Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παλιάμπελα Πιερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°30′36″N 22°30′8″E / 40.51000°N 22.50222°E / 40.51000; 22.50222

Παλιάμπελα
Παλιάμπελα is located in Greece
Παλιάμπελα
Παλιάμπελα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή ΕνότηταΠιερίας
ΔήμοςΠύδνας - Κολινδρού
Δημοτική ΕνότηταΚολινδρού
Γεωγραφία
ΝομόςΠιερίας
Υψόμετρο70
Πληθυσμός
Μόνιμος152
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΛόντζιανο
Ταχ. κώδικας600 61

Τα Παλιάμπελα είναι χωριό του δήμου Πύδνας - Κολινδρού στην Π.Ε. Πιερίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό 210 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και βρίσκεται ανάμεσα στο Αιγίνιο και στον Κολινδρό. Έως το 2011 αποτελούσε δημοτικό διαμέρισμα του, πλέον καταργημένου, δήμου Κολινδρού.Δεν υπήρξε ποτέ αυτόνομη κοινότητα. Απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από τον Κολινδρό. Το χωριό έχει έντονο το παραδοσιακό στοιχείο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με καλλιέργεια αμπελιών και βαμβακιού, ελαιόδεντρων και πολύ λίγο με την καλλιέργεια καπνού. Παλιότερα όμως η κύρια ασχολία τους ήταν η καπνοκαλλιέργεια και η κτηνοτροφία σε μικρότερο βαθμό. Οι περισσότεροι κάτοικοι του είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Πολιούχος του χωρίου είναι "η Κοίμηση της Θεοτόκου" όμως το μεγαλύτερο πανηγύρι του χωριού γινόταν την μέρα της γιορτής της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής όπου μαζευόταν όλοι οι κοντοχωριανοί και διασκέδαζαν στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού.

Ιστορικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από αρχαιολογικής άποψης, τα Παλιάμπελα βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο που σχηματίζουν τρεις σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις: η αρχαία πόλη του Δίου, η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα, οι βασιλικοί Μακεδονικοί τάφοι της Βεργίνας και οι αρχαίες Αιγές, στο γειτονικό νομό Ημαθίας (σε απόσταση 17 χιλομέτρων) και η ελληνιστική πόλη της Πέλλας, επίσης σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.

Το παλιό σχολείο

Ονομασία και σύγχρονη ιστορία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερη ονομασία του χωριού είναι το Λόντζιανο (=αμπέλι). Το χωριό έλαβε τη σημερινή του ονομασία το 1928, σε μετάφραση της προηγούμενης και ίσως από τα πολλά αμπέλια που είχε εκείνη την εποχή. Έχει Μορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο και ο κεντρικός ναός του είναι αυτός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Από πολιτιστική άποψη ενδιαφέρον έχει η πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής. Το 1987 ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα ΜΑΣ Παλιαμπέλων, η οποία όμως διαλύθηκε έπειτα από μία δεκαετία περίπου.

Ο δρόμος ανάμεσα στο Λιβάδι και στα Παλιάμπελα.
Ο δρόμος ανάμεσα στο Λιβάδι και στα Παλιάμπελα. 
Αρχαιολογικά ευρήματα από τα Παλιάμπελα που εκτίθενται στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού.
Αρχαιολογικά ευρήματα από τα Παλιάμπελα που εκτίθενται στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]