Αφροέλληνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Αφροέλληνες (αναφέρονται και ως Έλληνες Αφρικανικής Καταγωγής ή Αφρικανοί Έλληνες) είναι εθνοτική υποομάδα των Ελλήνων με μερική ή πλήρη καταγωγή από εθνοτικές ομάδες της υποσαχάριας Αφρικής.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό Άβατο ζουν μερικοί Σουνίτες Μουσουλμάνοι, οι οποίοι κατάγονται από αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα την εποχή της Τουρκοκρατίας. Πριν την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μερικοί από αυτούς ζούσαν στη Κρήτη.[1][2]

Το κύριο κύμα μεταναστών από την Αφρική άρχισε να έρχεται το 1997. Οι περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες ήρθαν κατά την δεκαετία του 2000. Οι περισσότεροι μετανάστες κατάγονται από Αιθιοπία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Νιγηρία. Αρκετοί μετανάστες κατάγονται από τη Γκάνα, το Καμερούν και τη Σομαλία. Οι περισσότεροι ζουν στα Πατήσια και τη Κυψέλη.[3] Μερικοί Αφρικανοί μετανάστες και Έλληνες αφρικανικής καταγωγής είναι θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, οι οποίες προέρχονται κυρίως από μέλη της Χρυσής Αυγής.[4][5]

Γνωστοί Έλληνες Αφρικανικής Καταγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kenya-Crète-Istanbul: Biographie d'une famille d'esclaves, Paris, Librairie Özgül, 2006
  2. Spyropoulos Yannis, Slaves and freedmen in 17th- and early 18th-century Ottoman Crete, Turcica, 46, 2015, p. 181, 182.
  3. «Main ethnic groups of immigrants in Greece». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2019. 
  4. http://www.huffingtonpost.com/2012/11/12/greece-racist-attacks_n_2116302.html
  5. «Black Panthers Will Fight Golden Dawn | GreekReporter.com». greece.greekreporter.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]