Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγάπη είναι... (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγάπη είναι...
ΣκηνοθεσίαΡίτσαρντ Κέρτις[1]
ΠαραγωγήΤιμ Μπέβαν[1], Έρικ Φέλνερ[1], Ντάνκαν Κενγουόρθι, Ντέμπρα Χέιγουορντ και Liza Chasin
ΣενάριοΡίτσαρντ Κέρτις[1]
ΠρωταγωνιστέςΧιου Γκραντ[2][1], Λίαμ Νίσον[2][1], Κόλιν Φερθ[2][1], Λόρα Λίνεϊ[2], Έμμα Τόμσον[2][1], Άλαν Ρίκμαν[2], Κίρα Νάιτλι[2][1], Μαρτίν Μακάτσεν[2][1], Μπιλ Νάιγκι[2][1], Ρόουαν Άτκινσον[2], Λούσια Μονίζ[2], Μπίλι Μπομπ Θόρντον[2], Κλόντια Σίφερ[2], Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ[2], Χάικε Μάκατς[2], Μάρτιν Φρίμαν[2], Τζοάνα Πέιτζ[2], Άντριου Λίνκολν[2], Γκρέγκορ Φίσερ[2], Νίνα Σοσάνια[2], Κρις Μάρσαλ[2], Ροντρίγκο Σαντόρο[2], Τσιούετελ Έτζιοφορ[2], Μπίλι Κάμπελ, Ντενίζ Ρίτσαρντς[2], Ελίσα Κάθμπερτ[2], Ιβάνα Μιλίσεβιτς[2], Τζένουαρι Τζόουνς[2], Ολίβια Όλσον, Ρόρι ΜακΓκρέγκορ, Σάνον Ελίζαμπεθ[2], Σιένα Γκίλορι[2], Τζούλια Ντέιβις[2], Αμπντούλ Σαλίς[2], Έντουαρντ Χάρντγουικ[2], Ελίζαμπεθ Μαργκόνι[2], Μέρεντιθ Όστρομ[2], Τζον Σάριαν[2], Άνταμ Γκόντλι[2], Ρίτσαρντ Κέρτις[2], Ντέκλαν Ντόνελι[2], Ρεμπέκα Φρέιν[2], Νταν Φρέντενμπεργκ[2], Άντονι ΜακΠάρτλιν[2], Ρίτσαρντ Χόουλι[2], Καρολάιν Τζον[2] και Τζίλιαν Μπαρτζ[2]
ΜουσικήΚρεγκ Άρμστρονγκ[1]
ΦωτογραφίαΜάικλ Κόλτερ[1]
ΜοντάζΝικ Μουρ[1]
ΕνδυματολόγοςΤζοάνα Τζόνστον[3][1]
Εταιρεία παραγωγήςWorking Title Films[4], DNA Films[4], Universal Studios και StudioCanal
ΔιανομήUIP-Dunafilm
Πρώτη προβολή6  Νοεμβρίου 2003 (Νέα Υόρκη)[5]
Διάρκεια135 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο[1], Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1] και Γαλλία
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Αγάπη είναι... (αγγλικά: Love Actually) είναι μια ρομαντική κομεντί θέμα τα Χριστούγεννα του 2003 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Κέρτις. Διαθέτει μια πλειάδα πρωταγωνιστών, που αποτελείται κυρίως από Βρετανούς ηθοποιούς, πολλοί από τους οποίους είχαν συνεργαστεί με τον Κέρτις σε προηγούμενα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν κυρίως στο Λονδίνο Το σενάριο της ταινίας εμβαθύνει σε διαφορετικές πτυχές της αγάπης μέσα από δέκα ξεχωριστές ιστορίες πολλών διαφορετικών ανθρώπων, πολλές από τις οποίες φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους καθώς προχωρούν οι ιστορίες. Η ιστορία ξεκινά πέντε εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και συνεχίζει με εβδομαδιαία αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη γιορτή, ακολουθούμενη από έναν επίλογο, που λαμβάνει χώρα έναν μήνα αργότερα.

Αυτή η διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14 Νοεμβρίου 2003 και μια εβδομάδα αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με γενικά διχασμένες κριτικές. Το Αγάπη είναι... σημείωσε εισπρακτική επιτυχία, λαμβάνοντας 246 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως με προϋπολογισμό 40–45 εκατομμυρίων δολαρίων. Έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία – Μιούζικαλ ή Κωμωδία. Η ταινία που προβάλλεται συχνά την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι πιο δημοφιλής στο κοινό παρά στους κριτικούς και θεωρείται αναμφισβήτητα χριστουγεννιάτικο προϊόν. [6] [7]

Μια τηλεταινία μικρού μήκους με τίτλο Red Nose Day Actually προβλήθηκε σε δύο διαφορετικές εκδοχές από το BBC One και από το NBC το 2017.

