Συζήτηση Βικιπαίδεια:Ανακατεύθυνση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρόταση για ευρύτερο σύνολο κανόνων ανακατεύθυνσης[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα, με αφορμή την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του χρήστη Fs και των υπολοίπων χρηστών, να προτείνω ένα ευρύτερο πλαίσιο κανόνων με το οποίο θα δημιουργούνται σελίδες ανακατεύθυνσης:

  1. Επιτρέπονται ονόματα σελίδων με μόνο το πρώτο γράμμα κεφαλαίο, εκτός από συντομογραφίες ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες και αφήνονται στην κρίση του αρθρογράφου.
  2. Οι τίτλοι σελίδων πρέπει να τονίζονται, εκτός από συντομογραφίες.
  3. Ο αριθμός των ανακατευθύνσεων σε μια σελίδα είναι απεριόριστος, αρκεί οι επιμέρους όροι να υπάρχουν.
  4. (εδώ τοποθετούνται οι ήδη υπάρχουσες προτάσεις για ανακατεύθυνση)

Και φυσικά, το σύνολο των κανόνων αυτών μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή, κατόπιν συζήτησης και ψηφοφορίας, ξεχωριστά για αλλαγή ή προσθήκη μεμωνομένης πρότασης, ή και για αλλαγή ολόκληρου του πλαισίου.--Dead3y3 Συζήτηση 14:40, 10 Ιουλίου 2006 (UTC)

Ας βγω ελάχιστα εκτός θέματος και να επαναλάβω, συγγνώμη αν ακούστηκε κάτι από ότι γράφτηκε στη σελίδα μου περισσότερο «επιθετικό» από ότι πρέπει. Δε νομίζω τουλάχιστον να έγινε κάποια προσωπική επίθεση. Για το θέμα, το «πρώτο γράμμα κεφαλαίο» η «μετάβαση» και τα βίκι links το βάζουν αυτόματα αν δεν έχει γραφτεί (όχι όμως και σε τίτλους άνω της μίας λέξης, γι'αυτό και το «Φυσική Ιστορία» θα μπορούσε να δίχνει στο «Φυσική ιστορία»). Για τους τόνους ναι, είναι υπερβολικό να δημιουργούνται ανακατευθύνσεις. Έκανα ένα-δυο τέτοια και συμφώνησα με κάποιον ότι μάλλον ήταν υπερβολικο :-) Με το «απεριόριστο» συμφωνώ εάν βοηθάει την λειτουργικότητα του βίκι. --Fs 15:04, 10 Ιουλίου 2006 (UTC)
Νο προσθέσω, το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η σελίδα του κυρίως κειμένου εδώ, δεν κάνει πολλές «απαγορεύσεις» και φαίνεται κυρίως να προτείνει τί είναι λάθος να υπάρχει στον τίτλου ενός κανονικού άρθρου. --Fs 15:10, 10 Ιουλίου 2006 (UTC)

Παραδείγματα[επεξεργασία κώδικα]

Θέλω να πάω σε κάποια παραδείγματα που διαγράφτηκαν στο παρελθόν αλλά νομίζω ότι κάνουν καλό στην χρηστικότητα της βικιπαίδειας (ας μη μπω σε λεπτομέρειες πότε διαγράφτηκαν για τον κινδυνο μην φανεί προσωπικό το θέμα).

π.χ.

Μπουκάλι -> φιάλη (πολύ συνηθισμένη λέξη)
Ποντικός -> Ποντίκι (σχετικά συνηθισμένη παραλλαγή)
Κκε -> Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (όταν κάποιος ψάχνει κκε με μικρά)
Πασόκ -> Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Κινητό -> Κινητό τηλέφωνο (πολύ συνηθισμένο)
Κινητό Τηλέφωνο -> Κινητό τηλέφωνο (κεφαλάιο στη δεύτερη λέξη)

Για κάποια άλλα μάλλον καλώς έγινε η διαγραφή, ή θα ήθελαν περισσότερη συζήτηση περί της ευχρηστίας τους, όπως τα άτονα, και κάποια όπως λαμπάκι -> λαμπτήρας.

--Fs 15:43, 10 Ιουλίου 2006 (UTC)

κατηγοριοποίηση *κάποιων* ανακατευθύνσεων[επεξεργασία κώδικα]

