Αυρηλιανή Δακία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των Βαλκανίων τον 6ο αιώνα μ.Χ., προ της άφιξης των Σλάβων, ο οποίος εμφανίζει τις επαρχίες της "Επισκοπής της Δακίας".

Η Αυρηλιανή Δακία ήταν πρώην επαρχία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ιδρυθείσα από τον Αυτοκράτορα Αυρηλιανό στον οποίον και όφειλε το όνομά της, έπειτα από την απόσυρση της ρωμαϊκής διοικήσεως και των στρατευμάτων από τη Ρωμαϊκή Δακία το 271. Μεταξύ του 271/275 και του 285, η Αυρηλιανή Δακία κατελάμβανε το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής Ανατολικής Σερβίας και της Βουλγαρίας. Πρωτεύουσά της ήταν η Σερδική (σημερινή Σόφια). Ο Αυτοκράτορας Διοκλητιανός διαίρεσε την Αυρηλιανή Δακία σε δύο επαρχίες: τη Μεσόγεια Δακία με επίκεντρο τη Σερδική και την Παραποτάμια Δακία (επρόκειτο για τον Δούναβη) με επίκεντρο τη Ρατιαρία (σημερινό Άρτσαρ στη Βουλγαρία, σε κοντινή απόσταση από την πόλη Λομ: η γλωσσολογική εξέλιξη του Ρατιαρία σε Άρτσαρ καταδεικνύει φωνολογική ιδιαιτερότητα των αρωμανικών: το "a" το οποίο προηγείται του "r")[1]. Στη συνέχεια, οι δύο αυτές “Δακίες” αποτέλεσαν, μαζί με τις επαρχίες της Δαρδανίας, της Κάτω Μοισίας και της Πρεβαλιτανίας, την Επισκοπή της Δακίας, η οποία αφανίστηκε τον 7ο αιώνα με τη μαζική εγκατάσταση Σλάβων και Βουλγάρων, οι οποίοι πήραν τη θέση της αυτοκρατορικής εξουσίας στην περιοχή και υπερίσχυσαν των τοπικών ρωμαιοποιημένων Θρακών, προγόνων των Βλάχων.

Σχετικά Λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωμαϊκή αρχαιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hiéroclès, Synecdemus, 655.1 et Procope, De Aedificiis.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dacie aurélienne της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).