Αμαλαφρίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμαλαφρίδας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση531
Θάνατος551
Χώρα πολιτογράφησηςΓότθοι
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός[1]
Οικογένεια
ΤέκναΑρταχίς
ΓονείςΕρμαναφρίδος[2] και Αμαλαβέργα[2]
ΑδέλφιαΡοδελίνδη
ΟικογένειαΔυναστεία των Αμαλών

Ο Αμαλαφρίδας ήταν γιος του ηγεμόνα των Θουριγγίων. Υπηρέτησε ως στρατηγός υπό τον Ιουστινιανό Α΄ και κατάφερε σημαντική νίκη εναντίον των Γεπιδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του τελευταίου βασιλιά της Θουριγγίας Ερμαναφρίδου και της συζύγου του Αμαλαβέργας, κόρης της Αμαλαφρίδας και ανιψιάς του βασιλιά των Οστρογότθων της Ιταλίας Θεοδώριχου του Μεγάλου.

Μετά την πτώση της βασιλικής Θουριγγικής έδρας του Σιθίνγκι στον βασιλιά του Μετς Θευδέριχο Α΄ το 531, ο Αμαλαφρίδας κατέφυγε με την οικογένειά του στον βασιλιά των Οστρογότθων Θεοδάτο. Εκεί οι δύο τους συνελήφθησαν από τον Ρωμαίο στρατηγό Βελισάριο και στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον αιχμάλωτο Οστρογότθο βασιλιά Ουίτιγι. Ο Ιουστινιανός Α΄ έκανε τον Αμαλαφρίδα στρατηγό και πάντρεψε την αδελφή εκείνου Ροδελίντα με τον βασιλιά των Λομβαρδών Αυδοΐνο.

Όταν οι Λομβαρδοί ζήτησαν βοήθεια από τον Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Ιουστινιανό Α΄ εναντίον των Γεπιδών, αυτός έστειλε στρατό υπό την διοίκηση των στρατηγών Ιουστίνου και Ιουστινιανού (γιων του εξαδέλφου του Γερμανού), Αράτιου και Αμαλαφρίδα. Όλοι οι πρώτοι παρέμειναν στα Ουλπιανά της Ιλλυρίας, για να αποφασίσουν για ένα θέμα διδασκαλίας μεταξύ των τοπικών χριστιανών. Ο Αμαλαφρίδας οδήγησε μέρος του Ρωμαϊκού στρατού ενάντια στους Γεπίδες. Φτάνοντας ο Αμαλαφρίδας, δεν περίμενε τον υπόλοιπο στρατό και με την βοήθεια του Αλδουίνου κέρδισε μεγάλη νίκη επί των Γεπιδών.

Ο Αμαλαφρίδας είχε έναν γιο με το όνομα Αρτάρχις[3], αλλά τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό γι' αυτόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. (βλ. Venantius Fortunatus, Carm. App. 3)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]