Α.Σ. Αστέρας Ιτέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Α.Σ. Αστέρας Ιτέας
Αστήρ Ιτέας.jpg
Επίσημη ονομασία Α.Σ. Αστέρας Ιτέας
Σύντομο όνομα Αστέρας Ιτέας
Ίδρυση 1936
Έδρα Ιτέα Φωκίδας, Ελλάδα
Στάδιο Δημοτικό Στάδιο Ιτέας
Πρόεδρος Πέτρος Μαντούβαλος
Προπονητής Κώστας Λίβας
Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνική (ερασιτεχνική)
Πρώτη εμφάνιση
Δημοσίευμα της εφημερίδας "ΦΩΚΙΣ"

Ο Α.Σ. Αστέρας Ιτέας είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ιτέας Φωκίδας, που ιδρύθηκε προγενεστερα του 1936 που ειναι το επισημο ετος ιδρυσης, καθως στην εφημεριδα "Φωκις" της 6ης Αυγούστου του 1933 υπαρχει ρεπορταζ αγωνων της ομαδας. Τα χρώματά του είναι το κυανό, το λευκό και το ερυθρό και σήμα του ένα ακτινωτό άστρο. Πρόγονος του Αστέρα υπήρξε η Ένωσις Ιτέας, που προϋπήρχε από την αρχή της δεκαετίας του '30.[1] Από την ίδρυσή του μέχρι και την περίοδο 1984-85 ο Αστέρας μετείχε στην Ένωση Φθιωτιδοφωκίδας. Μάλιστα στην αρχή δεν διέθετε δικό του γήπεδο και οι αγώνες της ομάδας έως και τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 δίνονταν στη γειτονική Κίρρα.[2] Εκτός από μια τριετία που έπαιξε στην Α΄τοπική κατηγορία (1963-1965), το υπόλοιπο διάστημα έως και το 1975 βρισκόταν στις χαμηλότερες κατηγορίες. Εκείνη τη χρονιά κατέκτησε τον τίτλο σε όμιλο της Β΄ Κατηγορίας και πήρε την άνοδο αλλά η μετέπειτα πορεία του ήταν μετριότατη, με εξαίρεση τη σεζόν 1978-79, που κατετάγη 7ος. Το 1980 υποβιβάσθηκε ξανά αλλά επανήλθε άμεσα και έκτοτε δεν έλειψε από την Α΄ Κατηγορία, με αποκορύφωμα τις δυο δεύτερες θέσεις που πήρε το 1984 στον τότε Β΄ Όμιλο και το 1985 στο Νότιο Όμιλο. Στη σημερινή του έδρα, το δημοτικό γήπεδο που περιλαμβάνεται μεταξύ των εγκαταστάσεων αθλητικού κέντρου (μαζί με κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο) στην είσοδο της πόλης ο Αστέρας μεταστεγάσθηκε στα 1999, αφού προηγουμένως χρησιμοποιούσε το (εγκαταλελειμένο έκτοτε) παραλιακό γήπεδο, στην τοποθεσία "γαλλικοί μώλοι". Μετά από τη δημιουργία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φωκίδας (1984), ο Αστέρας αναδείχθηκε (μαζί με το Φωκικό) σαν μια από τις δύο κορυφαίες ομάδες του Νομού. Η σημαντικότερη επιτυχία της ομάδας καταγράφηκε την αγωνιστική περίοδο 2007-08, όταν κατετάγη δεύτερη στο πρωτάθλημα της Δ΄Εθνικής, έχοντας πρόεδρο τον Αγησίλαο (Άγη) Πασαλιμανιώτη. Ακόμη, μια δεκαετία πριν (1997-98), ο Αστέρας ήταν 6ος στην ίδια κατηγορία, έχοντας αντιμέτωπες στον όμιλο όπου μετείχε τις ομάδες της Ε.Π.Σ. Πειραιώς. Προπονητής του εκείνη τη σεζόν ήταν ο Κώστας Καραμπελούσης, ενώ στον προεδρικό θώκο βρισκόταν ο Νίκος Γιογάκης[3]. Σημερινός πρόεδρος της ομάδας είναι ο Πέτρος Μαντούβαλος[4].

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό γήπεδο της ομάδας στους "Γαλλικούς Μώλους" της Ιτέας, δίπλα στο δρόμο προς Γαλαξείδι

Την αγωνιστική περίοδο 1949-50 την ομάδα αποτελούσαν, μεταξύ άλλων, οι ποδοσφαιριστές Γιαννακάκης, Τσαφόγενος, Βασιλείου, Κατραμάτος, αδελφοί Γκριζελιώτη, Αναγνωστάκος, Τσακπίνης, Ζαφειρόπουλος, Νίνος, Μπαρκούτας. Την επόμενη διετία ο Αστέρας έχει ανανεωθεί πλήρως και το έμψυχο δυναμικό του συνίσταται από τους παίκτες Βαλσαμάκη, Ψαρρό, Κοντοκόντη, Ταλαρούγκα, Μωραίτη, Αναγνωστάκο, Παλυβίδα, Σιττέ, Βορριά, Τζίβα, Ροζάκη, Περδίκη, Κοκκώνη, Ψαρρό, Τραχανά, Χρήστου, Καστρίτη, Ελμαλιώτη, Ταμπίτσικα, Βορόπουλο, κ.α.[5]

Στις 1/3/1952 ανακοινώνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Αστέρα,[6] υπό τους Ευθ. Μπήλιο (Πρόεδρο), Γ. Κακάνη (Αντιπρόεδρο), Αν. Δάντσικα (Γ. Γραμματέα), Γ. Πανάκο (Ταμία), Ευθ. Ράπτη (Γεν. Αρχηγό), Ηλία Λιάκο (Έφορο Ποδοσφαίρου) και Δ. Ανάγνο, Λ. Ανάγνο, Γ. Γιάμαλη (συμβούλους).

