Βικιπαίδεια:Εγχειρίδιο μορφής/Προσβασιμότητα/Εναλλακτικό κείμενο για εικόνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εναλλακτικό κείμενο είναι κείμενο που σχετίζεται με μια εικόνα που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό και μεταφέρει τις ίδιες βασικές πληροφορίες με την εικόνα. Σε περιπτώσεις όπου η εικόνα δεν είναι διαθέσιμη στον αναγνώστη, ίσως επειδή έχουν απενεργοποιήσει τις εικόνες στο πρόγραμμα περιήγησής τους ή χρησιμοποιούν πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης λόγω προβλημάτων όρασης, το εναλλακτικό κείμενο διασφαλίζει ότι δεν θα χαθούν πληροφορίες ή λειτουργικότητα. Απουσία ή μη χρήσιμο εναλλακτικό κείμενο μπορεί να είναι πηγή απογοήτευσης για χρήστες με προβλήματα όρασης.

Στη Βικιπαίδεια, το εναλλακτικό κείμενο παρέχεται συνήθως μέσω ενός συνδυασμού της λεζάντας της εικόνας και του κειμένου που παρέχεται για την παράμετρο εικόνας alt εικόνας στη σήμανση MediaWiki. Το ακόλουθο παράδειγμα δημιουργεί την ακόλουθη εικόνα:

Painting of Napoleon Bonaparte in His Study at the Tuileries, depicting Napoleon with a neutral expression and in formal attire with medals and epaulettes, standing with one hand in his vest pocket and the other by his side. Next to him is a highly ornamented chair upon which is a sheathed sword. Behind him are a highly ornamented grandfather clock, and ornamented desk with shaded candelabra and papers and fancy books strewn about the desk and floor.
Ο πίνακας του 1812 Ο Αυτοκράτορας Ναπολέων στο γραφείο μελέτης του στον Κεραμεικό του Ζακ-Λουί Νταβίντ

[[File:Jacques-Louis David 017.jpg |thumb | alt=Πίνακας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στο μελετητήριό του στο Ανάκτορο του Κεραμεικού, που απεικονίζει τον Ναπολέοντα με μια ουδέτερη έκφραση και με επίσημη ενδυμασία με μετάλλια και επωμίδες, να στέκεται με το ένα χέρι στην τσέπη του γιλέκου και το άλλο στο πλάι του. Δίπλα του είναι μια πολύ διακοσμημένη καρέκλα πάνω στην οποία βρίσκεται ένα σπαθί σε θήκη. Πίσω του είναι ένα πολύ διακοσμημένο ρολόι παππού, και διακοσμημένο γραφείο με σκιασμένα καντήλια και χαρτιά και φανταχτερά βιβλία σκορπισμένα γύρω από το γραφείο και το πάτωμα.| Ο πίνακας του 1812 ''[[Ο Αυτοκράτορας Ναπολέων στο γραφείο μελέτης του στον Κεραμεικό]]'' του [[Ζακ-Λουί Νταβίντ]]]]

Η παράμετρος alt («Πίνακας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στο μελετητήριό του στο Ανάκτορο του Κεραμεικού...») δεν είναι συνήθως ορατό στους αναγνώστες. Ωστόσο, μπορεί να εμφανίζεται από προγράμματα περιήγησης ιστού όταν οι εικόνες είναι απενεργοποιημένες ή να διαβάζεται δυνατά από προγράμματα ανάγνωσης οθόνης για άτομα με προβλήματα όρασης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις μηχανές αναζήτησης για τον προσδιορισμό του περιεχομένου της εικόνας. Σύμφωνα με άλλες οδηγίες του Διαδικτύου, ο όρος «κείμενο alt» (σε γραμματοσειρά code ) χρησιμοποιείται εδώ για να αναφέρεται στο κείμενο που παρέχεται για την alt εικόνας και το οποίο δημιουργεί κείμενο για την HTML ιδιότητα alt - ο όρος «εναλλακτικό κείμενο» αναφέρεται στο ισοδύναμο κειμένου για μια εικόνα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται αυτό το κείμενο. [1]