Μια φωνή (Χιου Γκραντ) ανοίγει την ταινία, σχολιάζοντας ότι κάθε φορά που ντρέπεται για την κατάσταση του κόσμου, σκέφτεται την πύλη αφίξεων στο αεροδρόμιο Χίθροου, όπου φαίνεται η αγνή απλή αγάπη των φίλων και των συγγενών που καλωσορίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επισημαίνει επίσης ότι τα μηνύματα των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν μηνύματα αγάπης και όχι μίσους. Στη συνέχεια βλέπουμε να εξελίσσονται «ιστορίες αγάπης» πολλών ανθρώπων:

Μαζί με τον επί χρόνια μάνατζέρ του Τζο (Γκρέγκορ Φίσερ), ο θρύλος του ροκ εν ρολ Μπίλι Μακ (Μπιλ Νάι) ηχογραφούν μια χριστουγεννιάτικη διασκευή του τραγουδιού των The Troggs "Love Is All Around" (1967), με τον τίτλο "Christmas Is All Around". Αν και θεωρώντας τον δίσκο χάλια, ο Μακ προωθεί την κυκλοφορία του με την ελπίδα ότι θα γίνει το νούμερο ένα σινγκλ των Χριστουγέννων, κάτι που συμβαίνει. Αποχωρεί από ένα νικητήριο πάρτι που έχει διοργανώσει ο Έλτον Τζον, για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με τον Τζο, μεθώντας και βλάποντας πορνοταινίες.

Τζούλιετ, Πίτερ και Μαρκ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος της Τζούλιετ (Κίρα Νάιτλι) και του Πίτερ (Τσιούτελ Έτζιοφορ) βιντεοσκοπείται από τον κουμπάρο Μαρκ (Άτριου Λίνκολν), ενώ ένα συγκρότημα-έκπληξη παίζει το "All You Need Is Love" των Beatles καθώς οι νεόνυμφοι βγαίνουν από την εκκλησία. Αν και το ζευγάρι πιστεύει ότι ο Μαρκ αντιπαθεί την Τζούλιετ, στην πραγματικότητα εκείνος είναι ερωτευμένος μαζί της. Όταν ο Μαρκ αποφεύγει να της δείξει, όπως του ζήτησε, τα βίντεο που τράβηξε στον γάμο, εκείνη εμφανίζεται ξαφνικά στο διαμέρισμά του επιμένοντας ότι θέλει να γίνουν φίλοι, αλλά βλέποντας τελικά το βίντεο που τράβηξε ο Μαρκ, βλέπει πάρα πολλά δικά της κοντινά πλάνα και ελάχιστα με το πρόσωπο του Πίτερ. Συνειδητοποιεί τα αληθινά συναισθήματα του Μαρκ απέναντί της. Μετά από μια άβολη σιωπή, ο Μαρκ ξεστομίζει ότι ενεργεί ψυχρά για λόγους «αυτοσυντήρησης».

Την παραμονή των Χριστουγέννων, η Τζούλιετ ανοίγει την εξώπορτα και βρίσκει τον Μαρκ να κρατά ένα κασετόφωνο που παίζει τα κάλαντα και μεγάλες κάρτες με γραμμένα μηνύματα. Ενώ ο Πίτερ μέσα βλέπει τηλεόραση, ο Μαρκ μεταδίδει ένα μήνυμα αγάπης στην Τζούλιετ γυρίζοντας τις κάρτες. Καθώς απομακρύνεται στο δρόμο, η Τζούλιετ τρέχει πίσω του, του δίνει ένα γρήγορο φιλί και επιστρέφει στο σπίτι.

Τζέιμι και Αουρέλια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συγγραφέας Τζέιμι (Κόλιν Φερθ) πιέζεται από την κοπέλα του (Σιένα Γκιλόρι) να πάει μόνος του στον γάμο της Τζούλιετ και του Πίτερ, καθώς εκείνη είναι «άρρωστη». Εκείνος γυρνά πριν από τη δεξίωξη ανήσυχος για την υγεία της και ανακαλύπτει ότι κάνει σεξ με τον αδελφό του. Συγκλονισμένος, ο Τζέιμι αποσύρεται σε ένα εξοχικό σπίτι στη Γαλλία, όπου γνωρίζει την Πορτογαλέζα οικιακή βοηθό Αουρέλια (Λουσία Μονίζ), η οποία δεν μιλά αγγλικά. Παρά το γεγονός ότι δεν μοιράζονται μια κοινή γλώσσα, οι δυο τους ελκύονται αμοιβαία.