Τον Ιανουάριο του 1958 εκλέγεται νέο Συμβούλιο,[7] υπό τους Ν. Ράπτη (πρόεδρο), Ν. Καλλία (αντιπρόεδρο), Π. Κακανά (γενικό γραμματέα), Μ. Σκαρίμπα (ταμία), Η. Λιάκο (έφορο), Ζ. Ζαφειρόπουλο (γενικό αρχηγό), Ν. Ταλαρούγκα και Γ. Ανδρέου (εφόρους γηπέδου και εκδρομών, αντίστοιχα).

Την περίοδο 1958-59 στην ομάδα αγωνίζονται οι Βαλσαμάκης, Κρεμμύδας, Κοντογιαννάτος, αδελφοί Ταλαρούγκα, αδελφοί Σιττέ, αδελφοί Τζίβα, Ταμπίτσικας, Αργυρόπουλος, Αντωνίου, Ελμαλιώτης, Γιαγκιλίτσης, Τζίτζικας, Βορριάς, Καβαδάς, Πολυζωγόπουλος[8]

Το φθινόπωρο του 1961 η διοίκηση αποτελείται από τους Ζούκα, Αγορόπουλο, Ζαφειράκη, Θανασούλη, Λαλά, Καλοδήμο, Μπαρτσώτα.[9] Το 1962 ο Αστέρας αναδεικνύεται πρωταθλητής του Α΄ομίλου στη Β΄τοπική κατηγορία και ανέρχεται στην Α΄Φθιωτιδοφωκίδας. Τη βασική του ομάδα αποτελούσαν τότε οι Κοντογιαννάτος, Καπαρέλης, Πάντζαλης, Μιχαηλίδης, Γιαγκιλίτσης, Δημητριάδης, Παναγιωτόπουλος, Κατσαούνος, Καλογερόπουλος, Φακής, Δεχερελίδης, Περλορέντζος, Αργυρόπουλος, Ζορμπάς, Ελμαλιώτης.[10]

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Ε.Π.Σ. Φθιωτιδοφωκίδας ενέκρινε τη μετονομασία της ομάδας από Α.Σ. Ιτέας σε Α.Σ. Ιτέας-Κίρρας Βωξιτών Παρνασσού "Αστήρ", με αρ. μητρώου 279.[11] Την επόμενη τριετία ο Αστέρας βρίσκεται στην Α΄τοπική κατηγορία, η οποία αποτελείται από 7 ομάδες το 1962-63[12] και έως το 1964-65[13]

Στα 1968 ο Αστέρας έχει φτάσει να αγωνίζεται στην Γ΄ τοπική ερασιτεχνική κατηγορία Φθιωτιδοφωκίδας. Το 1971-72 στη σύνθεσή του βρίσκουμε τα ονόματα των Αλεξανδρή, Γεωργά, Χαβιάρα, Κατσαβοχρήστου, Α., Π. και Κ. Σκαρίμπα, Λύτρα, Μαύρου, Μανώλη, Μαστρογιάννη. Την επόμενη περίοδο (1972-73) με πρόεδρο τον Π. Μανδρέκα η ομάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια σε όμιλο 7 ομάδων της Γ΄ κατηγορίας Φθιωτιδοφωκίδας και ανέρχεται έτσι στη Β΄ κατηγορία[14]

Ο Αστέρας Ιτέας κατάκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα του 1985 (Β΄ όμιλος Α΄ κατηγορίας Φθιωτιδοφωκίδας-Ευρυτανίας)

Από τη σεζόν 1975-76 η ομάδα έχει ανέλθει και διατηρηθεί στην Α΄ Φθιωτιδοφωκίδας.[15] Το 1975-76 ο Αστέρας μετέχει σε υπό-όμιλο των 6 ομάδων, το 1976-77 η κατηγορία ενοποιείται και παίρνει μέρος στον ένα και μοναδικό της όμιλο (των 12 ομάδων), όπου τερματίζει προ-τελευταίος και -σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος- υποβιβάζεται, αλλά παραμένει λόγω αναδιάρθρωσης (αύξησης κατά δυο των ομάδων στην Α΄Κατηγορία). Το 1977-78, πλέον σε όμιλο 14 ομάδων, πραγματοποιεί και πάλι πολύ άσχημο ξεκίνημα,[16] όμως με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο γύρο τερματίζει στη 12η θέση και διατηρείται στην κατηγορία[17] Παρομοίως και το 1978-79 ο όμιλος αποτελείται από 14 συλλόγους,[18] όπου το φαβορί είναι ο ΑΟ Μαλεσίνας, ο οποίος ξεκινά μια αήττητη πορεία στις πρώτες 22 αγωνιστικές. Την 23η μέρα πάει στην Ιτέα και ο Αστέρας θριαμβεύει σε βάρος του με σκορ 2-1. Στην ομάδα του Αστέρα έπαιζαν τότε οι Καρδαράς, Μαυρογιάννης, Ξενάκης, Μαρτίνος, Μπασσάνος, Μπεχλιβανίδης, Αγγελέτος, Μπουροτζίκας, Βέλλιος, Λαμπρόπουλος, Σιττές, Μπαρτσιώτας, Μαύρος, Μαστρογιάννης, Λιάκος, Παπαϊωάννου, Μπουντόλος. Ο Αστέρας τελικά τερματίζει στην τιμητική 7η θέση[19].

Την επομένη χρονιά (1979-80) οι ομάδες της Α΄ κατηγορίας αυξάνονται σε 15[20] και ο Αστέρας που αρχίζει πολύ άσχημα με 6 συνεχόμενες ήττες[21] τελικά δίνει αγώνα μπαράζ για την παραμονή του με τον Αγρότη Λιανοκλαδίου στο γήπεδο των Καμένων Βούρλων, χάνει με 2-1 στην παράταση και υποβιβάζεται.[22] Είχαν αγωνισθεί οι Αυλακιώτης, Μαρτίνος, Γ. Σκαρίμπας, Μπασάνος, Τσώνος, Σιττές (35΄Σκαρίμπας ΙΙ.), Βέλλιος, Σκαρίμπας ΙΙΙ., Γκιούλος, Μαστρογιάννης, Νιάκος (59΄Αγγελέτος). Το γκολ της Ιτέας είχε πετύχει, στο 77ο λεπτό, ισοφαρίζοντας προσωρινά, ο Γκιούλος με σουτ.

