Αλβανικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβανικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

2019 ←
14 Μαΐου 2023

Οι αλβανικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου 2023 στην Αλβανία.

Προηγούμενες εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Αλβανίας του 2019, η αλβανική αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές με αποτέλεσμα οι Σοσιαλιστές να διεκδικήσουν αδιαφιλονίκητα σε 31 δήμους. Μόνο στην Σκόδρα είχε εκλεγεί δήμαρχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στην Φοινίκη ο υποψήφιος που εκλέχθηκε συμμετείχε σε ξεχωριστό κόμμα ελληνικής μειονότητας, ο μοναδικός Δήμος που δεν νίκησε κάποιος από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς. Όλοι οι άλλοι δήμαρχοι ανήκαν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.[1]

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή ήταν 22,97% ή 812.249 άτομα.Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, συμμετείχαν μόνο 534.528 άτομα, που σημαίνει ότι η συμμετοχή ήταν 15,12%.

Οι εκλογές είχαν κηρυχθεί ως φάρσα από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα εκείνη την περίοδο.[2]

Πριν τις εκλογές του 2023[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαλί Μπερίσα και ο Ιλίρ Μέτα συναντήθηκαν επίσημα στις 26 Οκτωβρίου 2022 σχεδιάζοντας τις επερχόμενες εκλογές.

Στις 25 Ιανουαρίου 2023, αποκαλύφθηκε η συμφωνία του Μπερίσα με τον Βαγγέλη Δούλε. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το PBDNJ έθεσε υποψηφίους στη Φοινίκη, τη Δρόπολη και τη Χειμάρρα. Παρόλο που ο Taulant Balla υποστήριξε ότι οι Σοσιαλιστές (PS) δεν χρειάζονται κανένα συνασπισμό, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου δεν ήταν ξεκάθαρο αν το PS θα ήταν μόνο του ή με συνασπισμό. Ο Έντι Ράμα είχε δηλώσει ότι το κόμμα του είχε επιλέξει κάθε υποψήφιο για κάθε περιοχή εκτός από την Αυλώνα και το Δυρράχιο. Τον Φεβρουάριο του 2023, υπήρξε διαμάχη γύρω από τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Τσαρλς ΜακΓκονίγκαλ, ο οποίος πιστεύεται ότι συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα

Στους υποψηφίους του Μπερίσα δεν επετράπη να εγγραφούν ως Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά στη λίστα του κόμματος του Ιλίρ Μέτα. Στις 15 Μαρτίου 2023, ο Μπερίσα και ο Μέτα ανακοίνωσαν ότι ο συνασπισμός τους θα ονομαζόταν Bashkë Fitojmë («Μαζί κερδίζουμε»).

Σύλληψη του υποψηφίου Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Μαΐου 2023 συνελήφθη και προφυλακίστηκε από τις αλβανικές αρχές ο υποψήφιος της ελληνικής κοινότητας για τον Δήμο Χειμάρρας, Διονύσιος-Φρέντι Μπελέρης με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, κατηγορία που θεωρείται αβάσιμη[3]. Εκτός από την Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την σύλληψη και εξέφρασε την ανησυχία της, αφού προηγήθηκε σχετική ερώτηση-καταγγελία της ευρωομάδας του ΚΚΕ και στην συνέχεια πρόταση του ΕΛΚ και συγκεκριμένα της ευρωομάδας της ΝΔ που υπερψηφίστηκε[4].

Ωστόσο, στις 14 Μαΐου, εκλέχθηκε δήμαρχος Χειμάρρας, με τον ίδιο στην φυλακή υπό την προσωρινή κράτηση[5].

Καταδίκη και φυλάκιση δημάρχου Χειμάρρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Μαρτίου 2024, το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με κράτηση για τον Φρέντι Μπελέρη και στον Παντελή Κοκαβέση 18 μήνες με τριετή αναστολή. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Χειμάρρας, η απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένη, με μοναδικό στόχο να μην ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης[6].

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της Αλβανίας, με τους δήμους που νίκησε Έλληνας σε μπλε χρώμα και τον δήμο που νίκησε Σλαβομακεδόνας σε κίτρινο

Στους περισσότερους Δήμους εν τέλει, οι περισσότεροι δήμαρχοι που εκλέχθηκαν είναι Σοσιαλιστές. Ορισμένοι δήμοι στον βορρά αλλά και δύο στον νότο εξέλεξαν δήμαρχο της αντιπολίτευσης «Μαζί κερδίζουμε», ενώ στην Φοινίκη επανεκλέχθηκε ο υποψήφιος του Ελληνικού Κινήματος "MEGA".

Τρεις από τους δημάρχους που εκλέχτηκαν είναι Έλληνες Βορειοηπειρώτες (Χειμάρρα, Φοινίκη, Δρόπολη) ενώ ένας είναι Σλαβομακεδόνας (Πουστέτς). Μεταξύ αυτών ο φυλακισμένος Έλληνας υποψήφιος Διονύσιος-Φρέντι Μπελέρης, που εκλέχθηκε στην Χειμάρρα. Οι υπόλοιποι δήμαρχοι είναι Αλβανοί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]