Ο Τζέιμι επιστρέφει στην Αγγλία, συνειδητοποιεί ότι είναι ερωτευμένος με την Αουρέλια και αρχίζει να μαθαίνει πορτογαλικά. Επιστρέφει στη Γαλλία για να τη βρει και καταλήγει να περπατά σε όλη πόλη μαζί με τον πατέρα και την αδελφή της, ενώ κι άλλοι άνθρωποι περπατούν μαζί τους προς το εστιατόριο που δουλεύει η Αουρέλια ως σερβιτόρα. Με τα λίγα, και γραμματικά λάθος πορτογαλικά του, ο Τζέιμι της δηλώνει την αγάπη του και της κάνει πρόταση γάμου. Εκείνη δέχεται με σπασμένα αγγλικά, καθώς το πλήθος ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Ο Χάρι, η Κάρεν και η Μία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι (Άλαν Ρίκμαν) είναι διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας. Η Μία (Χάικε Μάκατς) είναι γραμματέας του. Ο Χάρι είναι παντρεμένος με την Κάρεν (Έμα Τόμσον), νοικοκυρά, και έχουν δύο παιδιά, τον Μπέρναρντ και την Ντέιζι. Η Μία κάνει ξεκάθαρες σεξουαλικές προτάσεις στον Χάρι στο γραφείο, ζητώντας του ένα χριστουγεννιάτικο δώρο. Στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της εταιρείας που γίνεται στη γκαλερί του Μαρκ, ο Χάρι και η Μία χορεύουν κολλητά.

Ενώ ψωνίζει για τα Χριστούγεννα, ο Χάρι τηλεφωνεί στη Μία ρωτώντας τι δώρο θέλει, ενώ Κάρεν παραλίγο να τον πιάσει να αγοράζει ένα ακριβό μενταγιόν με σχήμα καρδιάς λόγω της καθυστέρησης στη συσκευασία του δώρου από τον πωλητή Ρούφους (Ρόουαν Άτκινσον). Αργότερα, η Κάρεν βρίσκει το μενταγιόν στην τσέπη του Χάρι, υποθέτοντας ότι προορίζεται για την ίδια. Ανοίγοντας ένα παρόμοιου σχήματος κουτί κάτω από το δέντρο την παραμονή των Χριστουγέννων, απογοητεύεται όταν ανακαλύπτει ότι το δώρο της είναι ένα σιντί της Τζόνι Μίτσελ, συνειδητοποιώντας ότι ο Χάρι αγόρασε το κολιέ για κάποια άλλη. Τον ρωτάει τι θα έκανε αυτός, αν ήταν στη θέση της, νιώθοντας ότι την έχει κοροϊδέψει.

Ντέιβιντ και Νάταλι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέιβιντ (Χιου Γκραντ), αδελφός της Κάρεν, είναι ο πρόσφατα εκλεγμένος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Νάταλι (Μάρτιν Μακάτσεον) είναι ένα νέο κατώτερο μέλος του προσωπικού στην πρωθυπουργική κατοικία. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Μπίλι Μπομπ Θόρντον), η Νάταλι μπαίνει στον χώρο της συνάντησης και ο πρόεδρος κάνει άκομψα σχόλια στον Ντέιβιντ για κείνη. Αργότερα, ο Ντέιβιντ μπαίνει στο δωμάτιο την ώρα που η Νάταλι σερβίρει τσάι και μπισκότα στον πρόεδρο και καταλαβαίνει ότι κάτι άκομψο έχει συμβεί. Η Νάταλι φαίνεται να ντρέπεται και ο πρόεδρος έχει ένα πονηρό χαμόγελο στο πρόσωπό του. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί, ο Ντέιβιντ είναι απρόσεμενα διεκδικητικός ενάντια στις τεχνικές εκφοβισμού του προέδρου.

Νιώθοντας άβολα με τη Νάταλι, ο Ντέιβιντ τη μεταθέτει σε άλλη θέση. Ωστόσο, την παραμονή των Χριστουγέννων λαμβάνει μια χριστουγεννιάτικη κάρτα από εκείνη, που γράφει ότι είναι δική του και μόνο δική του. Καταφέρνει να την εντοπίσει, μετά από αναζήτηση πόρτα-πόρτα στον δρόμο που μένει. Με την οικογένειά της είναι καθ' οδόν για μια σχολική χριστουγεννιάτικη παράσταση και ο Ντέιβιντ προσφέρεται να τους πάει με το αυτοκίνητο, για να μπορέσει να της μιλήσει. Καθώς η Νάταλι τον βάζει κρυφά στο σχολείο, ο Ντέιβιντ συναντά την αδερφή του, Κάρεν, η οποία πιστεύει ότι έχει έρθει για να δει τα ανίψια του. Καθώς ο Ντέιβιντ και η Νάταλι προσπαθούν να μην τους δει κανείς, κρύβονται στα παρασκήνια και φιλιούνται. Όλοι τους βλέπουν να φιλιούνται, καθώς σηκώνεται η αυλαία.

