Αμαλαβέργα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμαλαβέργα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Θάνατος540[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρμαναφρίδος[2]
ΤέκναΑμαλαφρίδας[3]
Ροδελίνδη[3]
ΓονείςΑμαλαφρίδα
ΣυγγενείςΘεοδώριχος ο Μέγας (θείος)

Η Αμαλαβέργα, Amalaberga, ήταν κόρη της Aμαλαφρίδας, κόρης του Θεοδέμιρου, βασιλιά των Οστρογότθων .

Ο πατέρας της είναι άγνωστος, ο θείος της ήταν ο Θεοδώριχος ο Μέγας. Γύρω στο 510, παντρεύτηκε τον Χέρμανφριντ, γιο του ηγεμόνα της Μπισίνιου Θουριγγίας και της Λομβαρδής συζύγου του Mενίας.[4] Ο Χέρμανφριντ και τα αδέλφια του Μπαντέρικ και Μπερτάχαρ διαδέχτηκαν τον πατέρα τους ως συγκυβερνήτες, ενώ η μητέρα τους επέστρεψε στον λαό της, όπου η αδελφή τους, Ραϊκούντα, παντρεύτηκε τον Βάχο, βασιλιά των Λομβαρδών. Ο Χέρμανφριντ και η Aμαλαβέργα είχαν δύο παιδιά: έναν γιο που ονομάζεται Aμαλαφρίδος και μία κόρη, τη Ροδελίνδη.

Λέγεται ότι η Aμαλαβέργα ενθάρρυνε τον Χέρμανφριντ να κάνει πόλεμο με τα αδέλφια του και να γίνει μοναδικός κυβερνήτης.[5] Ο Μπερτάχαρ σκοτώθηκε στη μάχη, πιθανώς ήδη από το 525 [6] Ο Χέρμανφριντ ζήτησε στη συνέχεια τη βοήθεια του Θευδέριχου Α΄, του Μεροβίγγειου βασιλιά της Αυστρασίας, για να επιτεθεί στον Μπαντέρικ και να καταλάβει όλη τη Θουριγγία. Αφού ο Μπαντέρικ ηττήθηκε και αποκεφαλίστηκε από τους Φράγκους, ο Χέρμανφριντ αρνήθηκε ορισμένες υποσχεμένες παραχωρήσεις γης. Ο Θευδέριχος έπεισε τότε τον αδελφό του, Χλωτάριο Α΄, βασιλιά των Μεροβίγγειων στη Σουασόν, να ενωθεί μαζί του στην επίθεση στον Χέρμανφριντ. Ο Χλωτάριος Α΄ είχε νυμφευτεί την κόρη του Μπαντέρικ, Ινγούνδη, και αργότερα, την κόρη του, Aρεγούνδη.

Σύμφωνα με τα Δέκα Βιβλία (Decem Libri) τού Γρηγορίου της Τουρ, το 531, ο Χέρμανφριντ ηττήθηκε στη μάχη του Ούνστρουτ και η Θουριγγία προσαρτήθηκε στη Φραγκική αυτοκρατορία. Ο Χέρμανφριντ ταξίδεψε υπό ειδική άδεια για να συναντηθεί με τον Θευδέριχο Α΄ στο Τσύλπιχ. Ενώ περπατούσε κατά μήκος των τειχών της πόλης με τον Θευδέριχο Α΄, ο Χέρμανφριντ πετάχτηκε από τις επάλξεις, ώστε να σκοτωθεί.[7]

Σύμφωνα με τον Προκόπιο (Ιστορία των Πολέμων V, 13), μετά το τέλος τού Χέρμανφριντ, η Αμαλαβέργα κατέφυγε με τα παιδιά της στον αδελφό της Θεοδάτο, που ήταν εκείνη την εποχή (534-36) βασιλιάς των Οστρογότθων.[8] Κατά τη διάρκεια του Γοτθικού Πολέμου (535–554) αιχμαλωτίστηκαν από τον Βυζαντινό στρατηγό Βελισάριο και στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιουστινιανός έκανε τον Αμαλαφρίδο στρατηγό και πάντρεψεε την αδελφή του Ροδελίνδη με τον Λομβαρδό βασιλιά Aυδοΐνο.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]