Το 1980-81 ο Αστέρας τερματίζει δεύτερος στο Γ΄όμιλο της Β΄κατηγορίας και επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία.[23] Το 1981-82 αγωνίζεται σε όμιλο 10 συλλόγων, σαν ο μοναδικός εκπρόσωπος από τη Φωκίδα.[24] Ο Αστέρας παλεύει για τη διάκριση, αλλά πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η ομάδα της Αταλάντης, με τον Αστέρα να καταλαμβάνει την 5η θέση.[25] Τη βασική ενδεκάδα αποτελούν οι Κοτοπούλης, Ι. Σκαρίμπας, Μπουρζάνης, Μπασσάνος, Αγγελέτος, Μαστρογιάννης, Βέλλιος, Γκιούλος, Σκαρίμπας ΙΙ., Λαμπρόπουλος, Κύτρας.

Τη σεζόν 1982-83 ο Αστέρας παίζει στο Β΄ όμιλο της Α’ τοπικής κατηγορίας (12 ομάδων)[26] και φτάνει ξανά στην κατάληψη της 5ης θέσης, μαζί με το Φωκικό, στους 22 βαθμούς.

Ο βετεράνος διεθνής άσσος Αλέκος Ιορδάνου, πρώην προπονητής του Αστέρα Ιτέας κατά τη δεκαετία του '80 (Ιούλιος 2012)

Τη σεζόν 1983-84 αρχίζει η ανοδική πορεία του Αστέρα. Ξεκινά με τρεις νίκες στους τρεις πρώτους αγώνες[27] (σε όμιλο 12 ομάδων) και την 7η αγωνιστική ξεφεύγει μόνος του στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Σταδιακά όμως θα υποσκελιστεί από την πιο έμπειρη Μαλεσίνα[28] και θα χάσει το πρωτάθλημα. Έπαιξαν τότε για την ομάδα του Αστέρα οι Ασφής, Γκιούλος, Χαρδαλούπας, Μπασάνος, Λίβας, Λαμπρόπουλος, Στ. Μαντζώρος, Καραγιάννης, Μαστρογιάννης, Πασαλιμανιώτης, Ιορδάνου (παίκτης-προπονητής), Σκαρίμπας, Ντάσκας, Μπαρτσιώτας, Γρίβας, Φυτόπουλος κ.α.

Την ίδια εποχή διακρίνεται και στο Κύπελλο της ΕΠΣ Φθιώτιδοφωκίδας καθώς φτάνει στον Τελικό, αλλά ηττάται 2-0 από την Προοδευτική Λάρυμνας την Τετάρτη 14 Μαρτίου 1984 στο γήπεδο Λαμίας[29].

Τη χρονιά 1984-85 με προπονητή το Νίκο Γουργιώτη,[30] ο Αστέρας αγωνίζεται στο Νότιο Όμιλο της Α΄ Φθιωτιδοφωκίδας/Ευρυτανίας (14 ομάδων). Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι ποδοσφαιριστές του[31] τελικά έρχεται δεύτερος, πίσω από τον Φωκικό που ανέρχεται στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα.

Το φθινόπωρο του 1985 οι ΕΠΣ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας διαχωρίζονται και δημιουργείται η ΕΠΣ Φωκίδας με έδρα την Άμφισσα. Ο Αστέρας, με τεχνικό τον Αλέκο Ιορδάνου, κυριαρχεί πλέον στην τοπική διοργάνωση της Α΄ Κατηγορίας (10 ομάδες) και κατακτά το νταμπλ (Κύπελλο και Πρωτάθλημα). Είχε έρθει η στιγμή, ύστερα από 50 χρόνια ιστορίας, να συμμετάσχει σε Εθνική διοργάνωση.

Διαγραμματική απεικόνιση της διαχρονικής πορείας του Αστέρα Ιτέας στη Δ΄Εθνική

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1986-87 ο Αστέρας Ιτέας με πρόεδρο τον Αθανάσιο Νοικοκυράκη[32] και προπονητή αρχικά τον Μ. Ξενάκη (στον α' γύρο) και τον Νίκο Γουργιώτη αγωνίσθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα.[33] Ακολούθησαν 12 ακόμη συμμετοχές του στη Δ’ Εθνική κατηγορία, ενώ το 2000 συμμετείχε σε ειδικό όμιλο,[34] αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί για το Περιφερειακό Πρωτάθλημα. Την τετραετία 1996-1999[35] ήταν Κυπελλούχος της Ε.Π.Σ. Φωκίδας. Συνολικά έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα Φωκίδας και ισάριθμα Κύπελλα. Επίσης, ήταν 3 φορές φιναλίστ στον τελικό του Κυπέλλου Φθιωτιδοφωκίδας (1975[36], 1982 και 1984[37]) ενώ έχει φτάσει μία φορά στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας (2008),[38] μια φορά στα προημιτελικά (1986) και δυο φορές έως τη φάση των "16" (1996 και 2009).