Ο Ντάνιελ, ο Σαμ, η Τζοάνα και η Κάρολ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάνιελ (Λίαμ Νίσον), στενός φίλος της Κάρεν, θρηνεί για τον πρόσφατο θάνατο της συζύγου του, Τζοάνας, ενώ προσπαθεί να μεγαλώσει τον θετό του γιο Σαμ (Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ). Ο Σαμ ερωτεύτηκε μια Αμερικανίδα συμμαθήτριά του, που ονομάζεται επίσης Τζοάνα (Ολίβια Όλσον), και αφού συζητήσει με τον πατριό του, αποφασίζει να μάθει ντραμς για να τη συνοδεύσει στον μεγάλο τελικό του χριστουγεννιάτικου διαγωνισμού του σχολείου τους, όπου εκείνη θα τραγουδίσει. Πρόκειται για το ίδιο σχολείο όπου πηγαίνουν τα παιδιά της Κάρεν και του Χάρι. Καθώς ο Σαμ νιώθει ότι έχασε την ευκαιρία να εντυπωσιάσει την Τζοάνα, ο Ντάνιελ τον πείθει να προσπαθήσει να πει στην Τζοάνα πώς νιώθει στο αεροδρόμιο, προτού εκείνη επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ο Σαμ ξεφεύγει από την ασφάλεια του αεροδρομίου και την προλαβαίνει κι εκείνη λέει το όνομά του και τον φιλά στο μάγουλο, αποκαλύπτοντας ότι της αρέσει επίσης. Στο μεταξύ, ο Ντάνιελ γνωρίζει την Κάρολ (Κλόντια Σίφερ), μητέρα μιας συμμαθήτριας του Σαμ, και ανάβει μεταξύ τους μια αμοιβαία σπίθα.

Σάρα, Καρλ και Μάικλ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάρα (Λόρα Λίνεϊ) εμφανίζεται για πρώτη φορά στον γάμο της Τζούλιετ και του Πίτερ ως καλεσμένη. Είναι Αμερικανίδα και εργάζεται στην εταιρεία του Χάρι και είναι ερωτευμένη επί σειρά ετών με τον σχεδιαστή Καρλ (Ροντρίγκο Σαντόρο). Με την προτροπή του Χάρι, οι δυο τους αρχίζουν να συνδέονται στο χριστουγεννιάτικο πάρτι και εκείνος την πηγαίνει σπίτι. Ο Μάικλ, ο ψυχικά άρρωστος αδερφός της Σάρας, τηλεφωνεί από την ψυχιατρική μονάδα όπου βρίσκεται, διακόπτοντας τις ερωτικές τους περιπτύξεις. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι δυο τους δουλεύουν μέχρι αργά, αλλά ο Καρλ της εύχεται μόνο καλά Χριστούγεννα και φεύγει. Η Σάρα τηλεφωνεί στον Μάικλ και πηγαίνει να τον δει, χαρίζοντας του ένα χριστουγεννιάτικο μαντίλι.

Ο Κόλιν, ο Τόνι και οι Αμερικάνες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσπαθώντας ανεπιτυχώς να προσελκύσει διάφορες Αγγλίδες, μεταξύ των οποίων η Μία και η Νάνσι (Τζούλια Ντέιβις), ο σερβιτόρος στον γάμο της Τζούλιετ και του Πίτερ, Κόλιν Φρίσελ (Κρις Μάρσαλ) ενημερώνει τον φίλο του, Τόνι (Αμπντούλ Σαλίς), ότι σχεδιάζει να πάει στην Αμερική, πεπεισμένος ότι η βρετανική του προφορά θα είναι πλεονέκτημα για την εκεί ερωτική του ζωή. Φτάνοντας στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, ο Κόλιν γνωρίζει τη Στέισι (Ιβάνα Μιλίτσεβιτς), την Τζίνι (Τζένουαρι Τζόουνς) και την Κάρολ-Αν (Ελίσα Κάθμπερτ), τρεις ιδιαίτερα ελκυστικές γυναίκες που ερωτεύονται αμέσως την αγγλική του προφορά και τον καλούν να μείνει σπίτι τους μαζί με τη συγκάτοικό τους Χάριετ (Σάνον Ελίζαμπεθ).

