Αλβέρτος Άτσο Β΄ του Μιλάνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβέρτος-Άτσο Β΄
Ο Αλβέρτος-Άτσο Α΄ και η πρώτη σύζυγός του Κουνιγκούντα
μαρκήσιος του Μιλάνου
Περίοδοςπ. 1020 - 1097
ΠροκάτοχοςΑλβέρτος-Άτσο Α΄
ΔιάδοχοςΦούλκων Α΄
Θάνατοςμετά το 1014
ΣύζυγοςΚουνιγκούνδη των Παλαιών Γουέλφων
Γκαρσέντε των Ουγονιδών
ΕπίγονοιΓουέλφος Α΄ της Βαυαρίας
Φούλκων Α΄
Ούγος Ε΄
ΟίκοςΟίκος των Γουέλφων
ΠατέραςΑλβέρτος-Άτσο Α΄
ΜητέραΑδέλα του Μιλάνου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλβέρτος-Άτσο Β΄ (997 ή 10 Ιουλίου 1009 - 20 Αυγούστου 1097) από τον Οίκο των Ομπερτιδών, ήταν μαρκήσιος (margrave) του Μιλάνου. Ήταν ένας ισχυρός ευγενής του Γερμανικού βασιλείου.

Βιογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Αλβέρτου-Άτσο Α΄ μαργράβου του Μιλάνου και της Αδέλας του Μιλάνου. Ανέλαβε ήδη από το 1020 τα καθήκοντά του και αύξησε τις κτήσεις του στη βόρεια Ιταλία. Το 1069-70 ενεπλάκη στη διαδοχή του Λα Μαιν (Maine), μια και η 2η σύζυγός του Γκαρσέντε ήταν συγκληρονόμος. Έκανε τον γιο του Ούγο Ε΄ κόμη του Λα Μαιν, αλλά έπρεπε πρώτα να κυριαρχήσει επί του Ροβέρτου Β΄ δούκα της Νορμανδίας, αρραβωνιαστικού της άλλης κληρονόμου. Στην Έριδα της Περιβολής στην αρχή προσπάθησε να μεσολαβήσει, αλλά τελικά πήρε το μέρος του πάπα Γρηγορίου Ζ΄ εναντίον του Ερρίκου Δ΄ των Σαλίων.

Ο πρωτότοκος γιος του Γουέλφος Α΄ από την Καρινθία μετακινήθηκε στη Βαυαρία. Είναι ο ιδρυτής του Οίκου των Γουέλφων. Στο Έστε, που τότε ήταν λίγο μεγαλύτερο από χωριό, ο Αλβέρτος-Άτσο Β΄ έκανε ένα κάστρο κατοικία του. Το κληρονόμησε ο δευτερότοκος Φούλκων Α΄, ιδρυτής του Οίκου των Έστε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1036 νυμφεύτηκε πρώτα την Κουνιγκούνδη των Παλαιών Γουέλφων, κόρη του Γουέλφου Β΄ κόμη της Σουαβίας, κληρονόμο της Σουαβίας στη Βαυαρία και είχε τέκνο:

Νυμφεύτηκε περί το 1050 σε δεύτερο γάμο με τη Γκαρσέντε των Ουγονιδών, κόρη του Ερβέρτου Α΄ κόμη του Μαν. Είχε τέκνα:

  • Φούλκων Α΄ (απεβ. 1128) μαρκήσιος του Μιλάνου, κύριος του κάστρου του Έστε.
  • Ούγος Ε΄ (απεβ. 1131) κόμης του Λα Μαν, σύζυγος της Γκερσέντας Ωτβίλ, κόρη του Ροβέρτου Γυϊσκάρδου δούκα της Απουλίας, Καλαβρίας και Σικελίας.

Μερικές πηγές αναφέρουν γάμο του με την Βιτάλια Ορσεόλο, κόρη του Πέτρου βασιλιά της Ουγγαρίας. Είχαν τέκνο:

  • Ίττα.

Από σχέση του με την Ματίλντα, αδελφή του Γουλιέλμου επισκόπου Πάδουας, είχε ένα φυσικό τέκνο, την Αδελασία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Society for the Diffusion of Useful Knowledge (1833). The Penny Cyclopaedia of the Society for the Diffusion of Useful Knowledge. Volume 10 Ernesti – Frustum. London: Knight. p. 38. Onlne Computer Library Center 455140714.
  • Halliday, Andrew (1826). "Book III, containing a sketch of the history of the western Empire under the Saxon and Franconian dynasties." Annals of the house of Hanover. London: William Sams. pp. 137–138, 141, 148, 151, 155–156. Onlne Computer Library Center 03031224.