναφορά μεταφρασμένης έκδοσης
Χάρις Α. Καλλιγά, Η βυζαντινή Μονεμβασία και οι πηγές της ιστορίας της (μεταφρ. Μάριος Μπλέτας), (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα:2003), σελ. 123, ISBN 960-05-1109-8.
Άρθρα Περιοδικών
 • Βασική Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}}
Χ. Συγγραφέας, «Τίτλος» (Εκδότης, 1970), σελ. 123.
 • Βασική Αναφορά εντός καταλόγου με κουκίδες
Χ. Συγγραφέας, «Τίτλος» (Εκδότης, 1970), σελ. 123.
(η σελίδα αναγράφεται μόνο αν δεν υπάρχει κατάλογος του προτύπου {{παραπομπές}})
 • Πλήρης Αναφορά εντός καταλόγου με κουκίδες (προτιμώμενη)
Χ. Συγγραφέας, «Τίτλος», Περιοδικό 7 (1970), σελ. Σελίδα, doi:10.3998/3336451.0004.203.
 • Πλήρης Αναφορά εντός καταλόγου με κουκίδες (εναλλακτική)
Χ. Συγγραφέας, «Τίτλος», Περιοδικό 89:(7), σελ. Σελίδα, doi:10.3998/3336451.0004.203.
Άρθρα Εφημερίδων
 • Συντετμημένη Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}}
(Ελευθεροτυπία 16/11/2011).
 • Βασική Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}} για λήμματα σε ηλεκτρονική έκδοση
Στον εισαγγελέα ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων, Ελευθεροτυπία Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011, έκδ. ηλεκτρονική: 20:52.
 • Πλήρης Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}} για λήμματα σε ηλεκτρονική έκδοση (προτιμώμενη)
Στον εισαγγελέα ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων, Ελευθεροτυπία Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011, έκδ. ηλεκτρονική: 20:52. (ανακτήθηκε: Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011)
 • Βασική Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}} για λήμματα σε έντυπη έκδοση
σε έντυπες εκδόσεις δεν αναγράφεται ημερομηνία ανάκτησης:
Ακατάλληλα σχολικά κυλικεία, Ελευθεροτυπία Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011, έντυπη έκδοση.
 • Πλήρης Αναφορά σε κατάλογο του προτύπου {{παραπομπές}} για λήμματα σε έντυπη έκδοση (προτιμώμενη)
σε έντυπες εκδόσεις δεν αναγράφεται ημερομηνία ανάκτησης, εντός των ελληνικών εισαγωγικών (« και ») χρησιμοποιούνται τα διπλά εισαγωγικά ("):
"Πάγωσε η τσιμινιέρα" για 16η μέρα, Ριζοσπάστης Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011, έντυπη έκδοση, σελ. 12.

Πώς να παραπέμπετε σε υποσημειώσεις

[επεξεργασία κώδικα]

Οι υποσημειώσεις είναι σημειώσεις με σχετικό κείμενο που θα αποσπούσαν από το κεντρικό θέμα αν περιλαμβάνονταν στο κυρίως κείμενο, αλλά είναι χρήσιμες για την επεξήγηση του θέματος με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Τέτοιες υποσημειώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μελλοντικό έλεγχο γεγονότων, διασφαλίζοντας ότι το κείμενο του λήμματος στηρίζεται καλά. Οπότε, χρήση υποσημειώσεων για την παραχώρηση χρήσιμων επεξηγηματικών πληροφοριών εκτός του κύριου θέματος είναι θεμιτή όπου χρειάζεται.

Τεχνικά, οι υποσημειώσεις βρίσκονται στο κάτω μέρος μιας σελίδας και οι σημειώσεις στο τέλος ενός κεφαλαίου ή βιβλίου. Από τη στιγμή που τα λήμματα της Βικιπαίδειας μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν μια μακριά σελίδα, ή χωρίς καθόλου σελίδες, οι υποσημειώσεις της Βικιπαίδειας βρίσκονται στο τέλος ενός λήμματος, παρ'όλα αυτά ονομάζονται υποσημειώσεις.