Αξιοσημείωτα ονόματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη φανέλα του Αστέρα έχουν αγωνισθεί κατά καιρούς μερικά σημαντικά ποδοσφαιρικά ονόματα, όπως οι Κώστας Καραμπελούσης, Δημήτρης Κατσιφλώρος, Δημήτρης Ντάσκας, Τάσος Μαντζώρος, Κώστας Λίβας, Κώστας Γκιούλος, Νίκος Βορριάς, Μιχάλης Τσακίρης. Αλλά και οι Σταμούλης, Αυγέρης, Γιάννης Πούλος και Καρακικές (ως βετεράνοι, προερχόμενοι από το Λεβαδειακό). Ιδιαίτερα ταλαντούχος ήταν ο κυνηγός Νίκος Λεοντόπουλος, που απεβίωσε σε ηλικία μόλις 25 ετών (1988)[39] Επίσης, τα πρόσφατα χρόνια στον Αστέρα υπέγραψε συμβόλαιο ο βετεράνος Λουκάς Γκαλαμέλος.[40] Σημαντική προσφορά στην ομάδα έχουν, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Καραγιάννης, Δημήτρης Ζιώγας, Γιάννης Λύτρας, Παναγιώτης Μανέτας, Γιάννης Δελής, Νίκος Νταλαπέρας, Στάθης Αλεξανδρής, Ανδρέας Κουρελής, Καρδαράς, Παπαδήμας, Μαστρογιάννης, Υφαντής, Στεφανόπουλος, Μαργώνης, Θεοδωσάκης, Καψάλης, Καρανάσος, Τρόπουλος, Μαρκοδήμος, Μπούνος, Ραχιώτης, Πέτσας, Καλλιμάνης, Παπαδόπουλος κ.α.

Από τους γνωστότερους προπονητές που εργάσθηκαν στον Αστέρα κατά τη δεκαετία του ΄80, είναι ο πρώην διεθνής Αλέκος Ιορδάνου.[41] Μάλιστα, στην ομάδα αγωνίσθηκε με επιτυχία και ο γιος του, Διαμαντής Ιορδάνου.[42]. Σημαντικός τεχνικός του συλλόγου τις δεκαετίες του '80 και '90 ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Ξενάκης.

Ως πρόεδρος του συλλόγου πλην των προαναφερομένων, ξεχωρίζει επίσης ο Ανδρέας Ηλιόπουλος που βρισκόταν επικεφαλής της ομάδας έως τα μέσα του 2003, ενώ στο σωματείο αγωνίσθηκαν ο γιος του Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Ευθύμιος Ηλιόπουλος (2000-2006).

Ρεπορτάζ της "Αθλητικής Ηχούς", περιόδου 1997-98

Η πρόσφατη πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος 2005-06[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρονιά άρχισε πολύ άσχημα,την 4η αγωνιστική η ομάδα του Αστέρα Ιτέας ήταν βυθισμένη στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα με μηδέν βαθμούς, η διοίκηση της ομάδος και ο πρόεδρος της κ. Χηρόπουλος Βασίλης, έφερε στην τεχνική ηγεσία της ομάδος τόν Αθηναίο προπονητή Στέφανο Μεϊμαρόγλου, η πρόσληψη του οποίου άλλαξε τα δεδομένα, και η ομάδα του Αστέρα Ιτέας έκανε ένα καταπληκτικό σερί, με συγκομιδή 33 βαθμούς σε 16 αγώνες! Επτά αγωνιστικές πρίν την λήξη του πρωταθλήματος είχαμε αλλαγή στή τεχνική ηγεσία της ομάδος, η ομάδα επανήλθε στα ατυχή αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κρατηθεί ο Αστέρας Ιτέας στήν κατηγορία.[43].

Περίοδος 2006-07[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αστέρας κατέκτησε άνετα το πρωτάθλημα στη Φωκίδα, αλλά γνώρισε συντριπτική ήττα με 6-0 στον Τελικό του τοπικού Κυπέλλου, από το Φωκικό.

Η ομάδα επέστρεψε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα και ενισχύθηκε με την προσθήκη ικανών ποδοσφαιριστών[44]

Περίοδος 2007-08[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγησίλαος Πασαλιμανιώτης

Με νέο τεχνικό το Δημήτρη Παναγιώτου[45] ο Αστέρας αγωνίσθηκε στον 4ο όμιλο της Δ’ Εθνικής, τερματίζοντας στη 2η θέση (πίσω από τον πρωταθλητή Φωκικό) και επιτυγχάνοντας έτσι τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας του. Επίσης, αποκλείοντας την Κοζάνη στην Ιτέα, έφτασε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας, όταν αποκλείσθηκε στην παράταση από τη Νίκη Πολυγύρου στη Λάρισα. Ο αρχηγός του Αστέρα Ιτέας Δημήτρης Ζιώγας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας με 37 τέρματα.[46] Η χρονιά λογίζεται σαν η σπουδαιότερη στην ιστορία της ομάδας, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ,[47] το τότε ΔΣ υπό τον Άγη Πασαλιμανιώτη δαπάνησε πάρα πολλά χρήματα, με στόχο τη διάκριση στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.

Περίοδος 2008-09[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αστέρας ξεκίνησε και πάλι με υψηλές βλέψεις, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η ομάδα κατόρθωσε να επικρατήσει σε (φιλικό έστω) αγώνα επί του Φωκικού, με 1-0. Όμως τελικά δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα, καθώς από νωρίς έμεινε "εκτός νυμφώνος" πολλούς βαθμούς πίσω από τους πρωτοπόρους Α.Ο. Τρικάλων και Τύρναβο 2005, ωστόσο πέτυχε να αναδειχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά κυπελλούχος, επικρατώντας με σκορ 2-0 του Απόλλωνα Ευπαλίου στον Τελικό της 25ης Μαρτίου που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Ε.Π.Σ. Φωκίδας στην Άμφισσα. Η ομάδα έφτασε μέχρι την φάση των "16" του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, όταν αποκλείσθηκε από το Βελούχι Καρπενησίου.[48]

Περίοδος 2009-10[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναπάντεχα άσχημα ξεκίνησε η σεζόν για τον Αστέρα, ο οποίος με νέο προπονητή το Γιάννη Καντά (που γρήγορα αντικαταστάθηκε από τον κ. Καραγιάννη[49]) και μετά από μια σειρά ατυχών αποτελεσμάτων και διοικητικών/οικονομικών προβλημάτων, τελικά απεσύρθη από το πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής,[50] κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί κατά τη θητεία του σ' αυτή την κατηγορία.