Για εικόνες που συνδέονται με τη σελίδα περιγραφής εικόνων τους (που είναι σχεδόν όλες οι εικόνες στη Βικιπαίδεια), το alt κείμενο δεν μπορεί να είναι κενό ούτε πρέπει να λείπει η παράμετρος alt Αυτό συμβαίνει επειδή ένα πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης, προκειμένου να περιγράψει τον σκοπό του συνδέσμου, θα διαβάζει από προεπιλογή το όνομα αρχείου εικόνας όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο alt [2] Αυτό συνήθως δεν είναι χρήσιμο. Στο παραπάνω παράδειγμα του Ναπολέοντα, το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης θα είχε διαβάσει "σύνδεση γραφικό κάθετη Jacques παύλα Louis υπογράμμιση David υπογράμμιση μηδέν ένα επτά" αν δεν παρέχαμε την παράμετρο alt [3]

Μια εικόνα που είναι καθαρά διακοσμητική (δεν παρέχει πληροφορίες και εξυπηρετεί μόνο έναν αισθητικό σκοπό) δεν απαιτεί εναλλακτικό κείμενο. Συχνά η λεζάντα πληροί πλήρως τις απαιτήσεις για εναλλακτικό κείμενο. Ωστόσο, η μόνη περίπτωση όπου το κενό alt κείμενο είναι αποδεκτό είναι όταν τέτοιες εικόνες είναι αποσυνδεδεμένες, κάτι που είναι σπάνια δυνατό. Μια λύση είναι να παρέχουμε τουλάχιστον κάτι ελάχιστα χρήσιμο όπως |alt=φωτογραφία, |alt=πίνακας ζωγραφικής, ή |alt=γλυπτό. Μια άλλη λύση, εάν μια λεζάντα δεν περιγράφει ήδη ή δεν προσδιορίζει την εικόνα, είναι το alt κείμενο να το κάνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Το κοινό για το εναλλακτικό κείμενο περιλαμβάνει :

 • Αναγνώστες με προβλήματα όρασης διαφορετικού βαθμού που περιηγούνται στη Βικιπαίδεια χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης που μεταφράζει κείμενο σε ομιλία ή γραφή Braille, όπως JAWS, NVDA ή Orca
 • Αναγνώστες που χρησιμοποιούν προγράμματα περιήγησης που δεν υποστηρίζουν εικόνες (π.χ. Lynx ) ή που έχουν ρυθμιστεί να μην τις εμφανίζουν (π.χ. Wikipedia Zero)
 • Bots μηχανών αναζήτησης.

Η εμπειρία της Βικιπαίδειας με πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης απαιτεί εξάσκηση. Ένας έμπειρος χρήστης του προγράμματος ανάγνωσης οθόνης μπορεί να επιλέξει να παραλείψει τμήματα του κειμένου.

Πώς να γράψετε εναλλακτικό κείμενο[επεξεργασία κώδικα]

Βασικά[επεξεργασία κώδικα]

Το εναλλακτικό κείμενο θα πρέπει να είναι σύντομο, όπως «Ένας μπασκετμπολίστας» ή «Ο Τόνι Μπλερ δίνει τα χέρια με τον Τζορτζ Μπους». Εάν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερο, οι σημαντικές λεπτομέρειες θα πρέπει να εμφανίζονται στις πρώτες λέξεις, επιτρέποντας στον χρήστη ενός προγράμματος ανάγνωσης οθόνης να μεταπηδήσει προς τα εμπρός μόλις κατανοήσει τα βασικά σημεία. Μπορούν να αφεθούν πολύ μεγάλες περιγραφές για το σώμα του λήμματος. Το MediaWiki δεν υποστηρίζει το χαρακτηριστικό longdesc της HTML. Όλοι οι αναγνώστες θα γνωρίζουν ότι αυτό το στοιχείο είναι μια εικόνα, επομένως η προσθήκη «φωτογραφία του...» δεν είναι συνήθως απαραίτητη.

Το alt κείμενο πρέπει να είναι απλό κείμενο (χωρίς σήμανση HTML ή wiki, όπως σύνδεσμοι wiki) χωρίς αλλαγές γραμμής. Το κείμενο πρέπει να συμμορφώνεται με την Ουδέτερη οπτική γωνία, την Επαληθευσιμότητα, την Χωρίς πρωτότυπη έρευνα και τις Βιογραφίες των ζωντανών προσώπων . Δεδομένου ότι δεν μπορεί να περιέχει ενσωματωμένες παραπομπές, δεν πρέπει να μεταφέρει κανένα αμφιλεγόμενο σημείο ή υλικό που δεν είναι προφανές σε οποιονδήποτε αναγνώστη. Το alt κείμενο προορίζεται να διαβαστεί από προγράμματα ανάγνωσης οθόνης λίγο πριν από τη λεζάντα, επομένως αποφύγετε να έχετε τις ίδιες λεπτομέρειες και στα δύο.

