Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχαία Πύδνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αρχαία Πύδνα Πιερίας)

Συντεταγμένες: 40°22′0″N 22°35′0″E / 40.36667°N 22.58333°E / 40.36667; 22.58333

Αρχαία Πύδνα
Αρχαία Πύδνα is located in Greece
Αρχαία Πύδνα
Αρχαία Πύδνα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΠύδνας - Κολινδρού
Γεωγραφία
ΝομόςΠιερίας
Υψόμετρο5
Πληθυσμός
Μόνιμος26
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΚύδνα
Ταχ. κώδικας600 64
Τηλ. κωδικός23510
Commons page Σχετικά πολυμέσα και Σχετικά πολυμέσα

Η Αρχαία Πύδνα είναι χωριό της Πιερίας, με 25 κατοίκους. Ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Μακρυγιάλου του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού. Είναι γνωστή από τη Μάχη της Πύδνας, η οποία σήμανε την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Στη μάχη αυτή (168 π.Χ.) ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας Περσέας ηττήθηκε από τον ύπατο Αιμίλιο Παύλο.

Η αρχαία Πύδνα είναι χτισμένη στα δυτικά παράλια του Θερμαϊκού, ανάμεσα στον Μακρύγιαλο και το Κίτρος. Η πόλη αναδείχθηκε ως σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Η πρώτη της ονομασία ήταν Κύδνα και δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε. Μετά τους Περσικούς Πολέμους αποτέλεσε τμήμα του κράτους της Μακεδονίας, επί βασιλέως Αλεξάνδρου Α΄ μέχρι την αποστασία της, το 410 π.Χ.

Στις παραμονές του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Περδίκκας Β', η πόλη πολιορκήθηκε από τους Αθηναίους του στρατηγού Καλλία. Ωστόσο, ο τελευταίος αναγκάστηκε να λύσει την πολιορκία έπειτα από την επέμβαση του στρατηγού των Λακεδαιμονίων Αριστέα, στην Ποτίδαια. Επί βασιλείας Αλέξανδρου Α΄ της Μακεδονίας η αρχαία πόλη γνωρίζει τη μεγαλύτερη αγμή της και αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Μακεδονίας.[1] Όταν η Πύδνα αποστάτησε από τη Μακεδονία, πολιορκήθηκε και κυριεύτηκε από τον βασιλιά Αρχέλαο το 409 π.Χ. Οι κάτοικοι της πόλης εγκαταστάθηκαν στο εσωτερικό (μετοικεσία του 410- 409 π.Χ.), για να επιστρέψουν στον αρχικό τους τόπο, έπειτα από τον θάνατο του Αρχέλαου. Έτσι, η Πύδνα απαλλάχτηκε από το μακεδονικό έλεγχο και συμμάχησε με τους Αθηναίους. Παρά τη σθεναρή τους αντίσταση, οι Πυδναίοι υποτάχθηκαν ξανά στους Μακεδόνες, από τον Φίλιππο Β΄. Στην Πύδνα δολοφονήθηκε η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με εντολή του Κάσσανδρου. Η «τούμπα» στον Μακρύγιαλο πιθανολογείται ότι είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας. Η πόλη παρήκμασε οριστικά μετά τη Μάχη της Πύδνας, η οποία σήμανε και την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους.

Η πόλη φαίνεται ότι ερημώθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα, κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διεκδικητές του θρόνου της Κωνσταντινούπολης, Ιωάννη Καντακουζηνό και Ιωάννη Παλαιολόγο. Ο αντίπαλος του πρώτου, Απόκαυκος, κατέλαβε την Πύδνα και οι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στο Κίτρος. Επί τουρκοκρατίας, η παραλιακή πόλη μετακινήθηκε 5 χιλιόμετρα, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Κίτρος.[1]

Αρχαία Πύδνα και Πύδνα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η ανασκαφή του αρχαίου οικισμού

Η Τοπική Κοινότητα Πύδνας(1.206 κατ. το 2011) αποτελείται από δύο οικισμούς το Κίτρος και την Αλυκή και ανήκει στον καλλικρατικό Δήμο Πύδνας - Κολινδρού.

  1. 1,0 1,1 «Πύδνα». Αρχαιολογία Online. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2023. 
  • Συλλογικό έργο, Εγκυκλοπαίδεια 2002, τ. 17, εκδ. 1983.
  • Συλλογικό έργο, Εγκυκλοπαίδεια Παιδεία, τόμος 22, εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2006.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]