Περίοδος 2010-11[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος της ομάδας κ. Γιάννης Χλεμπογιάννης

Το 2010-11 ο Αστέρας με νέο πρόεδρο το Γιάννη Χλεμπογιάννη έπαιξε στο τοπικό πρωτάθλημα αρχίζοντας με -6 βαθμούς λόγω τιμωρίας που του επιβλήθηκε για την αποχώρησή του από το Περιφερειακό Πρωτάθλημα της προηγούμενης περιόδου. Η ποινή αυτή ουσιαστικά του στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον τίτλο, αφού τερμάτισε στη δεύτερη θέση[51] πίσω από τον πρωταθλητή Διαγόρα Πολυδρόσου. Ωστόσο η ομάδα άφησε καλές εντυπώσεις σε μια μεταβατική χρονιά.[52] Προπονητής ανέλαβε ο Γιάννης Λύτρας, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως σε νέα παιδιά. Ο Αστέρας είχε την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία, ηττήθηκε μόνο σε έναν αγώνα, ενώ ο φορ του Γιάννης Δελής αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Στο Κύπελλο δεν κατάφερε να διακριθεί, αφού αποκλείσθηκε από τη μετέπειτα κάτοχο ΑΣΤΕ. Το ρόστερ αποτέλεσαν οι Δελής, Ε. και Γ. Λύτρας, Πέτσας, Τσακίρης, Κουβέλης, Μ. και Λ. Χλεμπογιάννης, Μαυροφρύδης, Βάσος, Τοπούζι, Σκαφτούρος, Τολκούτσι, Παπαπαναγιώτου, Βαρκούτας, Πετρόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Ζατσελάρι, Τιμούρι.

Περίοδος 2011-12[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ανακαινισμένος χλοοτάπητας του γηπέδου του Αστέρα (25-2-2012)

Πολλά προβλήματα αντιμετώπισε η ομάδα από την αρχή της περιόδου με το γήπεδό της, που ήταν σε φάση ανακατασκευής του χλοοτάπητά του.[53] Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με το τέλος της σεζόν, τότε που η υπόθεση τίτλος είχε ήδη κριθεί υπέρ των αντιπάλων της. Σημαντικό αρνητικό ρόλο στην αποτυχία του Αστέρα να κερδίσει τον τίτλο έπαιξε ο τραυματισμός του κορυφαίου σκόρερ του Γιάννη Δελή. Προπονητής ήταν για δεύτερη χρονιά ο Γιάννης Λύτρας, η προετοιμασία πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του γειτονικού Χρισσού και οι εντός έδρας αγώνες του συλλόγου δόθηκαν στο γήπεδο της Δεσφίνας. Σ' έναν από αυτούς, τον κρισιμότερο της χρονιάς, ο Αστέρας ηττήθηκε σαν τυπικά γηπεδούχος από τον Ησαΐα Δεσφίνας με 2-0 και ουσιαστικά απώλεσε κάθε ελπίδα για το πρωτάθλημα,[54] τερματίζοντας στη 2η θέση. Ο Αστέρας στόχευσε το 2012 και το Κύπελλο, όμως η ήττα του στον ημιτελικό από τον Αμφισσαϊκό 2006 τον έθεσε εκτός Τελικού [55] Ρόστερ: Αλεξανδρής, Παπαπαναγιώτου, Μελέτης, Τολκούτσι, Ελμακλής, Τσακίρης, Γιάννης και Γιώργος Δελής, Πέτσας, Κουβέλης, Λύτρας, Πετρόπουλος, Τοπούζι (1ος σκόρερ με 14 τέρματα), Βάσος, Γεωργάτζε, Πολυζωΐδης, Καρδαράς, Ηλιόπουλος, Βέλιος, Μαυροφρύδης, Βαρκούτας, Καστανόπουλος, Κουρέλης. Τσακίρης και Πέτσας δεν έλειψαν από κανένα αγώνα του πρωταθλήματος.

Περίοδος 2012-13[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με στόχο το νταμπλ στις τοπικές διοργανώσεις (πρωτάθλημα, κύπελλο) αλλά και την προώθηση νεαρών παικτών από τις Ακαδημίες του, όπου υπεύθυνοι προπονητές είναι ο Γιάννης Λύτρας και ο Ανδρέας Καρανάσος,[56] ξεκίνησε τη νέα περίοδο η ομάδα του Αστέρα. Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε, όχι όμως και ο δεύτερος, καθώς ο Αστέρας ηττήθηκε στην παράταση στον Τελικό Κυπέλλου της ΕΠΣ Φωκίδας από τον Ανδρούτσο Γραβιάς, με σκορ 3-1[57]. Οι Ανδρέας Κουρελής και Γιάννης Δελής αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας, έχοντας σημειώσει από 24 τέρματα έκαστος. Η συμμετοχή του Αστέρα στο Ειδικό Πρωτάθλημα της Ε.Π.Ο για την άνοδο στη νέα ερασιτεχνική κατηγορία, τύπου Περιφερειακού Πρωταθλήματος 2013-14 ήταν ατυχής, αφού η ομάδα της Ιτέας τερμάτισε στην τελευταία θέση του 8ου προκριματικού ομίλου, με έναν βαθμό σε 6 αγώνες.

