Αμαλαφρίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αμαλαφρίδας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση531
Θάνατος551
Χώρα πολιτογράφησηςΓότθοι
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπρίγκιπας
στρατιωτικός[1]
Οικογένεια
ΤέκναΑρταχίς
ΓονείςΧερμάναφριντ και Αμαλαμπέργα
ΑδέλφιαΡοδελίντα
ΟικογένειαΟίκος Αμαλών

Ο Αμαλαφρίδας ήταν γιος του τελευταίου βασιλιά της Θουριγγίας Χερμάναφριντ και της συζύγου του Αμαλαμπέργας, κόρης του Αμαλαφρίδα και της ανιψιάς του βασιλιά των Οστρογότθων της Ιταλίας Θεοδώριχου.

Μετά την πτώση της βασιλικής Θουριγγικής έδρας του Σιθίνγκι στον βασιλιά του Μετς Θευδέριχο Α΄ το 531, ο Αμαλαφρίδας κατέφυγε με την οικογένειά του στον βασιλιά των Οστρογότθων Θεόδατο. Εκεί οι δύο τους συνελήφθησαν από τον Βυζαντινό στρατηγό Βελισάριο και στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον αιχμαλωτισμένο Οστρογότθο βασιλιά Ουίτιγι. Ο Ιουστινιανός έκανε τον Αμαλαφρίδα στρατηγό και πάντρεψε την αδελφή εκείνου Ροδελίντα με τον βασιλιά των Λομβαρδών Αλντουίνο.

Όταν οι Λομβαρδοί ζήτησαν βοήθεια από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ εναντίον των Γεπιδών, αυτός έστειλε στρατό υπό την διοίκηση των στρατηγών Ιουστίνου και Ιουστινιανού (γιων του Γερμανού), Αράτιου και Αμαλαφρίδα. Όλοι οι πρώτοι παρέμειναν στην Ουλπιανά της Ιλλυρίας για να αποφασίσουν για ένα θέμα διδασκαλίας μεταξύ των τοπικών χριστιανών. Ο Αμαλαφρίδας οδήγησε μέρος του βυζαντινού στρατού ενάντια στους Γεπίδες. Φτάνοντας ο Αμαλαφρίδας, δεν περίμενε τον υπόλοιπο στρατό και με την βοήθεια του Αλντουίνου κέρδισε μεγάλη νίκη επί των Γεπιδών.

Ο Αμαλαφρίδας είχε έναν γιο με το όνομα Αρταχής[2], αλλά τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό γι' αυτόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. (βλ. Venantius Fortunatus, Carm. App. 3)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]