Όλγα Μαλέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όλγα Μαλέα
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Όλγα Μαλέα (Ελληνικά)[1]
Γέννηση7  Νοεμβρίου 1960
Αθήνα[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα[1]
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών[1] και Πανεπιστήμιο Γέιλ[1]
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου[1] και σεναριογράφος
ΓονείςΤρύφων Κουταλίδης
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Η Όλγα Μαλέα (Αθήνα,7 Νοεμβρίου 1960) είναι Ελληνίδα σκηνοθέτρια και σεναριογράφος του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. (1983). Από το 1985 και για δέκα χρόνια (έως το 1995) σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για την ελληνική και ιταλική τηλεόραση, καθώς και εκπαιδευτικά βίντεο για το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη. Το πρώτο της βίντεο το «γύρισε» με τους συμφοιτητές της στο Πανεπιστήμιο του Yale, την εποχή που έκανε το διδακτορικό της στην Ψυχολογία.[2]

Μέχρι στιγμής έχει γράψει το σενάριο - σε συνεργασία με τον Απόστολο Αλεξόπουλο - και έχει σκηνοθετήσει έξι ταινίες μεγάλου μήκους, με πρώτη το 1996, την ταινία Ο οργασμός της αγελάδας. Έχει επίσης σκηνοθετήσει για την τηλεόραση τις σειρές Litsa.com, Ονειροπαγίδα και Τα Καλύτερά μας Χρόνια.

Η 5η κατά σειρά ταινία της ονομαζόταν Πρώτη φορά νονός σε σενάριο και σκηνοθεσία της ίδιας και είναι μεταφορά ενός διηγήματος από το βιβλίο του Νίκου Παπανδρέου - γιου του Ανδρέα Παπανδρέου - Δέκα μύθοι και μια ιστορία. Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Ορίζοντες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου[3] .

Η Όλγα Μαλέα έχει παρουσιαστεί από το αμερικανικό περιοδικό "Variety" ως υποσχόμενη Ευρωπαία σκηνοθέτρια.[4] Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 BiblioNet. 35063. Ανακτήθηκε στις 21  Νοεμβρίου 2020.
  2. «Συγγραφέας: "Μαλέα 'Ολγα"». Εκδόσεις Λιβάνη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2014. 
  3. Κατσουνακη, Μαρία. «Πρώτη φορά νονός ***». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/300125/article/politismos/arxeio-politismoy/prwth-fora-nonos-. 
  4. «Ten watchable directors feted in Berlin» (στα Αγγλικά). Variety. 14 Φεβρουαρίου 2000. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]