Όμιλος Austin Rover

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Austin Rover Group
Νομική μορφήΌμιλος Εταιρειών
ΚλάδοςΑυτοκινητοβιομηχανία
Ίδρυση1982
Διάλυση1986
ΈδραΛόνγκμπριτζ, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο
Σημαντικά πρόσωπαΝτον Ράιντερ (Don Ryder) - Πρόεδρος της N.E.B., Σερ Μάικλ Εντουάρντες (Sir Michael Edwardes) - Πρόεδρος της BL/ARG
ΙδιοκτήτηςBritish Leyland Motor Corporation
ΜητρικήBritish Leyland Motor Corporation
Ιστότοποςaustin-rover.co.uk (ανεπίσημη σελίδα)

Ο Όμιλος Austin Rover (ARG - Austin Rover Group) ήταν μία βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία δημιουργήθηκε από τη British Leyland Motor Corporation (Μπρίτις Λέιλαντ Μότορ – BL) και λειτούργησε από το 1982 μέχρι και το 1987. Η ARG ήταν το αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου προγράμματος αναδιοργάνωσης και σωτηρίας της British Leyland από τη χρεοκοπία.

Ιστορία της ARG[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κατάρρευση της British Leyland το 1975 και μετά την αναφορά που υπέβαλλε ο πρόεδρος της τότε «Εθνικής Επιτροπής Επιχειρήσεων» (ένα είδος «Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων»), Don Ryder (Ντον Ράιντερ) η εταιρεία μετά την κρατική παρέμβαση για τη σωτηρία της, ονομάστηκε BL Cars Ltd. Παρόλα αυτά, τα τεράστια βιομηχανικά προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η εταιρεία μέχρι και την κρατικοποίησή της, συνέχιζαν να αυξάνονται μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Τα προβλήματα είχαν ως επίκεντρο κυρίως τον επικεφαλής του σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου του Longbridge (Λόνγκμπριτζ), Derek Robinson (Ντέρεκ Ρόμπινσον, ο βρετανικός Τύπος τον χαρακτήριζε «Κόκκινο Ρόμπο»). Ο Ρόμπινσον είχε αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο στη BL από πολλούς από τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας, ενώ η δικτύωσή του με τους υπόλοιπους επικεφαλής των σωματείων άλλων εργοστασίων είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που, αν ο Ρόμπινσον το διέταζε, θα μπορούσε να γονατίσει την εταιρεία. Η τότε κυβέρνηση των Εργατικών, είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής και για το λόγο αυτό διόρισε ως πρόεδρο της BL τον (γεννημένο στη Νότια Αφρική) Sir Michael Edwardes (Σερ Μάικλ Εντουάρντες) για να αντιστρέψει την πορεία της εταιρείας.

Η πρώτη δουλειά του Εντουάρντες ήταν να κάμψει την υπερβολική δύναμη που είχαν τα σωματεία των εργαζομένων στην εταιρεία. Αφού ανακάλυψε ότι ο Ρόμπινσον είχε διασυνδέσεις και σε μεγάλο βαθμό επηρρεαζόταν από διάφορες κομμουνιστικές ομάδες, η εταιρεία είχε πλέον μεγάλο αριθμό στοιχείων που αποδείκνυαν ότι οι πράξεις του Ρόμπινσον γίνονταν εσκεμμένα, ώστε να ζημιωθεί η BL αλλά και η βρετανική οικονομία γενικότερα. Έτσι, ο Ρόμπινσον απολύθηκε τελικά το 1979. Στη συνέχεια, ο Εντουάρντες εφάρμοσε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της εταιρείας, που περιελάμβανε το κλείσιμο αρκετών εργοστασίων και πώλησης κομματιών. Οι μεγαλύτερες απώλειες ήταν το εργοστάσιο της MG στο Abingdon και τα εργοστάσια της Triumph στο Speke και στο Canley. Επίσης, υπό την καθοδήγηση του Εντουάρντες, η εταιρεία ξεκίνησε μια εκτεταμένη συνεργασία με την ιαπωνική Honda, η οποία χάραξε το δρόμο για την από κοινού εξέλιξη νέων μοντέλων με το σήμα της Rover, τα οποία και αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της εταιρείας στις δεκαετίες 1980 και 1990 . Τέλος, ο αριθμός αντιπροσωπειών της BL στη Βρετανία μειώθηκε δραστικά.

Με τις φίρμες MG, Triumph, Morris, Riley και Wolseley να έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, η νέα, μικρότερη BL μετονομάσθηκε για μία ακόμα φορά το 1982, και έγινε ο Όμιλος Austin Rover. Το 1984, η Jaguar αποσχίσθηκε από την εταιρεία και πουλήθηκε στη Ford.

Μετά την εξαγορά της εταιρείας από την British Aerospace, η εταιρεία έγινε γνωστή ως απλά «Όμιλος Rover» από το 1988. Παρέμεινε έτσι μέχρι και το 2000, όταν η πώληση αντί συμβολικού τιμήματος του Ομίλου από τη γερμανική BMW συνέβαλε στη δημιουργία του Ομίλου MG Rover.

Χρονολογίες του Ομίλου Austin Rover[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1982 - Η BL Cars Ltd γίνεται «Όμιλος Austin Rover»
 • 1982 - Αρχή παραγωγής του Austin Ambassador. Η παραγωγή του Austin Allegro σταματά.
 • 1982 – Ο Μάικλ Εντουάρντες παραιτείται από τη θέση του. Νέος Πρόεδρος της ARG έγινε ο Harold Musgrove (Χάρολντ Μασγκρόουβ).
 • 1983 – Έναρξη παραγωγής του Austin Maestro. Η παραγωγή του Morris Ital σταματά.
 • 1984 – Έναρξη παραγωγής του δεύτερου αυτοκινήτου της συνεργασίας Honda – ARG, της πρώτης γενιάς του Rover 200.
 • 1984 – Έναρξη παραγωγής του Austin Montego.
 • 1984 – Απόσχιση της Jaguar από την ARG.
 • 1986 – Παρουσίαση του νέου Rover 800, από κοινού εξελιγμένο με τη Honda.
 • 1987 – Η Unipart, η εταιρεία ανταλλακτικών της ARG πωλείται.
 • 1987 – Τα σήματα της Austin απομακρύνονται από τα μοντέλα Metro, Maestro και Montego της χρονιάς του 1988.
 • 1988 – Η ARG πωλείται από την κυβέρνηση των Συντηρητικών στη British Aerospace και μετονομάζεται σε Όμιλο Rover.
Η άνοδος και η πτώση της British Leyland - αυτοκινητοβιομηχανίες και μάρκες - +/−
Φίρμα 1900 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2006
Jaguar SS Cars Jaguar Jaguar BMH British Leyland Jaguar Ford
Daimler Daimler BSA BSA
Lanchester Lanchester
Mini BMC Austin

Rover (ΑRG)

BAe BMW BMW/MINI
Riley Riley Nuffield
Organisation
BMW
MG Morris Garages (MG) BMW MGR Nanjing
Morris Morris Morris
Wolseley Wolseley
Austin Austin Austin
Vanden Plas Vanden Plas Ford
Rover Rover Rover Rover BMW/MGR Ford
Land Rover Ford
Alvis Alvis BAE Systems
Standard Standard Standard Triumph Leyland BMW/Triumph
Triumph Dawson Triumph
                                                                                                                                                                    

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]