Σημείωση: Αν ένα λήμμα της Βικιπαίδειας χρησιμοποιεί υποσημειώσεις, οι υποσημειώσεις στην ενότητά τους πρέπει να περιλαμβάνουν κανονικές παραπομπές προς τις πηγές όπως ακριβώς και στην ενότητα "Πηγές" για άλλες εντός κειμένου παραπομπές παραπάνω.

Προτεινόμενα ονόματα ενοτήτων για τις υποσημειώσεις στη Βικιπαίδεια:

==Σημειώσεις==

ή

==Υποσημειώσεις==

Αν δεν υπάρχει ξεχωριστή ενότητα με παραπομπές και αν όλες οι πηγές για το γενικό περιεχόμενο του λήμματος καλύπτονται από τις εμβόλιμες παραπομπές, χρησιμοποιείστε:

==Σημειώσεις και Πηγές==

Προβλήματα σχετικά με τις υποσημειώσεις

[επεξεργασία κώδικα]

Οι παραπομπές που χρησιμοποιούν αριθμημένες υποσημειώσεις είναι προβληματικές στην Βικιπαίδεια για διάφορους λόγους:

 • Πολλές από τις μεθόδους βιβλιογραφίας απαγορεύουν ή θεωρούν ξεπερασμένες τις υποσημειώσεις και τις σημειώσεις πηγών όταν χρησιμοποιούνται απλώς για παραπομπές.
 • Οι υποσημειώσεις κανονικά αριθμούνται απλώς κατά σειρά και αριθμητικά. Συνεπώς το να διαπιστώνεται ποιος είπε τι, τυπικά απαιτεί από τον αναγνώστη να πηδά συνεχώς μπρος-πίσω μεταξύ του κύριου κειμένου και των υποσημειώσεων για να δει αν υπάρχει κάτι αξιόλογο. Όταν οι υποσημειώσεις απλώς περιλαμβάνουν μια πολύ περισσότερο λεπτομερή επεξήγηση, αυτό συχνά δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν οι υποσημειώσεις είναι η κύρια μέθοδος παραπομπών, μπορεί να είναι σημαντικό (επειδή ορισμένες φορές είναι σημαντικό να διατηρείται μια ακολουθία του ποιός ισχυρίζεται τι).

Η χρήση της συντομογραφίας ο.π. δεν πρέπει να προτιμάται στη Βικιπαίδεια εκτός αν ταυτόχρονα αναφέρεται ο Συγγραφέας και η χρονολογία της πηγής (π.χ. "Παπαδόπουλος (2014) ο.π". Αν παρατεθεί σκέτο το ο.π. δεδομένου του δυναμικού χαρακτήρα των λημμάτων και της συνεργατικής συγγραφής τους υπάρχει ο κίνδυνος να προστεθεί εμβόλιμα ανάμεσα στην πρώτη παραπομπή και το ο.π. μία διαφορετική χαλώντας έτσι τον ειρμό και τη δομή της τεκμηρίωσης.

Διατηρώντας μια ενότητα βιβλιογραφίας ξέχωρα από τις υποσημειώσεις

[επεξεργασία κώδικα]

Σε λήμματα που έχουν πολλές υποσημειώσεις, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο μετά από λίγο το να δει κάποιος ποιές ακριβώς πηγές χρησιμοποιήθηκαν, ειδικά όταν οι υποσημειώσεις περιέχουν επίσης επεξηγηματικό κείμενο. Τότε είναι καλύτερο να χωρίζετε τις υποσημειώσεις από τις υπόλοιπες παραπομπές πηγών, ομαδοποιώντας τες σε ξεχωριστή ενότητα:

==Υποσημειώσεις==
<references group="σημ." />
==Παραπομπές==
<references />
==Πηγές==
Αλφαβητικός κατάλογος με κουκκίδες

Σε αυτή την περίπτωση στην ετικέτα της κάθε υποσημείωσης προσθέτετε:

<ref group="σημ." name="yposimeiwsi"/>

Το σχήμα βοηθά τους αναγνώστες να δουν με μια ματιά την ποιότητα των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν.

