Θάλασσα της Ηρεμίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Θάλασσα της Ηρεμίας  

Η Θάλασσα της Ηρεμίας (λατινική και διεθνής επιστημονική ονομασία: Mare Serenitatis) είναι μια σεληνιακή θάλασσα που βρίσκεται στα ανατολικά της Θάλασσας των Βροχών στη Σελήνη. Η διάμετρος της είναι 674 χιλιόμετρα.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Θάλασσα της Ηρεμίας βρίσκεται στο Λεκανοπέδιο της Ηρεμίας, που χρονολογείται από τη Νεκτάρια Σεληνιακή γεωλογική εποχή. Το υλικό που περιβάλλει τη θάλασσα είναι της Κατώτερης Ίμβριου εποχής, ενώ το υλικό της θάλασσας είναι της Ανώτερης Ίμβριου εποχής. Ο βασάλτης της θάλασσας καλύπτει την πλειονότητα του λεκανοπεδίου και ξεχύνεται στη Λίμνη των Ονείρων στα βορειοανατολικά. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ο κρατήρας Ποσειδώνιος στο βορειοανατολικό χείλος της θάλασσας.[1] Το χαρακτηριστικό σχήματος δακτυλιδιού στα δυτικά της θάλασσας δεν είναι ευκρινές, με εξαίρεση το Όρος Αίμος. Η Θάλασσα της Ηρεμίας συνδέεται με τη Θάλασσα της Γαλήνης στα νοτιοανατολικά και τα συνορεύει με τη Θάλασσα των Ατμών στα νοτιοδυτικά. Η Θάλασσα της Ηρεμίας αποτελεί παράδειγμα συγκέντρωσης μάζας, δηλαδή μιας περιοχής βαρυτικής ανωμαλίας στη Σελήνη.

Εξερεύνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόσο η αποστολή Luna 21 όσο και η Απόλλων 17 προσεδαφίστηκαν κοντά στα ανατολικά σύνορα της Θάλασσας της Ηρεμίας, στην περιοχή της Οροσειράς του Ταύρου. Το σεληνιακό όχημα Beresheet του οργανισμού SpaceIL είχε προγραμματιστεί να προσεληνωθεί στη Θάλασσα της Ηρεμίας, αλλά συνετρίβη στην επιφάνεια στις 11 Απριλίου 2019.[2]

Οι μεγαλύτερες θάλασσες και κρατήρες της Σελήνης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lunar Map». Central Coast Astronomical Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2009. 
  2. Chang, Kenneth (11 Απριλίου 2019). «Israel's Beresheet Spacecraft Moon Landing Attempt Appears to End in Crash». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]