Βίκτωρ Σαριγιαννίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Βίκτωρ Σαριγιαννίδης ή Σαρηγιαννίδης (Ви́ктор Ива́нович Сариани́ди, 23 Σεπτεμβρίου 1929 - 22 Δεκεμβρίου 2013) ήταν ποντιακής καταγωγής Ρώσος αρχαιολόγος. Γεννήθηκε το 1929 στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 2013 στη Μόσχα.

Σύγχρονος του Ανδρόνικου ανέσκαψε στην Ασία, αναζητώντας τον δρόμο του Μεγάλου Αλέξανδρου και τους χαμένους πολιτισμούς του Αφγανιστάν και του Τουρκμενιστάν. Έγινε πολύ γνωστός από τις ανασκαφές του στον αρχαιολογικό χώρο Τίλια Τεπέ στο Αφγανιστάν, όπου έφερε στο φως την βασιλική Νεκρόπολη της Τίλια Τεπέ που περιλάμβανε έξι τάφους (πέντε γυναικών και ενός άνδρα), με εξαιρετικά πλούσια κοσμήματα, που χρονολογείται ανάμεσα στον 1ο αιώνα π.Χ. και στον 1ο αιώνα μ.Χ., με αναγνώριση από Έλληνες αρχαιολόγους, όπως ο Μανόλης Ανδρόνικος. Οι τάφοι αυτοί θεωρήθηκαν ως βασιλικοί και ονομάσθηκαν «Βασιλικοί τάφοι στη Βακτριανή. Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδηw έφυγε από τη ζωή αφού αφιέρωσε τη δική του με προσήλωση και πάθος στην αρχαιολογία. Τα ευρήματα του άλλαξαν τον ρου στις γνώσεις μας για τους πολιτισμούς πριν από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου φέρνοντας στο φως τους θησαυρούς όπως αυτούς της Βακτριανής και της νεκρόπολης Τιλλιά Τεπέ. Υποστήριξε τη σύνδεση τους με τον κρητο-μυκηναϊκό πολιτισμό και την τεκμηρίωσε με πλήθος βιβλίων. Ενας πλούσιος στη σκέψη και πολύ σεμνός άνθρωπος που μίλησε για τη δουλειά του το 1998 για την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη"(8.6.1998, συντάκτρια: Βαλεντίνη Παπαγεωργίου)


Παγκοσμίου κύρους και πολυγραφότατος - με περισσότερες από 20 μονογραφίες και 200 άρθρα - έφερε στο φως με τη σκαπάνη του 20.000 κοσμήματα. Στέμματα, σκήπτρα, διαδήματα, περιδέραια, βραχιόλια και χιλιάδες περίτεχνα ελάσματα που έφεραν το ελληνικό δελφίνι, την Αριάδνη, την Αθηνά, την Αφροδίτη και επιγραφές του Διονύσου - όλα αυτά στην καρδιά της Ασίας - ήταν ραμμένα πάνω στα ρούχα επτά άγνωστων ηγεμόνων που ήταν θαμμένοι στον Χρυσό Λόφο, το Τιλιά Τεπέ - ανακάλυψη που σε επίπεδο πολύτιμου θησαυρού μόνο με τον τάφο του Τουταγχαμών συγκρίθηκε από τους ειδικούς.

«Για την έρημο του Καρακούμ πίστευαν ότι δεν την είχε πατήσει ποτέ άνθρωπος», έλεγε ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης. «Πριν από τριάντα χρόνια αποφάσισα να δω αν αυτό αληθεύει. Και ανακαλύψαμε όχι μόνο την παρουσία του ανθρώπου, αλλά τον πέμπτο πολιτισμό του κόσμου. Πριν ξέραμε τους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας. Και τώρα γνωρίσαμε και ανακαλύψαμε τον πέμπτο πολιτισμό, της Κεντρικής Ασίας, που είναι μια μικρή Μεσοποταμία. Σ' αυτά τα τριάντα χρόνια ανακαλύψαμε επτά ναούς και ένα καταπληκτικό ανάκτορο.

Αυτό το ανάκτορο ηλικίας 4.500 ετών είναι πρωτότυπο κατά το σχέδιό του και είχε σχέση με τα ανάκτορα της Μεσοποταμίας και της Ελλάδας, ενώ η περιοχή βάσει των ευρημάτων αποδεικνύεται πως είναι η πατρίδα του ζωροαστρισμού, που ώς τη στιγμή της ανασκαφής ήταν γνωστός μόνο από φιλολογικές μαρτυρίες», επεσήμαινε ο ερευνητής που είχε χαρακτηριστεί «ποιητής» της αρχαιολογίας και είχε αναδειχθεί σε «ηρωική» μορφή για τον ποντιακό Ελληνισμό, καθώς είχε ταυτιστεί με την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Ανατολής.

Ερχόμενος στην Ελλάδα έλαβε πολλές υποσχέσεις από το ελληνικό κράτος για οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του, αλλά απογοητεύτηκε από τη συμπεριφορά και την αδιαφορία των υπευθύνων. Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή δεν τηρήθηκαν. Εξαιρετικού ήθους άνθρωπος, δεν ζήτησε χρήματα για να ζήσει, αλλά για να συνεχίσει το έργο του, που το συνέχισε μέχρι τέλους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]