Αμαλαφρίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αμαλαφρίδα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση460
Θάνατος526[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓότθοι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘρασαμούνδος
ΤέκναΘεοδάτος
Αμαλαμπέργα
ΓονείςΘεοδέμιρος και Ερελέουβα
ΑδέλφιαΘεοδώριχος ο Μέγας
ΟικογένειαΟίκος Αμαλών

Η Αμαλαφρίδα (άκμασε το 523) ήταν κόρη του Θευδέμιρου βασιλιά των Οστρογότθων και της Ερελέουβας. Αδελφός της ήταν ο Θευδέριχος ο Μέγας και γιος της Θεοδαχάτος, και οι δύο βασιλείς των Οστρογότθων.

Δηνάριο του Θρασαμούνδου, 2ου συζύγου της Αμαλφρίδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 500 ο Θεοδώριχος, για να παγιώσει την εξουσία του επί των υποτελών Βανδάλων, κανόνισε τον 2ο γάμο της αδελφής του με τον Θρασαμούνδο ηγεμόνα των Βανδάλων. Η Αμαλαφρίδα έφερε πολύ μεγάλη προίκα: το ακρωτήριο Λιλύβαιο (δυτικό άκρο της Σικελίας), μαζί με 1.000 Γότθους επίλεκτους πολεμιστές και 5.000 οπλισμένους ακολούθους.

Έπειτα από το τέλος του Θρασαμούνδου, που ήταν οπαδός του Άρειου, ο Ορθόδοξος διάδοχός του Χιλδέριχος εξέδωσε διάταγμα για την επιστροφή όλων των επισκόπων από την εξορία και του Βονιφατίου, ακούραστου οπαδού της Ορθοδοξίας, επισκόπου της εκκλησίας της Αφρικής. Τότε η Αμαλφρίδα αντέδρασε και ηγήθηκε μίας παράταξης εξέγερσης, που κάλεσε σε βοήθεια τους Μαυριτανούς. Η μάχη έγινε στην Κάπσα (νυν Γκάφσα), 300 μίλια νότια της πρωτεύουσας, στα όρια της Λιβυκής ερήμου.

Το 523 η παράταξη της Αρειανής Αμαλφρίδας ηττήθηκε και ο Χιλδέριχος τη συνέλαβε και τη φυλάκισε, έπειτα από μία επιτυχή προσπάθεια αποτίναξης της ηγεμονίας των Οστρογότθων. Επίσης σκότωσε τους Γότθους στρατιώτες της. Η Αμαλφρίδα απεβίωσε εγκάθειρκτη. άγνωστο πότε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος της γάμος έγινε με κάποιον, που δεν γνωρίζουμε το όνομά του.

Παντρεύτηκε για 2η φορά τον Θρασαμούνδο ηγεμόνα των Βανδάλων.

Από τους συζύγους της είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J.R. Martindale, The Prosopography of the Later Roman Empire, vol. 2, Cambridge 1980, pp. 63-64.
  • M. Cristini, Il seguito ostrogoto di Amalafrida: confutazione di Procopio, Bellum Vandalicum 1.8.12, in «Klio», 99 (2017), pp. 278-289.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. OCLC: (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. 90813045. Ανακτήθηκε στις 25  Μαΐου 2018.