Ο Τζον (Μάρτιν Φρίμαν) και η Τζούντι (Τζοάνα Πέιτζ) είναι επαγγελματίες αντικαταστάτες ηθοποιοί σε ταινίες. Γνωρίζονται γυρίζοντας σκηνές σεξ για μια ταινία στην οποία βοηθός παραγωγής είναι ο Τόνι. Ο Τζον λέει στην Τζούντι ότι «είναι ωραίο να έχεις κάποιον με τον οποίο να μπορείς απλώς να μιλάς». Ενώ αισθάνονται πολύ άνετα να είναι γυμνοί και να προσποιούνται ότι κάνουν σεξ στο πλατό, εκτός πλατό είναι ντροπαλοί και διστακτικοί. Πλησιάζουν δειλά ο ένας τον άλλο, παρακολουθώντας τη χριστουγεννιάτικη παράσταση (μαζί με τον Ντέιβιντ και τη Νάταλι, τα παιδιά του Χάρι και της Κάρεν, τον Ντάνιελ και τον Σαμ κ.λπ.) στο τοπικό σχολείο μαζί με τον αδερφό του Τζον.

Ο Ρούφους (Ρόουαν Άτκινσον) είναι ο πωλητής κοσμημάτων του οποίου η προσεγμένη συσκευασία δώρου έχει ως αποτέλεσμα να κοντέψει η Κάρεν δει τον Χάρι να αγοράζει το μενταγιόν για τη Μία. Σε μια άλλη σκηνή, αποσπά την προσοχή ενός μέλους του προσωπικού του αεροδρομίου επιτρέποντας στον Σαμ να περάσει κρυφά για να μιλήσει στην Τζοάνα. (Στα σχόλια του σκηνοθέτη και των ηθοποιών στο ντιβιντί της ταινίας, αποκαλύπτεται ότι ο Ρούφους αρχικά υποτίθεται ότι ήταν άγγελος των Χριστουγέννων, ιδέα που εγκαταλείφθηκε στο τελικό σενάριο).

Έναν μήνα αργότερα, όλοι οι ήρωες εμφανίζονται στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Το χριστουγεννιάτικο σινγκλ του Μπίλι τον έχει ξαναφέρει στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Η Τζούλιετ, ο Πίτερ και ο Μαρκ έχουν έρθει να πάρουν τον Τζέιμι και τη νέα του σύζυγο, Αουρέλια. Η Κάρεν και τα παιδιά αποχαιρετούν τον Χάρι, αλλά η πνιγμένη αντίδραση της Κάρεν υποδηλώνει ότι δυσκολεύεται να ξεπεράσει την παρασπονδία του. Ο Σαμ χαιρετά την Τζοάνα, η οποία έχει γυρίσει από την Αμερική, ενώ ο Ντάνιελ συνοδεύεται από τη νέα του κοπέλα, Κάρολ, και τον γιο της. Οι νεόνυμφοι Τζον και Τζούντι, φεύγοντας για τον μήνα του μέλιτος, συναντούν τον Τόνι, ο οποίος περιμένει την επιστροφή του Κόλιν από την Αμερική. Ο Κόλιν επιστρέφει με τη Χάριετ και την αδερφή της, Κάρλα (Ντενίζ Ρίτσαρντς), η οποία συναντά τον Τόνι για πρώτη φορά αλλά τον χαιρετά με μια αγκαλιά και ένα φιλί στα χείλη. Η Νάταλι καλωσορίζει τον Ντέιβιντ από μια πτήση του μπροστά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, καθώς η σχέση τους είναι πλέον γνωστή. Αυτές οι σκηνές μπερδεύονται με πλάνα από πραγματικές αφίξεις στο Χίθροου, καθώς η οθόνη χωρίζεται σε όλο και μικρότερα τμήματα που σχηματίζουν το σχήμα μιας καρδιάς.

Διασυνδέσεις προσώπων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Διασυνδέσεις μεταξύ των προσώπων της ταινίας

