Αντίπαπας Αδαλβέρτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδαλβέρτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Ατέλλα
Θάνατος1102
Αβέρσα
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός μοναχός
καθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαρδινάλιος
Αντιπάπας (Πάπας Πασχάλης Β΄)

Ο αντίπαπας Αδαλβέρτος ή Αλβέρτος ή Αλέρικος ήταν Ιταλός καρδινάλιος και επίσκοπος του προαστίου της Σάντα Ρουφίνα, που εξελέγη ποντίφικας στη Ρώμη από τη φιλο-Γερμανική μερίδα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος Δ΄ της Γερμανίας, με τη Σύνοδο του Μπρίξεν κατά την περίοδο της Έριδας της Περιβολής, προέβαλε τον Κλήμη Γ΄ ως πάπα. Όταν ο Κλήμης Γ΄ απεβίωσε, τον διαδέχθηκε ο Θευδέριχος, που όμως η αντι-Γερμανική μερίδα αιχμαλώτισε και φυλάκισε. Τότε ο Ερρίκος Δ΄ ενθάρρυνε τη φιλο-Γερμανική μερίδα να συγκεντρωθεί στη βασιλική των Αγ. Αποστόλων και να εκλέξει πάπα τον Αλβέρτο σε αντίθεση με τον Πασχάλη Β΄[1].

"Όταν μαθεύτηκε ότι γινόταν ακόμη μία παρωδία εκλογής πάπα, όλη η πόλη ήταν σε αναταραχή. Το πλήθος έσπευσε στη βασιλική, όπου η συγκέντωση διαλύθηκε βιαστικά. Ο νεοεκλεγείς Αδαλβέρτος πήγε να διαφύγει, αλλά το πλήθος τον συνέλαβε. Ένας ιππέας έδωσε χρήματα για να τον αφήσουν και αφού του αφαίρεσε το πάλλιο που μόλις είχε περιβληθεί, τον έβαλε πίσω του στο άλογο και τον οδήγησε στον Πασχάλη Β΄ στο Λατερανό. Ο πάπας τον κράτησε φυλακισμένο σε έναν πύργο και σύντομα τον έστειλε στη μονή του Αγ. Λαυρεντίου στην Αβέρσα, όπου ως μοναχός τελείωσε τις ημέρες του"[2].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Imma Penn, Dogma Evolution and Papal Fallacies, (AuthorHouse, 2007), 233.
  2. The Lives of the Popes in the Middle Ages – The Popes of the Gregorian Renaissance, St Leo IX to Honorius II—1049 – 1130; Vol. VIII 1099 – 1130, p. 14.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antipope Adalbert της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).