Βικιπαίδεια:Ικανότητα απαιτείται

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Βικιπαίδεια είναι ένας μεγάλος χώρος, με πολλούς συντάκτες, όλοι με τις δικές τους απόψεις για το πώς να κάνουμε πράγματα. Φαίνεται περίεργο ότι είμαστε σε θέση να εργαστούμε από κοινού λειτουργικά, αλλά κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι ό, τι συμβαίνει συνήθως.

Μία από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της Βικιπαίδειας μας που διευκολύνει αυτό είναι "να υποθέτουμε καλή πίστη. Είναι μια καλή συμβουλή, θυμίζοντάς μας ότι όταν διαφωνούμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι (συνήθως) προσπαθούν να κάνουν ό, τι νομίζουν ότι είναι το καλύτερο. Σίγουρα, έχουμε ανθρώπους που βλάπτουν σκόπιμα το εγχείρημα, αλλά είναι συνήθως αρκετά εύκολο να αντιμετωπιστούν. Μπορούν να αποκλειστούν από την επεξεργασία, όταν απαιτείται, με λίγο κόπο και γενικά χωρίς αμφισβήτηση.

Όταν βλέπουμε συχνά μεγάλες διαμάχες, όμως, είναι με συντάκτες που είναι ακούσια και συχνά εν αγνοία του διαταρακτικοί, ενώ προσπαθούν να βοηθήσουν. Αυτό είναι που βλέπουμε μερικές φορές ως παρενέργεια της (γενικά αρκετά χρήσιμης) έννοιας της υπόθεσης καλής πίστης. Πολλοί συντάκτες έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ σε αυτό το δόγμα που έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι η καλή πίστη είναι το μόνο που απαιτείται για να είναι χρήσιμη μια συμβολή. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει καθόλου. Η ικανότητα ή επάρκεια απαιτείται, επίσης. Ένα χάος που δημιουργήθηκε σε μια ειλικρινή προσπάθεια κάποιου να βοηθήσει, παραμένει χάος.

Προφανώς, κάθε συντάκτης είναι ανίκανος όταν κάνει ορισμένους τύπους επεξεργασιών σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα, γι 'αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ή να ανακαλύψουμε τους περιορισμούς μας.

Αντίθετα με την καλή πίστη[επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν φαίνεται ασήμαντη, αλλά αν κάποιος δεν είναι σε θέση να βοηθήσει ή μερικές φορές είναι χρήσιμος, αλλά σε άλλες στιγμές προκαλεί αναστάτωση, οι επεξεργασίες τους μπορεί να προκαλέσουν μια καθαρή ζημία στο εγχείρημα. Ο παροιμιώδης ταύρος σε κατάστημα υαλικών θα μπορούσε να έχει καλές προθέσεις, αλλά είναι σαφώς κακός για την επιχείρηση. Πρέπει πάντα να εκτιμούμε το εγχείρημα στο σύνολό του περισσότερο από ό, τι εκτιμούμε τις συνεισφορές του κάθε επιμέρους συντάκτη.

Έτσι, την επόμενη φορά που δημοσιεύσει κάποιος σε ένα σημειωματάριο λέγοντας "Ο χρήστης Παράδειγμα προκαλεί προβλήματα, εδώ είναι τα diffs για να απόδειξη" ή "ο διασπαστικός συντάκτης ζητά αναίρεση φραγής" να σκεφτείτε διπλά πριν "υποθέσετε καλή πίστη". Το άτομο που κάνει την καταγγελία πιθανώς ήδη υποθέτει καλή πίστη, και οι ίδιοι ανησυχούν για την έλλειψη ικανότητας, και όχι την έλλειψη καλής πίστης. Τόσο η επάρκεια και όσο και η καλή πίστη απαιτούνται για να επεξεργαστείτε χρήσιμα. Εάν ένας συντάκτης έχει ήδη αποδείξει ανικανότητα που προκαλεί αναστάτωση, κανένα ποσό καλής πίστης δεν μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη επάρκειας του συντάκτη.