Όλες οι ιστορίες συνδέονται κατά κάποιο τρόπο. Αν και ο Μπίλι Μακ και ο και ο μάνατζέρ του δεν συνδέονται με κανέναν από τους άλλους χαρακτήρες, ο Μπίλι είναι συχνά παρών στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις των άλλων, ενώ το μουσικό του βίντεο εξυπηρετεί δύο φορές την πλοκή, μία καθώς ο Σαμ κυνηγάει την Τζοάνα και μία καθώς συναντιούνται οι άλλοι χαρακτήρες στο αεροδρόμιο. Ο Τζον και η Τζούντι συνεργάζονται με τον Τόνι, ο οποίος είναι κολλητός του Κόλιν, που εργάζεται στην εταιρεία κέτερινγκ που εξυπηρετεί το γραφείο όπου δουλεύουν η Σάρα, ο Καρλ, η Μία και ο Χάρι. Η Μία είναι φίλη του Μαρκ, ο οποίος διευθύνει τη γκαλερί όπου πραγματοποιείται το χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου. Η Μία μένει επίσης δίπλα στη Νάταλι. Ο Μαρκ είναι ερωτευμένος με την Τζούλιετ και φίλος με τον Πίτερ. Το ζευγάρι είναι φίλοι με τον Τζέιμι και τη Σάρα. Ο Χάρι είναι παντρεμένος με την Κάρεν, η οποία είναι φίλη του Ντάνιελ και ο αδελφός της, ο Ντέιβιντ, συνεργάζεται με τη Νάταλι. Τα παιδιά του Χάρι και της Κάρεν (και επομένως ανίψια του Ντέιβιντ), τα αδέρφια της Νάταλι (και επομένως γείτονες της Μία) και ο γιος της Κάρολ είναι όλοι συμμαθητές του Σαμ και της Τζοάνας. Μια επιπλέον σχέση που κόπηκε στο μοντάζ αφορούσε τη διευθύντρια του σχολείου των παιδιών (Αν Ράιντ) και την ετοιμοθάνατη λεσβία σύντροφό της (Φράνσις ντε λα Τουρ). [8]

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ρίτσαρντ Κέρτις

Αρχικά, ο Κέρτις άρχισε να γράφει έχοντας κατά νου δύο ξεχωριστές ταινίες, καθεμία από τις οποίες περιείχε διευρυμένες εκδοχές αυτού που τελικά θα γινόταν το σενάριο του Αγάπη είναι... με τους Χιου Γκραντ και Κόλιν Φερθ. Άλλαξε γνώμη, ωστόσο, έχοντας απογοητευτεί με τη διαδικασία. [9] Εν μέρει εμπνευσμένος από τις ταινίες του Ρόμπερτ Όλτμαν καθώς και από ταινίες όπως το Pulp Fiction, είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια σπονδυλωτή ταινία. [9] Η ταινία αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. [10]

Η αρχική ιδέα του Κέρτις για την ταινία περιελάμβανε δεκατέσσερα διαφορετικά σενάρια, αλλά τέσσερα από αυτά κόπηκαν (ενώ τα δύο είχαν γυριστεί). [11] Η σκηνή στην οποία ο Κόλιν προσπαθεί να μιλήσει με τη σερβιτόρα στον γάμο εμφανίστηκε στα προσχέδια του σεναρίου της ταινίας Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία, αλλά κόπηκε στο μοντάζ. [12] Το μουσικό βίντεο για το τραγούδι του Μπίλι Μακ, "Christmas Is All Around", είναι φόρος τιμής στο βίντεο του Ρόμπερτ Πάλμερ "Addicted to Love" (1986). [11] Ο Κέρτις έχει μιλήσει αρνητικά για τη διαδικασία του μοντάζ της ταινίας, την οποία χαρακτήρισε το 2014 «καταστροφή». [13] Η ταινία γυρίστηκε γρήγορα, για να είναι έτοιμη για την περίοδο των Χριστουγέννων του 2003, διαδικασία την οποία ο Κέρτις παρομοίασε με «τρισδιάστατο σκάκι». [13]

Το δίδυμο των κωμικών και τηλεπαρουσιαστών Αντ & Ντεκ έπαιξαν τον εαυτό τους στην ταινία. Η βετεράνος ηθοποιός Ζαν Μορό εμφανίζεται για λίγο να μπαίνει σε ένα ταξί στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας. Η τραγουδίστρια της σόουλ Ρούμπι Τέρνερ εμφανίζεται ως μητέρα της Τζοάνας Άντερσον, μία από τις τραγουδίστριες που κάνουν φωνητικά στη σχολική χριστουγεννιάτικη παράσταση.

Ο Κέρτις έφερε την κόρη του, Σκάρλετ, να παίξει στην ταινία. Της δόθηκε η επιλογή να είναι άγγελος ή αστακός και έπαιξε το ρόλο του αστακού νούμερο 2 στο θεατρικό έργο της θείας γέννησης, με αντάλλαγμα να γνωρίσει την Κίρα Νάιτλι. [14]