Πώς να χρησιμοποιείτε ενσωματωμένους σύνδεσμους HTML

[επεξεργασία κώδικα]

Το λογισμικό MediaWiki υποστηρίζει ενσωματωμένους σύνδεσμους HTML απευθείας σε ένα λήμμα περικλείoν ένα URL με μονές αγκύλες:

π.χ. Google
[http://google.com Google]

Προς υποστήριξη των πηγών με συνδέσμους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύνδεσμο προς μια ιστοσελίδα με δωρεάν πρόσβαση στο βιβλίο ή σε απόσπασμά του, π.χ. στη Βικιθήκη. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο δωρεάν περιεχόμενο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύνδεσμο προς κατάλογο του εκδότη. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως επιτρέπεται να παραπέμπετε σε εμπορικές ιστοσελίδες βιβλιοπωλείων.

Τότε στην ενότητα Πηγές, παρατίθεται μια πλήρης παραπομπή:

Κίττυ Ξενάκη, [http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18535&m=N26&aa=1 "Tα σκάνδαλα γκρεμίζουν τη Γαλλία"],
εφημερίδα ''Τα Νέα'', 13 Μαΐου 2006. (ανακτήθηκε 13 Μαΐου 2006)

που εμφανίζεται:

Κίττυ Ξενάκη, "Tα σκάνδαλα γκρεμίζουν τη Γαλλία", εφημερίδα Τα Νέα, 13 Μαΐου 2006. (ανακτήθηκε 13 Μαΐου 2006)

Πλεονεκτήματα αυτών των ενσωματωμένων συνδέσμων είναι ότι είναι εύκολο για τους αναγνώστες και άλλους συντάκτες να ακολουθήσουν τους σύνδεσμους και να μεταπηδήσουν κατ'ευθείαν στο αναφερόμενο λήμμα, κάτι που κάνει τον έλεγχο των πηγών πολύ εύκολο, και επίσης οι σύνδεσμοι είναι εύκολο να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν.

Μειονεκτήματα είναι ότι οποιοσδήποτε κοιτάξει ένα τυχαίο σύνολο από αυτούς θα βρει ανενεργούς ενσωματωμένους σύνδεσμους. Επίσης, τέτοιοι σύνδεσμοι δεν περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που θα είχε μια παραδοσιακή παραπομπή, άρα, αν το υλικό μετακινηθεί ή αλλάξει ριζικά, είναι δύσκολο να ξαναβρεθεί το υλικό στο οποίο έγινε η παραπομπή, πράγμα που κάνει τόσο σημαντικό το να περιλαμβάνεται μια πλήρης παραπομπή στην ενότητα Πηγές, όπως θα κάνατε και με οποιαδήποτε μορφή παραπομπών.

Επιπλέον ανάγνωση

[επεξεργασία κώδικα]

Μια ενότητα

==Επιπλέον ανάγνωση==

τοποθετείται στο τέλος ενός λήμματος κάτω από την ενότητα "Πηγές", και παρουσιάζει βιβλία σχετικά μέ το θέμα που μπορεί να ενδιαφέρουν τον αναγνώστη, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως πηγές για το λήμμα. Η ενότητα επιπλέον ανάγνωσης περιέχει αντικείμενα που δεν βρίσκονται στο διαδίκτυο, τα οποία περικλείονται σε ενότητα με όνομα "Εξωτερικοί Σύνδεσμοι" (βλ. σχετικά το εγχειρίδιο μορφής).

Τι να κάνετε όταν ένας σύνδεσμος παραπομπής γίνεται "ανενεργός"

[επεξεργασία κώδικα]

Όταν ένας σύνδεσμος στις ενότητες Εξωτερικοί σύνδεσμοι/Επιπλέον ανάγνωση καθίσταται "ανενεργός", δεν είναι σοβαρό συμβάν και μπορεί να αφαιρεθεί από το λήμμα. Οι σύνδεσμοι της ενότητας Πηγές είναι άλλο θέμα. Γενικά, αξίζουν να διατηρηθούν ως μέρος της επαληθευσιμότητας του λήμματος. Συχνά, ένας ενεργός εναλλακτικός σύνδεσμος μπορεί να βρεθεί. Παρακάτω βρίσκονται μερικές τέτοιες ιδέες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι προσεγγίσεις θα διατηρήσουν μια αξιοπρεπή παραπομπή.