Σημασία του πλαισίου[επεξεργασία κώδικα]

Elizabeth II speaking to the public.
Εκτός κι αν εμφανίζεται σε ένα λήμμα για τη μόδα, το alt κείμενο για αυτήν την εικόνα της Ελισάβετ Β΄ δεν θα πρέπει να είναι "μια ηλικιωμένη γυναίκα που φορά μαύρο καπέλο"

Η κατανόηση του πλαισίου μιας εικόνας είναι ζωτικής σημασίας. Οι Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου Ιστού (WCAG) 2.0 του World Wide Web Consortium (W3C) συνιστούν στους συντάκτες να εξετάσουν τέσσερις ερωτήσεις:

 • Γιατί υπάρχει αυτό το μη κείμενο περιεχόμενο εδώ;
 • Τι πληροφορίες παρουσιάζει;
 • Τι σκοπό εκπληρώνει;
 • Εάν δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το μη κείμενο περιεχόμενο, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσα για να μεταφέρω την ίδια λειτουργία ή πληροφορίες;

Για παράδειγμα, μια εικόνα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε

 • ένα λήμμα για σπουδαίους στρατιωτικούς ηγέτες όπου επεξηγεί ένα παράδειγμα τέτοιου ηγέτη—το εναλλακτικό κείμενο θα πρέπει να ονομάζει το θέμα.
 • ένα λήμμα για τον Ναπολέοντα που δείχνει πώς έμοιαζε—το εναλλακτικό κείμενο θα πρέπει να περιγράφει εν συντομία την εμφάνισή του εάν έχει σημασία για το λήμμα.
 • ένα λήμμα για μια προσωπογραφία του —το εναλλακτικό κείμενο θα πρέπει να περιγράφει συνοπτικά τον πίνακα.

Εικόνες που περιέχουν λέξεις[επεξεργασία κώδικα]

Εάν μια εικόνα περιέχει λέξεις σημαντικές για την κατανόηση του αναγνώστη, το εναλλακτικό κείμενο πρέπει να περιέχει αυτές τις λέξεις. Εάν περιέχει μη ελληνικούς χαρακτήρες, εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε μια μεταγραφή. Τα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης χωρίς υποστήριξη Unicode έχουν ευρέως διαφορετική υποστήριξη για χαρακτήρες εκτός Latin-1 .

Λεζάντες και παράπλευρο κείμενο[επεξεργασία κώδικα]

Οι εικόνες είναι συνήθως μικρογραφίες με λεζάντες. Η λεζάντα είναι ορατή σε όλους τους αναγνώστες και μπορεί να περιέχει σήμανση HTML, συνδέσμους wiki και ενσωματωμένες παραπομπές. Ένα πλαίσιο πληροφοριών περιέχει συχνά μια απλή εικόνα με τη λεζάντα ως ξεχωριστή σειρά. Μια καλή λεζάντα πρέπει να προσδιορίζει συνοπτικά το θέμα της εικόνας και να καθορίζει τη συνάφεια της εικόνας με το άρθρο, χωρίς να αναφέρει λεπτομερώς το προφανές.

Όταν η λεζάντα είναι επαρκώς περιγραφική ή υποβλητική της εικόνας ή όπου καθιστά σαφές ποια είναι η λειτουργία της εικόνας, μια επιλογή είναι να γράψετε |alt=ανατρέξτε στη λεζάντα . Όπου το κοντινό κείμενο στο λήμμα εκτελεί την ίδια λειτουργία, μπορεί να είναι |alt=ανατρέξτε στο παράπλευρο κείμενο . [1]

Χάρτες και διαγράμματα[επεξεργασία κώδικα]