Τα περισσότερα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στο Λονδίνο, σε τοποθεσίες όπως η πλατεία Τραφάλγκαρ, το Γκρόβενορ Τσάπελ κοντά στο Χάιντ Παρκ, η εκκλησία του Αγίου Παύλου, η γέφυρα Μιλένιουμ, το πολυκατάστημα Selfridges στην Όξφορντ Στριτ, η γέφυρα Λάμπεθ, η πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ, το Κανάρι Γουόρφ, η γέφυρα Τσέλσι, το δημαρχείο του Λονδίνου, η οδός Πόπλαρ, τοαεροδρόμιο Χίθροου και στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας. Οι σκηνές που διαδραματίζονται στην πρωθυπουργική κατοικία γυρίστηκαν στα Shepperton Studios. [15]

Η αντίδραση στον πρόεδρο των ΗΠΑ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την παραίτηση του Τόνι Μπλερ από την πρωθυπουργία, ειδήμονες και κερδοσκόποι χαρακτήρισαν μια αντιαμερικανική τάση του υπουργικού συμβουλίου του Γκόρντον Μπράουν «μια στιγμή από το Αγάπη είναι...», αναφερόμενοι στη σκηνή στην οποία ο χαρακτήρας του Χιου Γκραντ αντιστέκεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ. [16] [17] [18] Το 2009, κατά την πρώτη επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Κρις Μάθιους αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ταινίας Αγάπη είναι... ως παράδειγμα εκφοβισμού από τον Τζορτζ Μπους και άλλους πρώην προέδρους προς τους Ευρωπαίους συμμάχους. Σχολιάζοντας, ο Τζον Μπέρσαντ του Mediaite περιέγραψε τον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ ως έναν "υβρίδιο Μπιλ Κλίντον/Τζορτζ Μπους". [19] Στην επίμαχη σκηνή, ο πληθωρικός πρόεδρος εκφοβίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια παρενοχλεί σεξουαλικά ένα μέλος του προσωπικού. Τον Σεπτέμβριο του 2013, η ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον απαντώντας σε σχόλιο της Ρωσίας ότι η Βρετανία είναι μια μικρή ασήμαντη χώρα οδήγησε σε συγκρίσεις με την αντίστοιχη ομιλία του Χιου Γκραντ στην ταινία. [20]

Η παραγωγή της Working Title Films, με προϋπολογισμό 40–45 εκατομμυρίων δολαρίων, κυκλοφόρησε από την Universal Pictures. Έβγαλε 62,7 εκατομμύρια δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, 14 εκατομμύρια δολάρια στην Αυστραλία [21] και 59,5 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και τον Καναδά και συνολικά 246,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. [22]

Ο ιστότοπος Rotten Tomatoes αναφέρει ότι το 64% των 224 κριτικών έδωσαν στην ταινία θετική κριτική, με μέση βαθμολογία 6,4/10. Στα σχόλια αναφέρει: «Ένα γλυκερό παραμύθι γεμάτο υπερβολικά πολλές ιστορίες. Ωστόσο, το καστ γοητεύει». [23] Στο Metacritic, η ταινία έχει μέση βαθμολογία 55 στα 100, με βάση 41 κριτικές. [24] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του CinemaScore έδωσε στην ταινία μέσο βαθμό "B+" σε κλίμακα Α+ έως F. [25]

Αν και η ανταπόκριση των κριτικών στο Αγάπη είναι... ήταν διχασμένη, η ταινία είναι δημοφιλής στο κοινό και θεωρείται πλέον κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία. [7] [26] [27]

Τελετή Βραβείο Αποτέλεσμα
Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) Βραβείο Alexander Korda Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ερμηνεία Β' Ανδρικού Ρόλου Νίκη
Καλύτερη Ερμηνεία Β' Γυναικείου Ρόλου Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες Καλύτερη Ταινία – Μιούζικαλ ή Κωμωδία Υποψηφιότητα
Καλύτερο Σενάριο Υποψηφιότητα
Empire Awards Καλύτερη Βρετανική Ταινία Νίκη
Καλύτερη Βρετανίδα ηθοποιός Νίκη
Καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός Νίκη
Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός Υποψηφιότητα
Evening Standard British Film Awards Καλύτερη Ηθοποιός Νίκη
Βραβείο Κωμωδίας Peter Sellers Νίκη
Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου Καλύτερος ηθοποιός Υποψηφιότητα
Καλύτερος Σκηνοθέτης Υποψηφιότητα
Βραβείο του Κύκλου Κριτικών Κινηματογράφου του Λονδίνου Καλύτερη Ερμηνεία Β' Ανδρικού Ρόλου Νίκη
Καλύτερη Ερμηνεία Β' Γυναικείου Ρόλου Νίκη
Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες Καλύτερη Ερμηνεία Β' Ανδρικού Ρόλου Νίκη
Βραβεία Satellite Καλύτερη Ερμηνεία Β' Ανδρικού Ρόλου - Μιούζικαλ ή Κωμωδία Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ερμηνεία Β' Γυναικείου Ρόλου - Μιούζικαλ ή Κωμωδία Υποψηφιότητα