Ανορθόγραφες
  • Κάποιες ανακατευθύνσεις αν και ανορθόγραφες (αυστηρά ανορθόγραφες, όχι εναλλακτική ή ιστορική ορθογραφία) είναι χρήσιμες, κάποιες δε επιβάλλεται πιστεύω να δημιουργούνται (π.χ. όπου υπάρχει ΐ ή ΰ, καθώς εικάζω πολλοί δεν γνωρίζουν να το δακτυλογραφήσουν) (παράδειγμα Αρχαιοίντρις==>Αρχαιοΐντρις, Χειρογαλεϊδες==>Χειρογαλεΐδες)
  • Αν και χρήσιμες, καθώς καλύτερα ένας μπλε σύνδεσμος με μικρό ορθογραφικό παρά ένας σπασμένος, ή ένα ξεκίνημα νέου άρθρου ή μια άκαρπη αναζήτηση, είναι καλό να είναι ευκολοεντόπιστες και με το χέρι και με αυτόματες διεργασίες και να ελέγχονται/ανακατευθύνονται σε σωστότερο τίτλο τακτικά. (αυτή η ανάγκη πιστεύω αυξάνεται εκθετικά αναλόγως με τον αριθμό των άρθρων)
  • Συνεπώς προτείνω την κατηγοριοποίηση όλων αυτού του είδους των ανακατευθύνσεων σε διαχειριστική κατηγορία (π.χ. Κατηγορία:Ανορθόγραφες ανακατευθύνσεις
Ασαφείς
  • Υπάρχουν ανακατευθύνσεις οι οποίες έχουν ασάφεια καθώς ανακατευθύνουν (καλώς) στο κύριο θέμα και συνήθως (ιδανικά θα πρέπει πάντα) το άρθρο στόχος έχει στην κεφαλίδα το πρότυπο {{ανακατεύθυνση}}. (π.χ. Χίτλερ ==> Αδόλφος Χίτλερ)
  • Αυτές είναι καλό να είναι ευκολοεντόπιστες ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος για το αν έλκουν συνδέσμους που προορίζονταν για ελάσσονα άρθρα
  • Συνεπώς προτείνω την κατηγοριοποίηση όλων αυτού του είδους των ανακατευθύνσεων σε διαχειριστική κατηγορία (π.χ. Κατηγορία:Ασαφείς ανακατευθύνσεις

--Egmontaℨ 18:26, 30 Αυγούστου 2010 (UTC)

Ξένες επωνυμίες (ομάδων, εταιρειών, πρωταθλημάτων κτλ): (πχ Valencia CF -> ΦΚ Βαλένθια, Coca-Cola -> Κόκα κόλα). Λύνουν διάφορα προβλήματα, κυρίως σε μεταφορές κειμένων από άλλες εκδόσεις. Τώρα όνομα κατηγορίας δώστε ότι νομίζετε καλύτερο. VJSC263IO 19:25, 30 Αυγούστου 2010 (UTC)

Λύνουν διάφορα προβλήματα, κυρίως σε μεταφορές κειμένων από άλλες εκδόσεις: μπορείς να το διευκρινίσεις λίγο, δεν κατάλαβα το όφελος (ένα παράδειγμα ίσως;) --Egmontaℨ 19:35, 30 Αυγούστου 2010 (UTC)
Παραδείγματα: Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άρθρο για την AJ Auxerre. Μπορεί όποιος το δημιουργήσει να το κάνει με όποιον τίτλο του έρθει εκείνη την στιγμή στο κεφάλι (ΑΖ Οσέρ, Οσέρ (ποδόσφαιρο), AJ Οσέρ), καθώς δεν υπάρχει (κακώς) συγκεκριμένη οδηγία. Εάν εγώ γράφω ένα άρθρο που την αναφέρει, πώς να την βάλω; Την αφήνω λοιπόν με την λατινική γραφή, και όταν δημιουργηθεί, όπως και να γίνει, δεν θα χρειαστεί να το αλλάξω. Για τον ίδιο λόγο (μη ύπαρξη σχετικής οδηγίας), δεν είμαι υποχρεωμένος να ξέρω ότι η Valencia CF έχει μεταφραστεί ως ΦΚ Βαλένθια (που στην πραγματικότητα δεν κολλά καθόλου με το πραγματικό της όνομα). Επίσης όταν μεταφράζω κείμενα για αγώνες αυτοκινήτου δεν μπορώ να γράφω την μία Φερράρι και την άλλη Mercedes-Benz, μεταφέρω λοιπόν τους όρους αμετάφραστους και αφού έχουν ανακατευθύνσεις δεν έχω κάποιο πρόβλημα. VJSC263IO 23:06, 30 Αυγούστου 2010 (UTC)
Συμφωνώ απολύτως σε αυτό που λες (και μάλιστα καλό είναι να γραφτεί κάποια στιγμή και ρητά στην πολιτική ότι τέτοιου είδους ανακατευθύνσεις είναι νόμιμες, για την ακρίβεια επιβάλλονται, αλλά ας μην ξεφύγουμε εδώ...), εξακολουθώ όμως να μην καταλαβαίνω όμως τι θα οφελούσε η προσθήκη κατηγορίας σε αυτές.--Egmontaℨ 04:22, 31 Αυγούστου 2010 (UTC)
Επειδή σε σχετικές βικιεπιχειρήσεις ίσως να μας είναι χρήσιμο να ξέρουμε τι υπάρχει από αυτές και τι όχι. Δεν επιμένω πάντως. Ίσως να λύνεται και με καλύτερους τρόπους αυτό το πρόβλημα, όπως δημιουργία σχετικών καταλόγων στις βικιεπιχειρήσεις. (Αλήθεια, μήπως θα μπορούσε αυτό να γίνει με κάποιο bot;) VJSC263IO 09:11, 31 Αυγούστου 2010 (UTC)
Οκ, κατάλαβα, αν και δεν βλέπω μεγάλη χρησιμότητα, αν γίνουν πολλές η επισκόπηση τέτοιου είδους είναι αδύνατη (προσωπική άποψη), αντιθέτως με κατάλογο το βρίσκω λίγο πιο χρήσιμο. Ίσως μπορεί να γίνει και ο κατάλογος χωρίς κατηγορία. (Και όντως συμφωνώ ότι είναι πρόβλημα, πριν 1-2 μήνες είχα εντοπίσει 2-3 κόκκινους συνδέσμους για γερμανικές ομάδες που τελικά υπήρχαν, και άσχετο: υπάρχει ένα εργαλείο που δείχνει όλους τους κόκκινους συνδέσμους ενός άρθρου ή μίας κατηγορίας-με ρυθμιζόμενος βάθος- είναι πολύ χρήσιμο για εντοπισμό τέτοιων συνδέσμων. εδώ είναι)--Egmontaℨ 10:12, 31 Αυγούστου 2010 (UTC)