Περίοδος 2013-14[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και στη νέα περίοδο ο Αστέρας Ιτέας πραγματοποίησε πρωταγωνιστική εμφάνιση στο τοπικό πρωτάθλημα. Από τη λήξη ήδη του πρώτου γύρου η ομάδα βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας με διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους συλλόγους. Στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας βρέθηκε και πάλι ο Γιάννης Λύτρας, ενώ πρόεδρος συνέχισε ο Γιάννης Χλεμπογιάννης. Ο στόχος του σωματείου ήταν τριπλός, νταμπλ στη Φωκίδα και άνοδος στην ερασιτεχνική Γ΄Εθνική. Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 ο Αστέρας αναδείχθηκε για 11η φορά στην ιστορία του Κυπελλούχος Φωκίδας, μετά τη νίκη του στον Τελικό που έγινε στο Δ.Σ. Άμφισσας, με σκορ 4-1 επί του Διαγόρα Πολύδροσου[58], ενώ το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 αναδείχθηκε (μαθηματικά) πρωταθλητής, επίσης για 11η φορά στα χρονικά. Το νταμπλ τίτλων για τον Αστέρα ήταν το τέταρτο στην ιστορία της ομάδας στην ΕΠΣ Φωκίδας (οι προηγούμενες ήταν στα 1986, 1993 και 1997), περισσότερες από κάθε άλλο σύλλογο στη Φωκίδα, αφού δυο νταμπλ έχει ο Φωκικός (1990 και 2001) και ένα ο Ησαΐας Δεσφίνας (1991). Για τρίτη φορά στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο αρχηγός της ομάδας Γιάννης Δελής αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ το 2012 ήταν δεύτερος, λόγω τραυματισμού.

Ειδικό Πρωτάθλημα 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αποτελέσματα της ομάδας στον 8ο προκριματικό όμιλο του Ειδικού Πρωταθλήματος 2014, ήταν κατά σειρά: Όμηρος Νεοχωρίου-Αστέρας Ιτέας 0-0, Αστέρας Ιτέας-Αχέρων Καναλακίου 0-1, Αστέρας Ιτέας-Αναγέννηση Άρτας 2-0, Αστέρας Ιτέας-Όμηρος Νεοχωρίου 2-0, Αχέρων Καναλακίου-Αστέρας Ιτέας 1-0 και Αναγέννηση Άρτας-Αστέρας Ιτέας 4-0. Ο Αστέρας κατετάγη τρίτος στον όμιλο με 7 βαθμούς, παραμένοντας έτσι στο τοπικό πρωτάθλημα και για την ερχόμενη περίοδο 2014-15.

Περίοδος 2014-15[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Τετάρτη 30 Ιουλίου του 2014 συγκλήθηκε επαναληπτική γενική συνέλευση των μελών της ομάδας η οποία εξέλεξε ως νέο πρόεδρο τον παλαιό ποδοσφαιριστή του συλλόγου Χρήστο Γερεντέ[59], ύστερα και από την παραίτηση του Γιάννη Χλεμπογιάννη. Το διοικητικό σχήμα ανανεώθηκε πλήρως, με την είσοδο πολλών νέων προσώπων[60]. Αντιπρόεδρος ανέλαβε ο παλαιός ποδοσφαιριστής του συλλόγου Νίκος Βορριάς και γραμματέας ο Πέτρος Παπαποστόλου. Στις 9 Αυγούστου 2014 η νέα διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε την πρόσληψη του προπονητή Στέλιου Φαραούνη[61] Με το κλείσιμο του πρώτου γύρου ο Αστέρας βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον Απόλλωνα Ευπαλίου[62]. Έπειτα από την ήττα της ομάδας (1-0) στον Τελικό του τοπικού Κυπέλλου από τους Δωριείς Μανάγουλης και την εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Ένωση Γλυφάδας, εξ' αιτίας της οποίας η διοίκηση εξέδωσε δριμύτατη ανακοίνωση κατά της διαιτησίας[63], λύθηκε η συνεργασία με τον προπονητή Στέλιο Φαραούνη στις 4 Μαρτίου 2015[64]. Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 ο Αστέρας υποδέχθηκε τον πρωτοπόρο Απόλλωνα Ευπαλίου, το παιχνίδι έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και η διοίκηση της ομάδας εξέδωσε μια ακόμη ανακοίνωση προς όλες τις αρμόδιες αρχές, στηλιτεύοντας τα σε βάρος της διαιτητικά σφάλματα[65] Ωστόσο, ο ξυλοδαρμός του διαιτητή της αναμέτρησης Νίκου Καραπλή από οπαδούς του Αστέρα μετά τη λήξη του συγκεκριμένου αγώνα, επέφερε ποινή αποκλεισμού της έδρας της ομάδας για δυο αγωνιστικές, ύστερα από σχετική απόφαση της Ε.Π.Σ. Φωκίδας[66]

Περίοδος 2015-16[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2015-16 προπονητής της ομάδας ήταν ο έμπειρος τεχνικός Κώστας Λίβας[67]. Με τον τελευταίο στην τεχνική ηγεσία, ο Αστέρας αναδείχθηκε για 12η φορά στην ιστορία του, πρωταθλητής Φωκίδας, ωστόσο απέτυχε να προαχθεί στην ανώτερη κατηγορία, μέσω των αγώνων μπαράζ. Μέχρι και τις αρχές του Μαΐου του 2016 πρόεδρος της ομάδας ήταν ο πρώην ποδοσφαιριστής της, Χρήστος Γερεντές[68]

Περίοδος 2016-17[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2016-17 πήρε μέρος ξανά στο τοπικό πρωτάθλημα Α΄ Φωκίδας διεκδικώντας και πάλι τον τίτλο και (αυτή τη φορά) την απευθείας άνοδο στην ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική κατηγορία, την οποία κατέκτησε μαθηματικά τρεις αγώνες πριν την ολοκλήρωση της διοργάνωσης[69].