 • Ένα μεγάλο ποσοστό σελίδων μπορεί να ανακτηθεί από το Internet Archive. Απλώς πηγαίνετε στο http://www.archive.org/ και αναζητήστε τον παλιό σύνδεσμο με το URL. Φροντίστε ώστε η νέα παραπομπή να αναφέρει την ημερομηνία κατά την οποία αρχειοθετήθηκε η σελίδα στο Internet Archive.
 • Αν δεν ήταν μια τυφλή παραπομπή σε υλικό που βρισκόταν μόνο στο διαδίκτυο, μπορεί να αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε στον ιστότοπο-προορισμό για μια ισοδύναμη σελίδα σε νέα τοποθεσία, μια ένδειξη ότι ολόκληρος ο ιστότοπος μετακινήθηκε κλπ.
 • Αν ο σύνδεσμος ήταν απλώς ένας "σύνδεσμος ευκολίας" προς ένα διαδικτυακό αντίγραφο υλικού που αρχικά υπήρχε τυπωμένο (όπως π.χ. μια εφημερίδα), και δεν μπορεί να βρεθεί ένα κατάλληλο για αντικατάσταση, είναι αποδεκτό να καταργήσετε τον σύνδεσμο αλλά να κρατήσετε την παραπομπή.
 • Αν δεν μπορείτε να βρείτε μια σελίδα στο Internet Archive, να θυμάστε ότι συχνά είναι εύκολο να βρείτε πρόσφατα διαγραμμένες σελίδες στην cache του Google. Δεν θα βρίσκονται για πολύ εκεί, οπότε δεν έχει νόημα να κάνετε σύνδεσμο προς εκεί, αλλά εκεί μπορείτε να βρείτε το περιεχόμενο, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο στο να βρείτε μια αντίστοιχη σελίδα κάπου αλλού στο διαδίκτυο και να κάνετε σύνδεσμο προς αυτή.

Αν δεν πετύχει καμία από αυτές τις στρατηγικές, μην αφαιρέσετε την ανενεργή παραπομπή, αλλά καταγράψτε την ημερομηνία που βρέθηκε ανενεργός ο αρχικός σύνδεσμος - ακόμη και ανενεργός, εξακολουθεί να καταγράφει τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν, και είναι πιθανό να υπάρχουν τυπωμένες οι πηγές, ή εναλλακτικά να βρεθεί η σελίδα στο μέλλον στο Internet Archive, όπου ηθελημένα καθυστερεί έξι μήνες ή και περισσότερο. Επίσης σημειώστε ότι ακόμη κι αν κάποιες εκδομένες πηγές ξεπεραστούν, συγγραφείς συνηθίζουν να παραπέμπουν προς αυτά τα έργα όταν τα αναφέρουν.

Πώς να παραπέμπετε στη Βικιπαίδεια από άλλα έργα

[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείτε να δείτε το εργαλείο Ειδικό:Cite, που μπορεί να σας βοηθήσει.

Πώς να ζητάτε παραπομπές

[επεξεργασία κώδικα]

Αν ένα λήμμα χρειάζεται παραπομπές αλλά δεν μπορείτε να βρείτε μόνος σας, μπορείτε να σημαδέψετε το λήμμα με το πρότυπο {{πηγές}}. Συχνά είναι ακόμη πιο χρήσιμο να δείχνετε συγκεκριμένα σημεία που χρειάζονται παραπομπές, σημειώνοντας αυτά τα σημεία με {{εκκρεμεί παραπομπή}} ή {{πηγή}}, το οποίο τοποθετείται στο ίδιο σημείο όπου θα τοποθετούνταν μια εντός κειμένου παραπομπή.

Δείτε επίσης

[επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

[επεξεργασία κώδικα]