Να σημειώσω ότι σε αυτή τη σελίδα της Βικιπαίδειας αναφέρεται ότι οι ανακατευθύνσεις δεν μπορεί να περιέχονται σε κατηγορίες και επίσης είναι καλό μια ανακατεύθυνση να μην περιέχει κάτι άλλο εκτός από το απαραίτητο κείμενο για αυτήν. --Dead3y3 Συζήτηση 21:11, 30 Αυγούστου 2010 (UTC)

Το δεν μπορεί... δεν είναι τεχνική απαγόρευση είναι θέμα πολιτικής άρα μπορεί να αλλάξει αν υπάρχει συναίνεση (π.χ. στην αγγλική χρησιμοποιούν από καιρό κατηγορίες, σε άλλες δεν έχω δει τι γίνεται). --Egmontaℨ 10:12, 31 Αυγούστου 2010 (UTC)

Διαφωνώ για τις ανορθόγραφες. Προτιμώ να παιδεύεται κανείς λίγα δευτερόλεπτα περισσότερα στην αναζήτηση παρά να έχουμε λάθη με ορθογραφικά.

Για τις Ασαφείς ανακατευθύνσεις θα συμφωνήσω ότι όντως είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, οπότε μια κρυφή κατηγορία ίσως να ήταν χρήσιμη.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 11:03, 8 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Defaultsort[επεξεργασία κώδικα]

Απαιτείται defaultsort στις ανακατευθύνσεις; Ευχαριστώ.--Vagrand Η σελίδα συζήτησής μου 18:07, 10 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)

Ορισμένες ανακατευθύνσεις κατηγοριοποιούνται. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μπει defaultsort αν βοηθάει την αλφαβητική ταξινόμηση. Θα ψάξω και παράδειγμα για να σου πω συγκεκριμένα. Η απλή ανακατεύθυνση που δεν έχει κατηγοριοποίηση δεν χρειάζεται defaultsort ούτε και πρέπει να μπει defaultsort. --Αργοναύτης 18:18, 10 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)
Σπάνια θα το συναντήσεις στην ελληνική βικιπαίδεια. Εδώ π.χ. μπορείς να βάλεις defaultsort για να ταξινομήσεις την εκστρατεία στην Αθήνα του Δημήτριου του Πολιορκητή όταν την συγκαταλέγεις στην κατηγορία «Ιστορία της αρχαίας Αθήνας». Πολύ ψηλά γράμματα και δεν θα το συναντήσεις συχνά. Συμπέρασμα: Οι ανακατευθύνσεις δεν χρειάζονται defaultsort. --Αργοναύτης 18:36, 10 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)
To defaultsort δεν βοηθά όταν στην αναζήτηση η λέξη είναι άτονη/οι λέξεις είναι άτονες;--Vagrand Η σελίδα συζήτησής μου 18:23, 10 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)
Το defaultsort στα ελληνικά πάει πάντα άτονο, γιατί οι τονισμένοι χαρακτήρες ταξινομούνται διαφορετικά από τους άτονους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα π.χ. ο «Άνδρας» δεν πάει με τον «Ανδροκλή». Και η «Χριστίνα» με τον «Χρίστο» έχουν πρόβλημα. Το defaultsort πάντα άτονο και προσοχή με τα κεφαλαία. Γενικά όμως, τα πρώτα 10 γράμματα το πολύ έχουν σημασία. Τα υπόλοιπα δεν είναι και τόσο σημαντικά. --Αργοναύτης 18:34, 10 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)
Επίσης το defaultsort δεν ξέρω αν έχει επιρροή στην αναζήτηση. Κυρίως στις Κατηγορίες χρησιμεύει.
Και κάτι άλλο. Το defaultsort και το πρότυπο «στοιχεία προσώπου» δεν τα παν καλά. --Αργοναύτης 18:34, 10 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)
Ίσως θα πρέπει τα στοιχεία προσώπου να είναι πριν το defaultsort. θα κοιτάξω και στην αγγλική βικιπαίδεια. Σ' ευχαριστώ που μου απάντησες.SFriendly.svg--Vagrand Η σελίδα συζήτησής μου 18:40, 10 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)