Αμεδαίος Ε΄ της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αμεδαίος Ε' ο Μέγας
Amedee v desavoie.jpg
O θυρεός της Σαβοΐας
Περίοδος 1285 - 1323
Προκάτοχος Φίλιππος Α'
Διάδοχος Εδουάρδος
Γέννηση 5 Σεπτεμβρίου 1249
Λε Μπουρζέ-ντυ-Λακ
Θάνατος 16 Οκτωβρίου 1323 (74 ετών)
Αβινιόν
Σύζυγος Σίβυλλα του Μπαζέ
Μαρία της Βραβάντης
Επίγονοι Εδουάρδος
Αίμων
Ιωάννα (Άννα)
Οίκος Σαβοΐας
Πατέρας Θωμάς Β΄ του Πεδεμοντίου
Μητέρα Βεατρίκη Φριέσι
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αμεδαίος Ε' ο Μέγας (Amédée V de Savoie, 5 Σεπτεμβρίου 1249 - 16 Οκτωβρίου 1323) ήταν δούκας της Σαβοΐας (1285-1323). Ήταν δευτερότοκος υιός του Θωμά Β' κόμη του Πεδεμοντίου και της Βεατρίκης Φιέσι.

Ήταν νουνεχής και επιτυχημένος ηγέτης· όρισε το Σαμπερύ ως έδρα του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδέχθηκε τον άτεκνο θείο του Φίλιππο Α' κόμη της Σαβοΐας το 1285, μια και ο μεγαλύτερος αδελφός του Θωμάς Γ' είχε αποβιώσει πριν τρία έτη. Τον τελευταίο είχε διαδεχθεί στο Πεδεμόντιο ο υιός του Φίλιππος Α' ο οποίος εδικαιούτο την κομητεία της Σαβοΐας, αλλά ήταν 7ετής και δεν πρόβαλε την αξίωσή του. Ο Αμεδαίος Ε' παραχώρησε στον ανιψιό του το Τορίνο και το Πινερόλο, εξασφαλίζοντας έτσι τη θέση του ως κόμη της Σαβοΐας· για όμοιο λόγο πρόσφερε το Βωντ στο νεότερο αδελφό του Λουδοβίκο.

Με το γάμο του με τη Σίβυλλα κόμισσα του Μουζεΰ και του Μπρέσε, πρόσθεσε τις Βουργουνδικές αυτές κτήσεις της στις δικές του· αργότερα είδε τα εδάφη του να αυξάνονται περισσότερο: αν και η Γενεύη ανήκε κληρονομικά στον Αμεδαίο Β' κόμη της περιοχής, ο Αμεδαίος Ε', μετά από συνεννοήσεις με τον επίσκοπο της Γενεύης που ήταν σε διένεξη με τον Αμεδαίο Β', ανακηρύχθηκε προστάτης της πόλης. Το 1287, μετά από πολιορκία 14 εβδομάδων, κατέλαβε το κάστρο Ιλ επί του Ροδανού (Rhône) ποταμού· το 1295 εξαγόρασε το φρούριο του Σαμπερύ από τον ιδιοκτήτη του Ούγο της Ροσέτ. Έφερε το ζωγράφο Τζιόρτζιο της Ακουίλα, μαθητή του Τζιότο της Φλωρεντίας, στην Αυλή του ο οποίος του έφτιαξε έργα ζωγραφικής, ξυλόγλυπτα και νωπογραφίες. Εργάστηκε εκεί ως το 1348 που απεβίωσε.

Ο θυρεός του κόμη της Σαβοΐας

Νίκησε τον κόμη της Γενεύης και τον κόμη του Βιενουά και με τη Συνθήκη του Ανεμάσε αποδέχθηκαν το να είναι υποτελείς του. Το 1301 διευθέτησε τη διαφορά του με την επισκοπή του Σιόν. Έπειτα από μια διένεξη με το δούκα της Αυστρίας, συμμάχησε με τους Γάλλους που του παραχώρησαν το Μωλεβριέ της Νορμανδίας. Αλλά όταν αυτοί ανακατέλαβαν τη Λυών, ο Αμεδαίος Ε' αντιλήφθηκε τις επεκτατικές τους βλέψεις στα εδάφη των Άλπεων. Τότε συμμάχησε με τον Ερρίκο Ζ' Λουξεμβούργου βασιλιά της Γερμανίας, ο οποίος ήταν σύζυγος της Μαργαρίτας, αδελφής της συζύγου του Μαρίας. Ο Ερρίκος Ζ' τον όρισε αντιπρόσωπό του (vicar) στη Λομβαρδία και του έδωσε τον ψιλό τίτλο του κυρίου της Αόστης. Το 1315 ο Αμεδαίος Ε' βοήθησε τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου στην άμυνά τους έναντι των Οθωμανών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον πρώτο του γάμο το 1272 με τη Σίβυλλα του Μπαζέ είχε 8 τέκνα, με σημαντικότερα τα:

  • Εδουάρδος 1284 - 1329, διάδοχος του πατέρα του.
  • Μαργαρίτα απεβ.1349, παντρεύτηκε τον Ιωάννη Α' μαρκήσιο του Μομφερράτου.
  • Αίμων 1291 - 1343, διάδοχος του αδελφού του Εδουάρδου, νυμφεύτηκε τη Γιολάντα Παλαιολογίνα, κόρη του Θεοδώρου Α' μαρκήσιου του Μονφερά. Τέκνο τους ήταν ο Αμεδαίος ΣΤ' ο Πράσινος κόμης.

Το 1297 έκανε δεύτερο γάμο και νυμφεύτηκε την Μαρία, που ήταν κόρη του Ιωάννη Α΄ κόμη της Βραβάντης, τρισεγγονού του Ισαακίου Β' Αγγέλου.[1] Είχαν τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cox, Eugene L. (1967). The Green Count of Savoy. Princeton, New Jersey: Princeton University Press.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Amadeus V, Count of Savoy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ισαάκιος Β' Άγγελος > Ειρήνη Αγγελίνα > Μαρία Χοενστάουφεν > Ερρίκος Γ' δούκας της Βραβάνδης > Ιωάννης Α' δούκας της Βραβάνδης