Ξαδέλφια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γενικότερα, ο ξάδελφος[1] είναι ένας τύπος οικογενειακής σχέσης στην οποία οι άνθρωποι με έναν γνωστό κοινό πρόγονο είναι και οι δύο ή περισσότερες γενιές μακριά από τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο τους. Τα πρώτα ξαδέλφια είναι τα τέκνα των θείων[2].

Βασικοί ορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό οικογενειακό δέντρο
ΑδάμΑγάθηΒαθμός
1ος
ΓιώργοςΜαρίαΧάρηςΔήμητρα2ος
3ος
ΑνδρέαςΚωνσταντίναΛουκίαΣπύρος4ος
ΜαρίναΣτέλιοςΒασίληςΕυτυχία
ΠέρσαΣάββαςΚατερίναΧρήστος
ΠέτροςΨαλμαχάρη

Η σχέση μεταξύ κάθε συμπαγούς σκιασμένου κουτιού και ενός παρόμοιου στο άλλο κλαδί του δέντρου είναι αυτή ενός ξαδέλφου. Η αφαίρεση είναι ο αριθμός των σειρών στις οποίες οι συγγενείς χωρίζονται. Ο βαθμός της σχέσης είναι ο συγγενής με τη χαμηλότερη σειρά. Οι κανόνες είναι οι ίδιοι για τα ξαδέρφια, εκτός εάν υπάρχουν μεταξύ σκιασμένων συμπαγών γραμμών και σκιασμένων διακεκομμένων γραμμών.

Οι άνθρωποι συνδέονται με μια σχέση τύπου ξαδέλφου αν μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο και ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος είναι δύο ή περισσότερες γενιές μακριά από τους δύο ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι ούτε ο άνθρωπος είναι ένας πρόγονος του άλλου, δεν μοιράζονται κοινό γονέα (αδέλφια) και ούτε είναι ένας αδελφός ενός κοινού προγόνου.

Η σχέση ενός ξαδέλφου είναι ο αριθμός των γενεών που χωρίζουν τα ξαδέλφια. Για παράδειγμα, εάν ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος είναι 2 γενιές πριν από ένα άτομο και 3 γενιές πριν από τον άλλο (ο παππούς ενός είναι ο παππούς του άλλου προσώπου) ή ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος είναι 3 γενιές πριν από ένα άτομο και 4 γενεές προγενέστερες του άλλου (ο προπάππος ενός ατόμου είναι ο προ-παππούς του άλλου προσώπου) τα ξαδέλφια χωρίζονται από μία γενιά.

Ο βαθμός της σχέσης ξαδέλφου είναι ο αριθμός των γενεών που προηγούνται των γονέων, πριν βρεθεί ένας πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος. Για παράδειγμα, αν κάποιος από τους ξαδέλφους πρέπει να επιστρέψει μια γενιά πέρα ​​από τους γονείς τους (τους παππούδες) πριν βρει τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο και ο άλλος πρέπει να επιστρέψει ένας ή περισσότεροι είναι πρώτοι ξάδελφοι. Εάν κάποιος έπρεπε να επιστρέψει δύο γενιές πέρα ​​από τους γονείς (παππούδες και γιαγιάδες) και ο άλλος έπρεπε να επιστρέψει δύο ή περισσότεροι θα ήταν δεύτεροι ξάδελφοι. Ένα άτομο μοιράζεται μια τρίτη σχέση ξαδέλφου με τα παιδιά των δεύτερων ξαδέρφων των γονέων τους. Τα τρίτα ξαδέλφια μοιράζονται τουλάχιστον ένα σύνολο προ-προ-παππούδων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cousin». Brewer's Dictionary of Phrase & Fable. Chambers Harrap Publishers. 2013. 19. 
  2. «Cousin-german definition and meaning | Collins English Dictionary». www.collinsdictionary.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2018.