Άλλες προσαρμογές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σενάριο του Ρίτσαρντ Κέρτις εκδόθηκε από την Michael Joseph Ltd. στο Ηνωμένο Βασίλειο και από την St. Martin's Griffin στις ΗΠΑ. [28]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 europeanfilmawards.eu. 5918. Ανακτήθηκε στις 2  Αυγούστου 2021.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 2,36 2,37 2,38 2,39 2,40 2,41 2,42 2,43 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0314331.
  4. 4,0 4,1 www.europeanfilmacademy.org/2004.120.0.html. Ανακτήθηκε στις 21  Μαρτίου 2020.
  5. (Αγγλικά) Internet Movie Database.
  6. «The best Christmas movies on Netflix UK». The Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 December 2017. https://web.archive.org/web/20171213102351/http://www.telegraph.co.uk/films/0/best-christmas-movies-netflix-uk/love-actually/. Ανακτήθηκε στις 24 February 2019. 
  7. 7,0 7,1 Tapper, Jake· Berryman, Kim (20 Δεκεμβρίου 2013). «Is 'Love Actually" a new Christmas classic?». CNN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016. 
  8. Oliver Gettell (24 Νοεμβρίου 2015). «See the same-sex romance that was deleted from 'Love Actually'». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021. 
  9. 9,0 9,1 Finger, Bobby. «Richard Curtis on About Time, Love Actually, and Being a 'Fool for Love'». Vulture. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2017. 
  10. Lambo, Stacy. «The Love Actually Cast Reveal 10 Things You Didn't Know About The Film». VH1. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2017. 
  11. 11,0 11,1 «How We Made Love Actually». The Guardian. 16 December 2013. https://www.theguardian.com/film/2013/dec/16/how-we-made-love-actually. 
  12. Love Actually audio commentary
  13. 13,0 13,1 Child, Ben. «Richard Curtis: Love Actually a 'catastrophe'». The Guardian. https://www.theguardian.com/film/2014/oct/06/richard-curtis-love-actually-a-catastrophe-film-hugh-grant. Ανακτήθηκε στις 5 March 2017. 
  14. “Keira Knightkey opens up about her battle with PTSD and talks new film Colette”.
  15. «Film locations for Film Locations for Love Actually». Movie-locations.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2013. 
  16. Sylvester, Rachel (2005-06-06). «Blair and Bush will find little to agree on at Gleneagles ...». The Daily Telegraph (London). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 November 2007. https://web.archive.org/web/20071113160509/http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=%2Fopinion%2F2005%2F06%2F06%2Fdo0601.xml. Ανακτήθηκε στις 2011-08-16. 
  17. Sylvester, Rachel (23 May 2006). «Iraq has tested Mr Blair's interventionism to destruction». The Daily Telegraph (London). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 December 2008. https://web.archive.org/web/20081208064805/http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=%2Fopinion%2F2006%2F05%2F23%2Fdo2301.xml&sSheet=%2Fopinion%2F2006%2F05%2F23%2Fixopinion.html. Ανακτήθηκε στις 16 August 2011. 
  18. Stinson, Jeffrey (7 September 2006). «Blair says he'll resign within a year, refuses to set a date». USA Today. https://www.usatoday.com/news/world/2006-09-07-blair_x.htm. Ανακτήθηκε στις 16 August 2011. 
  19. Bershad, Jon (21 Δεκεμβρίου 2010). «Chris Matthews Explains Republican Strategy With A Scene From Love Actually». Mediaite. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2011. 
  20. Kirkup, James (9 August 2013). «David Cameron's Love Actually moment as he defends Britain against 'small island' jibe». The Daily Telegraph (London). https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/10290835/David-Camerons-Love-Actually-moment-as-he-defends-Britain-against-small-island-jibe.html. Ανακτήθηκε στις 8 September 2013. 
  21. «Love Actually (2003)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2014. 
  22. «Love Actually (2003)». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2011. 
  23. «Love Actually (2003)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2020. 
  24. Love Actually στο Metacritic
  25. «Find CinemaScore» (Type "Love Actually" in the search box). CinemaScore. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021. 
  26. Weber, Lindsey (19 Μαρτίου 2017). «Hated It, Actually: What Critics Thought of Love Actually in 2003». Vulture. New York Media, LLC. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016. 
  27. Green, Emma (10 Δεκεμβρίου 2013). «I Will Not Be Ashamed of Loving Love Actually». The Atlantic. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2013. 
  28. Curtis, Richard (5 Δεκεμβρίου 2003). Love Actually. St. Martin's Griffin. ISBN 0-312-31849-9. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]