Αμπντούλ Χαμίντ Λαχόρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπντούλ Χαμίντ Λαχόρι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος30  Αυγούστου 1654
Δελχί
Χώρα πολιτογράφησηςΙνδία[1]
ΘρησκείαΙσλάμ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςπερσικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
Αξιοσημείωτο έργοPadshahnama

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Λαχόρι (ούρντου: عبدالحمید لاہوری‎‎, πέθανε το 1654) ήταν περιηγητής και ιστορικός κατά την περίοδο του Σαχ Τζαχάν, ο οποίος έγινε αργότερα ιστορικός της αυλής του Σαχ Τζαχάν. Έγραψε το βιβλίο Παντσαχνάμα, επίσης γνωστό ως Μπαντσαχνάμα, για τη βασιλεία του Σαχ Τζαχάν. Στο βιβλίο αυτό έχει περιγράψει τη ζωή και τις δραστηριότητες του Σαχ Τζαχάν κατά τα πρώτα είκοσι χρόνια της βασιλείας του με μεγάλη λεπτομέρεια.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βιογραφικές λεπτομέρειες για τον Αμπντούλ Χαμίντ Λαχόρι δεν είναι πολύ γνωστές, εκτός από το Αμάι-Σαλίχ του Μουχαμάντ Σαλίχ. Ήταν ο άλλος συγγραφέας της αυλής και αναφέρει τον θάνατό του στο 1065 Ε.Ε. (1654 μ.Χ.).[3]

Στην εισαγωγή του, ο Λαχόρι αναφέρει ότι έφυγε από την συνταξιοδότησή του στη Πάτνα για να γράψει την επίσημη ιστορία, καθώς ο Αυτοκράτορας ήθελε κάποιον που θα μπορούσε να μιμηθεί το στυλ του Ακμπαρνάμα του Αμπούλ Φαζλ που κι ο ίδιος θαύμαζε πολύ.[3] Ο Λαχόρι κατάφερε να τελειώσει μόνο τα δύο πρώτα τμήματά του, από την περίοδο 1037/1627 έως 1047/1637 και 1047/1637 έως 1057/1647, ενώ το τελικό τμήμα του ολοκληρώθηκε από τους μαθητές του.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Λαχόρι καλεί τα κομμάτια γυαλιού από το Σις Μαχάλ του Οχυρού της Άγκρα ως κομμάτια γυαλιού "σίσγιε χαλάμπι" επειδή το Χαλέμπ ήταν το αρχικό όνομα του Χαλεπίου (Συρία), κύριο κέντρο για την κατασκευή αυτών των γυαλιών εκείνη την εποχή.

Ήταν καλός μελετητής και είχε καλή γνώση της επιστήμης και της αστρονομίας. Ο Αμπντούλ Χαμίντ ονομαζόταν Λαχόρι επειδή καταγόταν από τη Λαχώρη του Παντζάμπ στο σύγχρονο Πακιστάν.

Ο Λαχόρι έγραψε λεπτομερές έργο για τους κήπους Σαλιμάρ.[4]

Έργα στο διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 6  Μαρτίου 2020.
  2. ʿΑμπντ αλ-Χαμίντ Λαχούρι, πέθανε το 1065/1654-5 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-03 στο Wayback Machine. Packard Humanities Institute
  3. 3,0 3,1 Lahori, Abdul Hamid· tr. by Henry Miers Elliot (1875). Badshanama of Abdul Hamid Lahori. Hafiz Press, Lahore. σελ. 3. 
  4. Shalamar Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]