Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τίμοκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τίμοκ
ΕκβολέςΔούναβης
ΧώραΣερβία και Βουλγαρία
Μήκος189 χλμ
Μέση εκροή40 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιΜαύρος Τίμοκ και Λευκός Τίμοκ
Χάρτης

Ο Τίμοκ ή Μεγάλος Τίμοκ (σερβικά & βουλγαρικά: Тимок, λατινικά: Timacus, ελληνικά: Τίμαχος), είναι ποταμός της ανατολικής Σερβίας που για τα τελευταία 15 χλμ. τρέχει στα σύνορα μεταξύ ανατολικής Σερβίας και της δυτικής Βουλγαρίας. Αντλεί το όνομα του από τη λατινική: Timacus[1].

Είναι ένα σύστημα πολλών μικρότερων ποταμών, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς που έχουν το ίδιο όνομα (Τίμοκ), που μόνο διευκρινίζεται με επίθετα. Από την πιο μακρινή πηγή στο σύστημα, αυτό του Σεβρλίσκι Τίμοκ, μέχρι τη συμβολή του στο Δούναβη ο Τίμοκ είναι 203 χιλιόμετρα μήκος. Ο ποταμός ρέει μέσα από τη Σερβία και για τα τελευταία 15 χιλιόμετρα αποτελεί το σύνορο μεταξύ της Σερβίας και της Βουλγαρίας. Η περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού είναι 4.630 τετραγωνικά χλμ. Η Κοιλάδα του Τίμοκ είναι γνωστή για τον σημαντικό ρουμανόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Σερβία.

Ο Τίμοκ που ονομάζεται επίσης Μεγάλος Τίμοκ για να τον διακρίνει από τους παραποτάμους του, σχηματίζεται από τη συμβολή των ποταμών Λευκός Τίμοκ και Μαύρος Τίμοκ κοντά στο Ζάγετσαρ. Το λευκός Τίμοκ σχηματίζεται από τη συμβολή των ποταμών Σεβρλίσκι Τίμοκ και Τριγκόβιτσκι Τίμοκ στο Κνιάζεβατς.

Ο Τίμοκ δεν έχει μεγάλους οικισμούς στη σερβική πλευρά αν και ρέει μόλις 7 χλμ. από τη Νεγκοτίν. Περίπου 15 χλμ. πριν να εκβάλλει στο Δούναβη γίνεται ένα ποτάμι στα σύνορα με τη Βουλγαρία περνώντας δίπλα από τη βουλγαρική πόλη Μπρέγκοβο. Το στόμιο του ποταμού αποτελεί το βορειότερο σημείο της Βουλγαρίας και απέχει μόλις 28 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο είναι το χαμηλότερο σημείο της Σερβίας. Η μέση εκροή είναι 24 m³ / s, αλλά μπορεί να αυξηθεί σε 40 m³ / s. Ο Τίμοκ είναι μέρος της λεκάνης απορροής της Μαύρης Θάλασσας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Cambridge Ancient History Vol. 10, John Boardman, p 579, 1996, ISBN 978-0-521-85073-5

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mala Prosvetina Enciklopedija, Third edition (1985); Prosveta; ISBN 86-07-00001-2
  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Timok (river) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).