Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντίπαπας Βενέδικτος ΙΔ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με το όνομα Βενέδικτος ΙΔ΄ αναφέρονται δύο αντίπαπες του 15ου αι.: Ο Μπερνάρ Γκαρνιέ έγινε αντίπαπας από το 1424 ως το π. 1429 που απεβίωσε. Ο Ζαν Καριέ έγινε αντίπαπας π. το 1430 ως το 1433 που παραιτήθηκε. Υποστηρίχθηκαν από μία μικρή μερίδα της Εκκλησίας.

Ο Μπερνάρ Γκαρνιέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπερνάρ Γκαρνιέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄
Από1424
Έως1429
ΠροκάτοχοςΒενέδικτος ΙΓ΄
ΔιάδοχοςΖαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄

Από το 1394 (αντι)πάπας στην Αβινιόν ήταν ο Βενέδικτος ΙΓ΄. Ήταν η περίοδος του Δυτικού Σχίσματος (1378-1417)· το 1417 η Σύνοδος στην Κωνσταντία εξέλεξε νέο πάπα τον Μαρτίνο Ε΄ και απαίτησε από τον Βενέδικτο ΙΓ΄ να παραιτηθεί. Αυτός όμως δεν παραιτήθηκε και παραμένοντας στο κάστρο της Peñíscola στη Βαλένθια διατηρούσε υποστηρικτές. Απεβίωσε το 1423, αλλά μία ημέρα πριν έχρισε τέσσερις καρδιναλίους πιστούς σε αυτόν για να εκλέξουν νέο (αντι)πάπα. Τρεις από αυτούς εξέλεξαν διάδοχό του τον Κλήμη Η΄. Ο τέταρτος καρδινάλιος, ο Ζαν Καριέ αρχιδιάκονος του Ροντέζ (κοντά στην Τουλούζη), εξέλεξε μόνος του τον υπεύθυνο του διακονικού (sacristan) Μπερνάρ Γκαρνιέ ως (αντι)πάπα με το όνομα Βενέδικτος ΙΔ΄.

Ο Ζαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄
Από1430
Έως1433
ΠροκάτοχοςΜπερνάρ Γκαρνιέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄
ΔιάδοχοςΚλήμης Η΄

Ο Μπερνάρ Γκαρνιέ διεξήγε μυστικά το αξίωμά του, γι' αυτό είναι γνωστός ως ο κρυφός πάπας: ο κόμης του Αρμανιάκ σε μία επιστολή του στην Ιωάννα της Λωρραίνης αναφέρει, ότι μόνο ο Ζαν Καριέ ήξερε τη θέση του Μπερνάρ Γκαρνιέ. Όταν ο Μπερνάρ Γκαρνιέ απεβίωσε το 1429, ο Ζαν Καριέ εξέλεξε το 1430 τον εαυτό του ως νέο (αντι)πάπα με το ίδιο όνομα: Βενέδικτος ΙΔ΄. Το 1433 ο Κλήμης Η΄ τον συνέλαβε και τον φυλάκισε στο κάστρο της Φουά, όπου απεβίωσε το 1437.