Με χάρτες, διαγράμματα και γραφήματα, το χρώμα, η θέση και το μέγεθος των στοιχείων δεν είναι σημαντικά. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στις πληροφορίες που παρουσιάζονται. Για παράδειγμα, ένα γράφημα μπορεί να έχει εναλλακτικό κείμενο «Οι πωλήσεις τον Ιούνιο υπερέβησαν αυτές του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν ακόμα υψηλότερες», και ένα διαγραμματικό κινούμενο σχέδιο μπορεί να έχει εναλλακτικό κείμενο «Κινούμενη εικόνα κινητήρα αυτοκινήτου σε κίνηση». Ο δομικός τύπος μιας χημικής ένωσης μπορεί να περιγραφεί με σαφήνεια χρησιμοποιώντας την ονοματολογία IUPAC και τα πλαίσια πληροφοριών φαρμάκων ή χημείας περιλαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες.

Διακοσμητικές εικόνες[επεξεργασία κώδικα]

Μια εικόνα που δεν παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες είναι μια καθαρά διακοσμητική εικόνα . Μια διακοσμητική εικόνα μπορεί να παρέχει οπτική δομή ή αισθητικό κόσμημα, αλλά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση έξω από αυτό το οπτικό πλαίσιο. Ένα μη κενό χαρακτηριστικό alt σε μια διακοσμητική εικόνα έχει ως αποτέλεσμα ηχητική ακαταστασία για τους χρήστες αναγνώστη οθόνης και άσχετο κείμενο εισάγεται στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν για μια εικόνα που επαναλαμβάνει πιστά τις πληροφορίες που βρίσκονται σε κοντινό κείμενο ή σε μια λεζάντα. Το κοντινό κείμενο επαρκεί ως εναλλακτικό κείμενο της εικόνας. Ένα μη κενό χαρακτηριστικό alt οδηγεί σε επαναλαμβανόμενο κείμενο για προγράμματα ανάγνωσης οθόνης και μηχανές αναζήτησης.

Και στις δύο περιπτώσεις, ένα κενό χαρακτηριστικό alt είναι ιδανικό.

 • Για εικόνες κοινό κτήμα, CC0 ή παρόμοια άδεια χρήσης, αποσυνδέστε την εικόνα και χρησιμοποιήστε ένα κενό χαρακτηριστικό alt: |link= |alt= . Ο συνδυασμός μη συνδέσμου και κενού alt αναγκάζει τους αναγνώστες οθόνης να παραλείψουν την εικόνα και αναγκάζει τις μηχανές αναζήτησης να παρακάμψουν την εικόνα στα αποσπάσματα κειμένου των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
 • Για εικόνες CC-BY-SA, GFDL ή παρόμοια άδεια χρήσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κενό alt. Αποτελεί πολιτική της Βικιπαίδειας να συνδέει αυτές τις εικόνες για απόδοση και οι συνδεδεμένες εικόνες πρέπει να έχουν μη κενή ιδιότητα alt για να αποτρέπονται άδειοι σύνδεσμοι, οι οποίοι οδηγούν σε μπερδεμένες ανακοινώσεις στα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης. Όταν είναι επιθυμητό ένα κενό χαρακτηριστικό alt, εξετάστε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε τις εικόνες CC-BY-SA με ισοδύναμες που είναι κοινό κτήμα. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε ένα σύντομο χαρακτηριστικό alt (όπως |alt=φωτογραφία, |alt=πίνακας ζωγραφικής, |alt=γλυπτό ή |alt=εικονίδιο ) για να ελαχιστοποιήσετε το μπερδεμένο κείμενο.

Τα εικονίδια που μεταφέρουν πληροφορίες που δεν βρίσκονται στο κείμενο πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά alt που περιγράφουν τη λειτουργία τους και όχι την εμφάνισή τους. Για παράδειγμα, ένα εικονίδιο βέλους που χρησιμοποιείται για την πλοήγηση στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να έχει παράμετρο |alt=επόμενη σελίδα και όχι |alt=βέλος που δείχνει δεξιά . Εάν το βέλος συνοδευόταν από έναν περιγραφικό σύνδεσμο κειμένου με την ίδια λειτουργία, ένα κενό χαρακτηριστικό alt θα ήταν καταλληλότερο.