Περίοδος 2017-18[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2017-18 ο Αστέρας αγωνίσθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική κατηγορία (4ος όμιλος), έχοντας προπονητή τον Κώστα Λίβα και νέο πρόεδρο τον Πέτρο Μαντούβαλο[70]. Τερμάτισε στην 3η θέση της τελικής βαθμολογίας, ενώ στις 14 Μαρτίου 2018 αναδείχθηκε Κυπελλούχος Φωκίδας για 12η φορά στην ιστορία του, επικρατώντας του Φωκικού στον Τελικό, μέσα στην Άμφισσα με σκορ 4-1. Επίσης κατόρθωσε να φτάσει έως τη φάση των "16" στο θεσμό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών.

Περίοδος 2018-19[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2018-19 ο Αστέρας Ιτέας μετέχει εκ νέου στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας. Η σεζόν ξεκίνησε με δύο αποτυχίες, αφενός τον αποκλεισμό από το Κύπελλο Ελλάδας (α' φάση[71]) και αφ' ετέρου την ήττα στον αγώνα για τον υπερπρωταθλητή της Ε.Π.Σ. Φωκίδας ("Super - Cup")[72]

Ο Αστέρας στη Δ΄Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απόκομμα εισιτηρίου από αγώνα της ομάδας του Αστέρα Ιτέας στη Δ΄ Εθνική, περιόδου 1997-98, με αντίπαλο τον Κεχαγιά Προσηλίου
Περίοδος Όμιλος Θέση Βαθμοί
1986-87 Δ΄ 10η 32
1989-90 Γ΄ 13η 35
1990-91 Δ΄ 16η 33
1991-92 ΣΤ΄ 15η 30
1993-94 ΣΤ΄ 18η 16
1995-96 Δ΄ 10η 52
1997-98 Β΄ 60
1998-99 Α΄ 15η 27
2003-04 ΣΤ΄ 16η 8
2005-06 Δ΄ 16η 36
2007-08 Δ΄ 58
2008-09 Δ΄ 53
2009-10 Δ΄ 15η -

Τοπικοί τίτλοι στη Φωκίδα (23)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πρωταθλήματα (12):

1985-86, 1988-89, 1992-93, 1994-95, 1996-97, 1999-00, 2002-03, 2004-05, 2006-07, 2012-13, 2013-14, 2015-16.

 • Κύπελλα (12):

