Βαλκανικός λύγκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βαλκανικός λύγκας
Lynx lynx2.jpg
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Γένος: Λυγξ (Lynx)
Είδος: L. lynx
Υποείδος: L. l. balcanicus
Τριώνυμο
'''Lynx lynx balcanicus (Λύγξ ο λύγξ ο βαλκανικός)

Ο Βαλκανικός λύγκας (L. l. balcanicus συν. L. l. martinoi) είναι το πιο σπάνιο υποείδος του ευρασιατικού λύγκα, ενδημικό των Βαλκανίων, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο.

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βαλκανικός λύγκας είναι δασόβιο είδος, με προτίμηση στα μεσαίου και υψηλού υψομέτρου βουνά (800-1.400 μ.). Αυτά τα βουνά αποτελούνται από διάφορους τύπους δασών, όπου κυριαρχούν τα έλατα, διάφορα είδη πεύκων (Picus sp.), οξιάς (Fagus orientalis) και ερυθρελάτης (Picea abies), αλλά και σε δάση δρυός (Quercus sp.). Προτιμάει κυρίως περιοχές απομονωμένες και απόκρημνες, με βράχια και πεσμένους κορμούς[1].

Κατάσταση στα Βαλκάνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βαλκανικός λύγκας επιβιώνει στην ανατολική Αλβανία, την δυτική πρώην Γιουγκοσλαβία, με μικρότερους πληθυσμούς σε Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο. Αποτελεί το σύμβολο της Βόρειας Μακεδονίας και εμφανίζεται στο νόμισμα των πέντε δηναρίων. Πιστεύεται πως υπάρχουν γύρω στους 35-40 βαλκανικοί λύγκες στην χώρα, οι οποίοι περισσότεροι εθεάθησαν στο Εθνικό Πάρκο Μαυροβό. Εθεάθη επίσης την περίοδο 2011-2012 πληθυσμός λυγκών στα βόρεια βουνά της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων και τα όρια του Εθνικού Πάρκου Σεβενικού. Θεωρήθηκε Κρισίμως κινδυνεύων στην Αλβανία και προστατεύεται με τον νόμο από το 1969. Υπολογίζεται πως πλέον υπάρχουν περίπου 15-20 λύγκες στην χώρα και σοβαρός λόγος αποτελεί η λαθροθηρία[2]. Στην Βουλγαρία το τελευταίο ζώο που σκοτώθηκε ήταν στο Pirin το 1941[3]. Ο βαλκανικός λύγκας βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης για σχεδόν έναν αιώνα, με οριακό αριθμό λιγότερο των 50 ατόμων.

Κατάσταση στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχουν δεδομένα για τον πληθυσμό και την τάση του. Η έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για το λύγκα βασίστηκε κυρίως σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από συνεντεύξεις με ντόπιους κατοίκους από τη Θράκη, την Ροδόπη, τον Βόρρα[4], την Β. Πίνδο, Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα[1]. Παράλληλα, σε έρευνα που διεξήχθη στο πεδίο καταγράφηκαν και αρκετά βιοδηλωτικά στοιχεία του είδους. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η παρουσία μεμονωμένων ατόμων λύγκα στην ελληνική επικράτεια μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη τα τελευταία 20 χρόνια, όμως οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν είναι αρκετές για να βεβαιώσουν την παρουσία μόνιμου αναπαραγωγικού πληθυσμού στην ελληνική επικράτεια[1]. Παρεμπιπτόντως, ολόκληρη η σχεδόν βέβαιη κατανομή του λύγκα στην Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή της Φλώρινας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]