Εναλλακτικό κείμενο σε πρότυπα και γκαλερί[επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπα
Πολλά πρότυπα όπως το {{Πλαίσιο πληροφοριών}} και το {{Location map+}} έχουν τις δικές τους παραμέτρους για τον καθορισμό alt κειμένου. Εάν ένα πρότυπο δεν διαθέτει μια τέτοια παράμετρο, σκεφτείτε να ζητήσετε να προστεθεί.
Γκαλερί
Η ετικέτα <gallery> υποστηρίζει alt κείμενο από το MediaWiki 1.18. [4] Τα {{Γκαλερί}} και {{Multiple image}} επίσης το υποστηρίζουν.
Χρονοσειρές
Η ετικέτα <timeline> δημιουργεί μια εικόνα χωρίς alt κείμενο. Όταν αντίθετα χρησιμοποιείτε πίνακες, προσθέστε μια σύνοψη πίνακα, η οποία διαβάζεται από προγράμματα ανάγνωσης οθόνης για να δώσει μια επισκόπηση των περιεχομένων.
Μαθηματικοί τύποι
Η ετικέτα <math> χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μαθηματικών τύπων. Αυτοί μπορούν να αποδοθούν ως εικόνα ή χρησιμοποιώντας κείμενο, ανάλογα με την πολυπλοκότητά τους και τις προτιμήσεις του χρήστη . Για απλούς τύπους, χρησιμοποιήστε την alt για να τους μεταφράσετε στα ελληνικά. Είναι δύσκολο να καθοριστούν πιο περίπλοκοι τύποι και η αρχική σήμανση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, η οποία είναι η προεπιλογή εάν δεν παρέχεται παράμετρος alt.

Σύνδεσμοι και απόδοση[επεξεργασία κώδικα]

Γράφοντας «|alt=|» θα κάνει το λογισμικό MediaWiki να αποδίδει την HTML με ένα κενό χαρακτηριστικό alt στην ετικέτα img. Όταν η εικόνα είναι σύνδεσμος, οι αναγνώστες οθόνης θα διαβάσουν το όνομα του αρχείου συνδέσμου (π.χ. «κάθετη πράσινο σημείο υπογράμμισης βέλος.jpg») εάν το alt είναι κενό ή λείπει. Σχεδόν όλες οι εικόνες στα άρθρα της Wikipedia είναι σύνδεσμοι προς τη σελίδα περιγραφής εικόνας, η οποία περιέχει μια έκδοση μεγαλύτερου μεγέθους της εικόνας, καθώς και πληροφορίες άδειας χρήσης και πατρότητας.

Τα λήμματα της Βικιπαίδειας μερικές φορές περιέχουν εικόνες που δεν συνδέονται με μια σελίδα εικόνας, για παράδειγμα ένα εικονίδιο πληροφοριών. Τέτοιες εικόνες θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να αγνοούνται από τους αναγνώστες οθόνης. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη |link= |alt= στη σήμανση wiki εικόνας. Η κατάργηση του συνδέσμου είναι αποδεκτή για εικόνες σε κοινό κτήμα ή ισοδύναμο CC0. Οι σύνδεσμοι δεν πρέπει να αποκρύπτονται για οποιαδήποτε εικόνα που απαιτεί απόδοση.

Οι περισσότερες εικόνες στα λήμματα της Βικιπαίδειας δεν εξυπηρετούν μια ενεργή λειτουργία, δεν είναι κουμπιά ή επιλογές μενού. Όπου η εικόνα χρησιμεύει ως σύνδεσμος προς άλλο λήμμα, ονομάστε το λήμμα στο εναλλακτικό κείμενο. Όπου ακολουθώντας τον σύνδεσμο εκτελείται μια λειτουργία (όπως ταξινόμηση ), υποδείξτε τη λειτουργία. Μην γράφετε «κάντε κλικ εδώ» ή «σύνδεση προς», καθώς ο αναγνώστης θα γνωρίζει ήδη ότι η εικόνα είναι σύνδεσμος και μπορεί να μην κάνει κλικ με ποντίκι πάνω της. [5]

 1. 1,0 1,1 G74: Providing a long description in text near the non-text content, with a reference to the location of the long description in the short description, WCAG 2.0 technique.
 2. W3C.
 3. WebAIM says: "An image that is the only thing inside a link must never have a missing or null alt attribute.
 4. Wikimedia bug 18682
 5. Petrie, Helen; Harrison, Chandra; and Dev, Sundeep.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]