Ασσούρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ασσούρ
Ashur god.jpg
Οικογένεια
ΣύζυγοςIshtar
ΤέκναΝινούρτα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Με το όνομα Ασσούρ φέρεται κορυφαίος θεός των θεοτήτων των Ασσυρίων, φίλος και προστάτης του λαού. Όλοι οι βασιλείς της αρχαίας Ασσυρίας θεωρούσαν τον εαυτό τους εκπρόσωπο του προέρχεται από τον ηλιακό θεό Ούτου των Σουμερίων γιό του Νάννα θεού της Σελήνης ο οποίος αργότερα μεταφέρθηκε στους Ακκάδες ως Σαμάς θεός του ήλιου και της δικαιοσύνης. Το όνομα του είναι Ακκαδικής προέλευσης και μεταφράζεται στα Ακκαδικά που είναι ίδια γλώσσα με τα Ασσυριακά ως «άξονας του ουρανού» ή «ορίζοντας του ουρανού» κάτι που σημαίνει ότι εκπροσωπεί για τον λαό του, τους Ασσύριους, τον ουράνιο κόσμο. Παριστάνονταν ως μαχόμενος τοξότης και θεωρούνταν πάντα νικητής και θεός του πολέμου βρισκόταν μόνιμα πάνω στο ουράνιο ηλιακό άρμα. Τη συνήθεια αυτή του Ασσούρ αντέγραψαν αργότερα οι Πέρσες για να παραστήσουν τον δικό τους θεό Αχούρα Μάσδα πάνω στον ηλιακό δίσκο και οι Εβραίοι αργότερα για τον δικό τους Θεό Γιαχβέ. Ο Ασσούρ ήταν για τους Ασσύριους ο μοναδικός μεγάλος τους θεός αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν οικογενειακό πάνθεον θεών όπως οι προγενέστεροι Σουμέριοι από τους οποίους τον αντέγραψαν αφού οι ίδιοι ως Σημίτες νομάδες δεν είχαν δημιουργήσει δικό τους θεό, κατά πολλές παραδόσεις ήταν ο πρώτος βασιλιάς του λαού τους που θεοποιήθηκε. Συμβολικές παραστάσεις του θεού Ασσούρ βρέθηκαν σε ασσυριακές βασιλικές σφραγίδες, καθώς και σε διακοσμητικούς κύκλους αρχαίων ασσυριακών ανακτόρων.

Ο Ασσούρ στην Βίβλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του μέγιστου θεού των Ασσυρίων Ασσούρ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη στο κεφάλαιο της Γέννησης (Γεν. 10, 21 - 22) ως γενάρχης του ισχυρού Σημιτικού λαού των Ασσυρίων ο οποίος έδωσε το όνομα του στον λαό. Οι αναφορές της Βίβλου για τους Ασσυρίους ταυτίζονται πλήρως με τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο Ασσούρ είναι δεύτερος γιος του Σημ του γενάρχη όλων των Σημιτικών φυλών, εγγονός του Νώε είχε άλλους 4 αδελφούς όλοι γενάρχες αντιστοίχων Σημιτικών φυλών της Μεσοποταμίας.

  • Γεν. 10,21 Καὶ τῷ Σὴμ ἐγεννήθη καὶ αὐτῷ, πατρὶ πάντων τῶν υἱῶν Ἕβερ, ἀδελφῷ Ἰάφεθ τοῦ μείζονος.
  • Γεν. 10,22 : Υιοί του Σημ είναι οι Ελάμ, Ασσούρ, Αρφαξάδ, Λούδ, Αράμ και Καϊνάν.

Ο Ιουδαίος ιστορικός του 1ου αιώνα μ.χ. Ιώσηπος Φλάβιος αναφέρει σχετικά με τον Ασσούρ:

«Ο Ασσούρ ζούσε στην πόλη της Νινευή και ονόμασε τους υπηκόους του Ασσύριους που έγιναν το ισχυρότερο έθνος μεταξύ άλλων» (Ιουδαικές αρχαιότητες, 1,6,4)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Myths of Babylonia and Assyria, by Donald A. MacKenzie, [1915]
  • The 1557 Anno Mundi birthdate for Shem is based on the standard Massoretic text as represented in the Authorized Version. Septuagint and Samaritan texts have different values. See Chronology of the Bible. Stories of the Prophets, Ibn Kathir, Story of Jesus