Αντίπαπας Βενέδικτος ΙΔ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με το όνομα Βενέδικτος ΙΔ΄ αναφέρονται δύο αντίπαπες του 15ου αι.: Ο Μπερνάρ Γκαρνιέ έγινε αντίπαπας από το 1424 ως το π. 1429 που απεβίωσε. Ο Ζαν Καριέ έγινε αντίπαπας π. το 1430 ως το 1433 που παραιτήθηκε. Υποστηρίχθηκαν από μία μικρή μερίδα της Εκκλησίας.

Ο Μπερνάρ Γκαρνιέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπερνάρ Γκαρνιέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄
Από 1424
Έως 1429
Προκάτοχος Βενέδικτος ΙΓ΄
Διάδοχος Ζαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄

Από το 1394 (αντι)πάπας στην Αβινιόν ήταν ο Βενέδικτος ΙΓ΄. Ήταν η περίοδος του Δυτικού Σχίσματος (1378-1417)· το 1417 η Σύνοδος στην Κωνσταντία εξέλεξε νέο πάπα τον Μαρτίνο Ε΄ και απαίτησε από τον Βενέδικτο ΙΓ΄ να παραιτηθεί. Αυτός όμως δεν παραιτήθηκε και παραμένοντας στο κάστρο της Peñíscola στη Βαλένθια διατηρούσε υποστηρικτές. Απεβίωσε το 1423, αλλά μία ημέρα πριν έχρισε τέσσερις καρδιναλίους πιστούς σε αυτόν για να εκλέξουν νέο (αντι)πάπα. Τρεις από αυτούς εξέλεξαν διάδοχό του τον Κλήμη Η΄. Ο τέταρτος καρδινάλιος, ο Ζαν Καριέ αρχιδιάκονος του Ροντέζ (κοντά στην Τουλούζη), εξέλεξε μόνος του τον υπεύθυνο του διακονικού (sacristan) Μπερνάρ Γκαρνιέ ως (αντι)πάπα με το όνομα Βενέδικτος ΙΔ΄.

Ο Ζαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄
Από 1430
Έως 1433
Προκάτοχος Μπερνάρ Γκαρνιέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄
Διάδοχος Κλήμης Η΄

Ο Μπερνάρ Γκαρνιέ διεξήγε μυστικά το αξίωμά του, γι' αυτό είναι γνωστός ως ο κρυφός πάπας: ο κόμης του Αρμανιάκ σε μία επιστολή του στην Ιωάννα της Λωρραίνης αναφέρει, ότι μόνο ο Ζαν Καριέ ήξερε τη θέση του Μπερνάρ Γκαρνιέ. Όταν ο Μπερνάρ Γκαρνιέ απεβίωσε το 1429, ο Ζαν Καριέ εξέλεξε το 1430 τον εαυτό του ως νέο (αντι)πάπα με το ίδιο όνομα: Βενέδικτος ΙΔ΄. Το 1433 ο Κλήμης Η΄ τον συνέλαβε και τον φυλάκισε στο κάστρο της Φουά, όπου απεβίωσε το 1437.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Anipope Benedict XIV της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).