Βάρκιζα Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°48′56″N 23°47′59″E / 37.81556°N 23.79972°E / 37.81556; 23.79972

Βάρκιζα Αττικής
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βάρκιζα Αττικής
37°49′0″N 23°48′0″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Υψόμετρο5 μέτρα
Ταχ. κωδ.166 72
Τηλ. κωδ.210
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Παραλία Βάρκιζας
Άποψη της Βάρκιζας από τον κυματοθραύστη του λιμανιού.
Η Λεωφόρος Ποσειδώνος στη Βάρκιζα

Η Βάρκιζα είναι συνοικία της Βάρης της περιφέρειας Αττικής, μέρος της Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Το 1968 μετονομάστηκε σε Αλίανθο,[1] ονομασία ωστόσο που δεν διατηρήθηκε. Ανήκει διοικητικά στον δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Αττικής και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας. Είναι χτισμένη στα παράλια του Σαρωνικού, νοτίως των ορεινών απολήξεων του Υμηττού και αποτελεί διάσημο τουριστικό θέρετρο. Η τοποθεσία στην οποία απλώνεται ο οικισμός αποτελεί μία από τις ακριβότερες περιοχές στην Ελλάδα.[2] Διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτιοανατολικής Αττικής.

Είναι χτισμένη στα παράλια του Σαρωνικού κόλπου και αποτελεί διάσημο τουριστικό θέρετρο. Το τοπίο γύρω από τον οικισμό παραπέμπει σε κλασικό Αττικό τοπίο της υπαίθρου, με θαμνώδεις - βραχώδεις εκτάσεις, αλλά και πολλά πεύκα που απλώνουν τον ίσκιο τους στα γαλανά νερά του Σαρωνικού. Συγκοινωνιακά εξυπηρετείται από τις λεωφορειακές γραμμές 122 και 171 του ΟΑΣΑ

Διοικητικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός της Βάρκιζας αποσπάται από την Κοινότητα Βάρης τον Οκτώβριο του 1952, και αποτελεί για λίγους μήνες ως τον Ιανουάριο του 1953 έδρα της Κοινότητας της Βάρκιζας, οπότε και προσαρτάται πάλι στην Κοινότητα Βάρης[3]. Το 1968 ο οικισμός μετονομάζεται σε Αλίανθο, ο οποίος καταργείται το 1981 προσαρτώμενος τον οικισμό Βάρη της Κοινότητος Βάρης[3], οπότε και επανέρχεται άτυπα η παλιά ονομασία, χωρίς ωστόσο από το 1968 να έχει επέρθει επίσημα επαναφορά της ονομασίας του οικισμού σε Βάρκιζα[4].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα νότια της Βάρης και 20 χλμ νότια της Αθήνας. Συνδέεται με το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και της Αττικής Οδού μέσω της λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου και συνδέεται το κέντρο της Αθήνας με τη λεωφόρο Ποσειδώνος (ΕΟ 91). Παλαιότερα η περιοχή καλύπτονταν από δασώδεις εκτάσεις από πεύκα και ελαιώνες, ενώ η Βάρκιζα ήταν αλιευτικός οικισμός. Μετά την δεκαετία του 1960, η περιοχή αναπτύχθηκε οικιστικά και ενσωματώθηκε αργότερα στην σημερινή πόλη της Βάρης. Η περιοχή έγινε ευρύτερα γνωστή το 1945 ως η τοποθεσία στην οποία συνάφθηκε μεταπολεμικά η Συμφωνία της Βάρκιζας.

Η Βάρκιζα υπήρξε αρχικά παραθεριστική περιοχή στην οποία σταδιακά αναπτύχθηκαν και ξενοδοχειακές μονάδες ενώ πλέον αποτελεί βασικό μέρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Βάρκιζα έχει εξελιχθεί σε μια από τις ακριβότερες περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής για αγορά κατοικίας.

Η πιο γνωστή και οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας με χρυσή αμμουδιά και ρηχά νερά θεωρείται η πλαζ «Varkiza Resort Yabanaki» μέσα στην οποία υπάρχουν μεταξύ άλλων, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, χώροι εστίασης, υγειονομικές εγκαταστάσεις, κλαμπ, δοκιμαστήρια, και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.

Πέρα από την Πλαζ η Βάρκιζα έχει και άλλες ωραίες παραλίες οι οποίες όμως είναι μη οργανωμένες όπως Οι Αλκυονίδες – Κανάρια, Η Ανατολική παραλία, Η Παραλία Island, Τα Λιμανάκια και Οι Σπηλιές κάτω από το Ribas ενώ διαθέτει και ένα πάρα πολύ ωραίο Λιμάνι όπου οι κάτοικοι το καλοκαίρι κάνουν την βόλτα τους.

Επίσης στη Βάρκιζα βρίσκεται και το εμβληματικό διεθνούς φήμης Νυχτερινό Κέντρο Island Club το οποίο έχουν επισκεφθεί προσωπικότητες όπως οι Meryl Streep, Valentino, Hugh Jackman, Tommy Hilfiger, Bruce Willis, Moby, Katia Mathiou,James Blunt, Zaz, Ethan Hawke, Princess Rosario, Pierce Brosnan. Επίσης δημοφιλές είναι το νυχτερινό κέντρο Ρίμπας, στη απομονωμένη τοποθεσία του οποίου ωστόσο οργανώνονται τις τελευταίες δεκαετίες παράνομες κούρσες ταχύτητας.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]