Θωμάς Γ΄ του Πεδεμοντίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θωμάς Γ'
Ο θυρεός της κομητείας του Πεδεμοντίου
κόμης του Πεδεμοντίου
Περίοδος1259 - 1282
ΠροκάτοχοςΘωμάς Β'
ΔιάδοχοςΦίλιππος Α'
Γέννησηπ.1246
Θάνατος16 Μαΐου 1282
ΣύζυγοςΓκυγιόν (Γκουία) των Ιβρέας
ΕπίγονοιΦίλιππος Α'
ΟίκοςΣαβοΐας
ΠατέραςΘωμάς Β'
ΜητέραΒεατρίκη Φιέσκι
ΘρησκείαΚαθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Θωμάς Γ' (π.1246 - 16 Μαΐου 1282) ήταν κόμης του Πεδεμοντίου (Piedmont) το διάστημα 1259-1282 από τον Οίκο της Σαβοΐας. Ήταν υιός του Θωμά Β' κόμη του Πεδεμοντίου και της Βεατρίκης Φιέσκι, ανιψιάς του πάπα Ινοκέντιου Δ'. Είναι ο ιδρυτής του κλάδου Σαβοΐας-Πεδεμοντίου, που μέλη του έγιναν πρίγκιπες της Αχαΐας. Αν και εδικαιούτο να κληρονομήσει την κομητεία της Σαβοΐας, παραγκωνίσθηκε δύο φορές.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1259, όταν εκείνος απεβίωσε. Το 1263 απεβίωσε ο εξάδελφός του Βονιφάτιος κόμης της Σαβοΐας και θα έπρεπε να τον διαδεχθεί, αλλά ήταν μόλις 15 ετών και ο θείος του Πέτρος Β', που είχε δραστηριοποιηθεί στην Αγγλία, κατάφερε να γίνει κόμης της Σαβοΐας. Ο Πέτρος Β απεβίωσε έπειτα από 5 έτη και ο Θωμάς Γ' πάλι διεκδίκησε την κομητεία, αλλά ο νεότερος θείος του Φίλιππος Α΄ αρχιεπίσκοπος της Λυών επέτυχε να αναγνωρισθεί κόμης.

Ένοιωθε αδικημένος από το ότι κάθε φορά παραγκωνιζόταν. Σαν μια προσπάθεια αποκατάστασής του, νυμφεύτηκε τη Γκουία (Γκυγιόν), κόρη της συζύγου τού Φιλίππου Α' από τον πρώτο της γάμο, μια και με τον δεύτερο γάμο της με τον Φίλιππο Α' δεν είχαν παιδιά. Το 1282 σε μια συμπλοκή στα σύνορα με τον Ουμβέρτο Α' κόμη του Αλμπόν, τραυματίσθηκε θανάσιμα και τον διαδέχθηκε ο υιός του, που θα έπρεπε να κληρονομήσει τον Φίλιππο Α' που απεβίωσε το 1285. Αλλά εκείνος λίγο πριν, είχε ορίσει διάδοχο τον Αμεδαίο Ε', νεότερο αδελφό του Θωμά Γ', διότι ο υιός του Θωμά Γ' ήταν 7ετής. Έτσι η κομητεία της Σαβοΐας έμεινε σε νεότερο κλάδο του Οίκου ως το 1418, οπότε απεβίωσε ο Λουδοβίκος του Πεδεμοντίου τελευταίος γόνος του κύριου κλάδου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1274 νυμφεύτηκε τη Γκυγιόν (Γκουία) των Ιβρέας, κόρη της Αδελαΐδας κόμισσας της Βουργουνδίας από τον πρώτο της γάμο με τον Ούγο του Σαλόν/Σαλίν· η Αδελαΐδα σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον Φίλιππο Α΄ κόμη της Σαβοΐας. Ο Θωμάς Γ΄ και η Γκυγιόν ίχαν τέκνα:

  • Φίλιππος Α' 1278-1334, κόμης του Πεδεμοντίου. Με το γάμο του με την Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου πριγκίπισσα της Αχαΐας έκανε τους απογόνους του να εμπλακούν στις εξελίξεις του Μωρέα.
  • Πέτρος απεβ. 1332, αρχιεπίσκοπος της Λυών.
  • Θωμάς, Αμεδαίος, Γουλιέλμος.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A Letter from Lewis of Savoy to Edward I, A. J. Taylor and Lewis of Savoy, The English Historical Review, Vol. 68, No. 266 (Jan., 1953), 58-59.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thomas III of Piedmont της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).