1985-86, 1987-88, 1992-93, 1995-96, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 2001-02, 2007-08, 2008-09, 2013-14, 2017-18.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Εφημερίδα "ΦΩΚΙΣ-Φύλλο 14ης Απριλίου 1934"
 2. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς", της 15 Απριλίου 1971, σελ. 10
 3. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 17 Ιουλίου 1997: "Νέα Διοίκηση ο Αστέρας Ιτέας"
 4. "Stera Sports: Tι τονίζει ο Αστέρας Ιτέας για μεταγραφές και ανανεώσεις" Ανακτήθηκε στις 2/8/2018
 5. Φύλλα "Αθλητικής Ηχούς" της 7 Απριλίου 1951, σελ. 2, της 26 Μαΐου 1951, σελ. 4 και της 23 Ιουλίου 1951, σελ. 4
 6. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 1 Μαρτίου 1952, σελ. 4
 7. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 15 Ιανουαρίου 1958, σελ. 3
 8. Φύλλα "Αθλητικής Ηχούς" της 29 Νοεμβρίου 1958 (σελ. 3), της 20 Δεκεμβρίου 1958 (σελ. 3) και της 30 Απριλίου 1959
 9. [Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 29 Οκτωβρίου 1961, σελ. 2: "Όσα μας γράφουν οι φίλαθλοι"
 10. Φύλλα "Αθλητικής Ηχούς" της 10 Σεπτεμβρίου 1961, της 1 Οκτωβρίου 1961, της 13 Μαρτίου 1962, της 11 Ιουνίου 1962 και των 22-24 Αυγούστου 1962
 11. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 16 Δεκεμβρίου 1962, σελ.11
 12. Φύλλα "Αθλητικής Ηχούς" της 23 Νοεμβρίου 1962, σελ. 3 και της 12 Δεκεμβρίου 1962, σελ. 4
 13. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 13 Ιανουαρίου 1965, σελ. 6
 14. Φύλλο εφημερίδας "Φως των Σπόρ" της 8 Αυγούστου 1973, σελ. 6, άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας Κ. Γάτου με τίτλο: "Ο Αστήρ Ιτέας στην Β΄ κατηγορία"
 15. Φύλλα "Α.Η." 7 Δεκεμβρίου 1976, σελ. 3, 8 Ιανουαρίου 1978, σελ. 5 και 30 Μαρτίου 1978, σελ. 6
 16. Φύλλα "Αθλητικής Ηχούς" της 19 Ιανουαρίου 1978, σελ. 3 και της 26 Ιανουαρίου 1978 σελ. 5
 17. Φύλλα "Αθλητικής Ηχούς" της 2 Μαρτίου, σελ. 3, της 30 Μαρτίου, σελ. 6 και της 9 Απριλίου 1978, σελ. 4
 18. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 24 Σεπτεμβρίου 1978, σελ. 6
 19. Αρχείο Βιβλιοθήκης Βουλής των Ελλήνων, φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ", της Πέμπτης 5 Απριλίου 1979, σελ. 4, Γ. Μεγαρίτης: "Η Μαλεσσίνα πρωταθλήτρια στην Α΄ Φθιωτιδοφωκίδας" Ανακτήθηκε στις 19/4/2018
 20. Φύλλα "Α.Η." της 11 Οκτωβρίου 1979, σελ. 5 και της 15 Ιανουαρίου 1980, σελ. 2
 21. Φύλλο εφημερίδας >"Αθλητική Ηχώ" της 15 Νοεμβρίου 1979, σελ. 4: "Οι Λειβανάτες στην κορυφή της Α΄ Φθιωτιδοφωκίδας"
 22. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 2 Ιουλίου 1980
 23. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 13 Δεκεμβρίου 1980, σελ. 3
 24. Φύλλο "Α.Η." της 15 Ιανουαρίου 1982, σελ. 4
 25. Φύλλο "Α.Η." της 5 Μαρτίου 1982, σελ. 6
 26. Φύλλο "Α.Η." της 1 Απριλίου 1983
 27. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 15 Οκτωβρίου του 1983, σελ. 4: "Και τρίτη νίκη της Ιτέας στην Α΄ Φθιωτιδοφωκίδας"
 28. Φύλο "Α.Η." της 26 Φεβρουαρίου 1984, σελ. 6 "Καταγγελία του ΔΣ του Αστέρα για το παιχνίδι με τη Μαλεσίνα"
 29. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς", της 15 Μαρτίου 1984, σελ.4: "Η Προοδευτική Λάρυμνας 2-0 τον Αστέρα Ιτέας, στον Τελικό της Φθιωτιδοφωκίδας"
 30. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς", της 22 Ιουνίου 1985, σελ. 6
 31. Φύλλο "Α.Η.", της 20 Μαρτίου 1985, σελ. 3: "21η αγωνιστική στην Α΄Φθιωτιδοφωκίδας-Ο Αστέρας νίκησε 3-2 το Φωκικό, μειώνοντας σε 2 βαθμούς τη μεταξύ τους διαφορά"
 32. Αφιέρωμα στον Αθανάσιο Νοικοκυράκη
 33. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς", της 25 Ιανουαρίου 1987, σελ. 7:"Σοβαρή απειλή για τα φαβορί η Ιτέα!"
 34. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς", της 19 Μαΐου 2000, σελ. 24
 35. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς", της 27 Μαρτίου 1999:Με σκόρερ τους Λίβα και Μαντζώρο, ο Αστέρας Ιτέας του Κώστα Καραγιάννη κατέκτησε το Κύπελλο της ΕΠΣ Φωκίδας
 36. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 12 Ιανουαρίου του 1975, σελ. 6: "Αστέρας Ιτέας - Ηρακλής Ροδίτσας 2 - 1"
 37. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς", της 8 Μαρτίου 1984, σελ. 4 "Λάρυμνα και Ιτέα στον Τελικό του Κυπέλλου Φθιωτιδοφωκίδας"
 38. Ιστότοπος της ΕΠΣ Θεσσαλίας
 39. Σκοτώθηκε ποδοσφαιριστής του Αστέρα Ιτέας
 40. SPORTIRNAVOS.COM:"Ο Λουκάς Γκαλαμέλος στον Αστέρα Ιτέας"
 41. Φύλλα "Αθλητικής Ηχούς" της 10 Μαρτίου 1988, σελ. 1 και 3 Αυγούστου 1988, σελ. 8
 42. Φύλλο "Α.Η." της 29 Δεκεμβρίου 1986, σελ. 8
 43. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς", της 3 Μαρτίου 2006, σελ. 12 "Χαμόγελα στον Αστέρα Ιτέας"
 44. Φύλλα "Α.Η." της 25 Ιουλίου 2007, σελ. 24 και της 10 Αυγούστου 2007, σελ. 26
 45. Φύλλο "Α.Η." της 30 Ιουνίου 2007, σελ. 26
 46. SENTRAGOAL.GR: "Σκοράρει κατά ριπάς"
 47. ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ:"Παραμένει στην ηγεσία του Αστέρα Ιτέας ο Άγις Πασαλιμανιώτης"
 48. Ευρυτανικά ΝΕΑ:ΑΠΟΚ Βελούχι-Αστέρας-Ιτέας 2-1
 49. Ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας "ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ", φύλλο 17 Δεκεμβρίου 2009 "Δ΄Εθνική-10η αγωνιστική"
 50. Youtube: ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ:Εκτός της Δ΄Εθνικής Κατηγορίας
 51. ΑΜΦΙΣΣΑ ΠΡΕΣ:Ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα στην Α΄Φωκίδας
 52. Fokida Sport: Αφιέρωμα στον Αστέρα Ιτέας
 53. "ΚΑΡΤΕΡΙΑ": "Θα" εγκαινιαζόταν το γήπεδο!
 54. Fokida Sport: "Γκέλα" για τον Αστέρα
 55. Αμφισσαϊκός-Αστέρας Ιτέας 1-0
 56. Iteasports.blogspot.com
 57. Κυπελλούχος της ΕΠΣ Φωκίδας ο Ανδρούτσος Γραβιάς
 58. Το γκρουπ της ομάδας στο facebook
 59. "Νέα διοίκηση στον Αστέρα Ιτέας"
 60. iteasports: "Νέα εποχή για τον Αστέρα Ιτέας"
 61. Ανακοίνωση Αστέρα Ιτέας: Προπονητής ο Στέλιος Φαραούνης
 62. "Είχε άστρο ο Αστέρας"
 63. "Φωνάζει ο Αστέρας για τη διαιτησία"
 64. "Τέλος ο Στέλιος Φαραούνης από τον Αστέρα!"
 65. Ανθρώπινα λάθη και συμπτώσεις επαναλαμβανόμενες θεωρούνται προθέσεις και οι προθέσεις πρέπει να τιμωρούνται
 66. Starsports: "Στη Φωκίδα αναβλήθηκε η 19η αγωνιστική"
 67. 'Ώρα Φωκίδας": Διαψεύδει την απόκτηση ποδοσφαιριστή της Σπάρτης, ο νέος τεχνικός του Αστέρα Ιτέας, Κώστας Λίβας
 68. Συνέντευξη του Χρ. Γερεντέ στην εφημερίδα Ώρα της Φωκίδας
 69. "Και μαθηματικά στη Γ΄ Ο Αστέρας Ιτέας"
 70. "Νέα χρονιά, νέα όνειρα για τον Αστέρα Ιτέας"
 71. "Αστέρας Ιτέας – Θεσπρωτός 0-1"
 72. "Ο Φωκικός το Σούπερ Καπ, 1-0 τον Αστέρα Ιτέας"

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]