Ξαδέλφια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Γενικότερα, ο ξάδελφος[1] είναι ένας τύπος οικογενειακής σχέσης στην οποία οι άνθρωποι με έναν γνωστό κοινό πρόγονο είναι και οι δύο ή περισσότερες γενιές μακριά από τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο τους. Τα πρώτα ξαδέλφια είναι τα τέκνα των θείων[2].

Βασικοί ορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι άνθρωποι συνδέονται με μια σχέση τύπου ξαδέλφου αν μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο και ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος είναι δύο ή περισσότερες γενιές μακριά από τους δύο ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι ούτε ο άνθρωπος είναι ένας πρόγονος του άλλου, δεν μοιράζονται κοινό γονέα (αδέλφια) και ούτε είναι ένας αδελφός ενός κοινού προγόνου.

Η σχέση ενός ξαδέλφου είναι ο αριθμός των γενεών που χωρίζουν τα ξαδέλφια. Για παράδειγμα, εάν ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος είναι 2 γενιές πριν από ένα άτομο και 3 γενιές πριν από τον άλλο (ο παππούς ενός είναι ο παππούς του άλλου προσώπου) ή ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος είναι 3 γενιές πριν από ένα άτομο και 4 γενεές προγενέστερες του άλλου (ο προπάππος ενός ατόμου είναι ο προ-παππούς του άλλου προσώπου) τα ξαδέλφια χωρίζονται από μία γενιά.

Ο βαθμός της σχέσης ξαδέλφου είναι ο αριθμός των γενεών που προηγούνται των γονέων, πριν βρεθεί ένας πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος. Για παράδειγμα, αν κάποιος από τους ξαδέλφους πρέπει να επιστρέψει μια γενιά πέρα ​​από τους γονείς τους (τους παππούδες) πριν βρει τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο και ο άλλος πρέπει να επιστρέψει ένας ή περισσότεροι είναι πρώτοι ξάδελφοι. Εάν κάποιος έπρεπε να επιστρέψει δύο γενιές πέρα ​​από τους γονείς (παππούδες και γιαγιάδες) και ο άλλος έπρεπε να επιστρέψει δύο ή περισσότεροι θα ήταν δεύτεροι ξάδελφοι. Ένα άτομο μοιράζεται μια τρίτη σχέση ξαδέλφου με τα παιδιά των δεύτερων ξαδέρφων των γονέων τους. Τα τρίτα ξαδέλφια μοιράζονται τουλάχιστον ένα σύνολο προ-προ-παππούδων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cousin». Brewer's Dictionary of Phrase & Fable. Chambers Harrap Publishers. 2013. 19. 
  2. «Cousin-german definition and meaning | Collins English Dictionary». www.collinsdictionary.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2018.