Αντίπαπας Ανάκλητος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αντιπάπας Ανάκλητος Β΄)
Αντίπαπας Ανάκλητος Β'
Από1130
Έως25 Ιανουαρίου 1138
ΠροκάτοχοςΠάπας Ονώριος Β΄
ΔιάδοχοςΒίκτωρ Δ'
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1090
Ρώμη, Ιταλία
Θάνατος25 Ιανουαρίου 1138 (48 ετών)
Ρώμη, Ιταλία

Ο αντίπαπας Ανάκλητος Β΄ (Antipope Anacletus II, Ρώμη, περ. 1090 - 25 Ιανουαρίου 1138), κατά κόσμο Πιέτρο Πιερλεόνι (Pietro Pierleoni), ήταν Πάπας από το 1130 έως τον θάνατό του το 1138. Ήταν Ιταλός Βενεδικτίνος, χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 1106 και θεωρείται αντίπαπας διότι εξελέγη πάπας σε αντίθεση με τον Πάπα Ιννοκέντιο Β΄.

Μετά τον θάνατο του Πάπα Ονώριου Β΄, το Κολέγιο των Καρδιναλίων διαιρέθηκε για τον διάδοχό του. Παραδόξως, η εκλογή ανατέθηκε σε οκτώ καρδινάλιους, οι οποίοι εξέλεξαν τον Ιννοκέντιο. Στη συνέχεια, ένα μεγαλύτερο σώμα καρδιναλίων εξέλεξε τον Ανάκλητο. Η αμφισβητούμενη και εσπευσμένη εκλογή του Ιννοκέντιου[1] προκάλεσε Σχίσμα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Ανάκλητος είχε την υποστήριξη των περισσότερων Ρωμαίων, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Φραντζιπάνι, και ο Ιννοκέντιος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Γαλλία. Σταδιακά, ο Ιννοκέντιος κέρδισε την κρίσιμη στήριξη των μεγάλων θρησκευτικών ταγμάτων όπως του Βερνάρδου του Κλαιρβώ, των Κιστερκιανών, του Ηγουμένου του Αββαείου του Κλυνύ και άλλων. Ο Ανάκλητος, με ελάχιστη πλέον υποστήριξη, πέθανε με την κρίση ανεπίλυτη. Το 1139 η Δεύτερη Σύνοδος του Λατερανού, που συγκλήθηκε και επικυρώθηκε από τον Πάπα Ιννοκέντιο Β΄, αν και η γνώμη παρέμεινε διχασμένη, τερμάτισε το Σχίσμα και ακύρωσε τις πράξεις του Ανάκλητου.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιέτρο (Πέτρος)[2] Πιερλεόνι ανήκε στην ευγενή και ισχυρή ρωμαϊκή οικογένεια των Πιερλεόνι, η οποία ήταν εβραϊκής καταγωγής. Ένας από τους προγόνους του ήταν Εβραίος που ασπάστηκε τον καθολικισμό[3]. Η οικογένεια, χάρη στον πλούτο που είχε συσσωρευθεί μέσω εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών, είχε αποκτήσει μια θέση κύρους ανάμεσα στις οικογένειες των Ρωμαίων πατρικίων. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός (magistrate) της Ρώμης. Κατοικούσε στη συνοικία όπου ιδρύθηκε το εβραϊκό γκέτο το 1555 από τον Πάπα Παύλο Δ', τον δημιουργό της Ιεράς Εξέτασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. George L. Williams, Papal Genealogy: The Families and Descendants of the Popes, McFarland & Company, Inc. (1998).
  2. Ανώνυμος, «Ανάκλητος. Αντιπάπας», Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, τομ.2 (1963), στ. 484.
  3. Pierleóni Treccani

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανώνυμος, «Ανάκλητος. Αντιπάπας», Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, τομ.2 (1963), στ. 484.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]