Έτος Εγίρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Allah στα αραβικά

Έτος Εγίρας ή Εγείρας, συντομογραφικά ε.Ε. ή Ε.Ε. (Λατιν. Anno Hegirae, συντομογραφικά A.H.) είναι το χρονολογικό έτος σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο και σημαίνει «έτος της φυγής» (στην αραβική, χίτζρα). Στην περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας ο όρος αποδόθηκε στα Ελληνικά ως «χιτζρέ».[1]

Η αρίθμηση των ετών Εγίρας ξεκινά από το έτος 1, όταν ο Μωάμεθ εξορίστηκε από την Μέκκα και κατέφυγε στην Μεδίνα, όπου απέκτησε έναν πρώτο πυρήνα πιστών. Αυτό αντιστοιχεί στο 622 μ.Χ. του γρηγοριανού ημερολογίου. Είναι ένα σεληνιακό ημερολόγιο που αποτελείται από 12 σεληνιακούς μήνες σε ένα έτος 354 ή 355 ημερών. Αφού είναι ένα καθαρά σεληνιακό ημερολόγιο, δεν είναι συγχρονισμένο με τις εποχές. Με μία ετήσια μετατόπιση 10 ή 11 ημερών η εποχιακή σχέση επαναλαμβάνεται κάθε περίπου τριάντα τρία (33) χρόνια. Πρώτη μέρα της εβδομάδας είναι η Κυριακή.

Για την ακριβή αντιστοίχιση των ετών ανάμεσα στο ισλαμικό (ι) και το γρηγοριανό (γ) ημερολόγιο, χρησιμοποιείται ο τύπος:

\gamma = (0.97023*\iota) + 621,57

Μήνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 4 από τους 12 μήνες του ημερολογιού θεωρούνται ιεροί, αν και υπάρχει διαφωνία για τους καθορισμένους μήνες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλέπε, για παράδειγμα, τις πηγές που περιέχονται στο έργο του Μανουήλ Ιω. Γεδεών, Επίσημα γράμματα Τουρκικά αναφερόμενα εις τα εκκλησιαστικά ημών δίκαια, Εν Κωνσταντινουπόλει, Εκ του Πατριαρχικού Τυπογραφείου 1910.