Όθων του Φράιζινκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όθων του Φρέισινγκ
Bischof Otto von Freising.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 15  Δεκεμβρίου 1109
Klosterneuburg
Θάνατος 22  Σεπτεμβρίου 1158
Morimond Abbey
Τόπος ταφής Heiligenkreuz Abbey
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία[1]
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία[2]
Eορτασμός αγίου 22 Σεπτεμβρίου
Θρησκευτικό τάγμα Κιστερκιανό Τάγμα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες λατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιστορικός
συγγραφέας
καθολικός ιερέας
Οικογένεια
Γονείς Λεοπόλδος Γ΄ Μπάμπενμπεργκ της Αυστρίας και Αγνή της Γερμανίας
Αδέλφια Μπέρτα φον Μπολλ
Ριχίλδη του Στάουφεν
Ιουδήθ του Μπάμπενμπερκ
Αγνή του Μπάμπενμπεργκ
Γερτρούδη του Μπάμπενμπεργκ
Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας
Ερρίκος Β΄ της Αυστρίας
Λεοπόλδος δούκας της Βαυαρίας
Φρειδερίκος Β΄ της Σουαβίας
Κορράδος των Μπάμπενμπερκ
Adalbert II von Babenberg
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αββάς
καθολικός επίσκοπος
Θυρεός
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όθων, γερμ. Otto (π. 1114 - 22 Σεπτεμβρίου 1158) από τον Οίκο των Μπάμπενμπερκ ήταν άνδρας της εκκλησίας και χρονικογράφος. Από το 1138 έγινε επίσκοπος τού Φράιζινκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος (επιζήσας) γιος τού Λεοπόλδου Γ΄ μαργράβου της Αυστρίας και της Αγνής των Σαλίων, κόρης τού Ερρίκου Δ΄ της Γερμανίας. Γεννήθηκε στο Κλόστερνόιμπουρκ. Για την Αγνή ήταν ο δεύτερος γάμος· από τον πρώτο της με τον Φρειδερίκο Α΄ των Χοενστάουφεν δούκα της Σουαβίας είχε δύο γιους: τον Φρειδερίκο Β΄ δούκα της Σουαβίας και τον Κορράδο Γ΄ της Γερμανίας. Η αμφιθαλής αδελφή τού Όθωνα Γιούντιτ/Ιουσήθ ήταν σύζυγος τού Γουλιέλμου Ε΄ μαρκησίου τού Μονφερρά και οι γιοί τους έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην Ανατολή.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του είναι ανεπαρκής και οι ημερομηνίες ασαφείς. Σπούδασε στο Παρίσι, όπου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Φιλοσοφία. Λέγεται, ότι ήταν ένας από τους πρώτους, που εισήγαγε τη φιλοσοφία τού Αριστοτέλη στη Γερμανία. Υπηρέτησε ως κοσμήτορας στο Σύλλογο ενός νέου ιδρύματος στην Αυστρία.

Εισήλθε στο Τάγμα των Κιστερκιανών και έπεισε τον πατέρα του να ιδρύσει το αββαείο τού Ιερού Σταυρού (Χαϊλίγκενκρόιτς) το 1133, φέρνοντας έτσι τη γνώση της γραφής και της επιτηδευμένης γεωργίας (περιλαμβανομένης της οινοποιίας) στην περιοχή, που θα γινόταν η Βιέννη. Έγινε ηγούμενος της Κιστερκιανής μονής τού Μόριμοντ στην Βουργουνδία π. το 1136 και σύντομα μετά εκλέχθηκε επίσκοπος τού Φράιζινκ. Η επισκοπή αυτή και στην πραγματικότητα όλη η Βαυαρία, αναστατώθηκε από την έριδα μεταξύ των Γουέλφων και των Χοενστάουφεν· η Εκκλησία περιήλθε σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Όμως ο Όθων επέφερε μεγάλες βελτιώσεις στη νέα επισκοπή, σε εκκλησιαστικά και κοσμικά θέματα.

Το 1147 ο Όθων έλαβε μέρος στην καταστρεπτική Β΄ Σταυροφορία. Το τμήμα τού Σταυροφορικού στρατού που οδηγούσε ο επίσκοπος, αποδεκατίστηκε, αλλά ο Όθων έφθασε στην Ιερουσαλήμ και επέστρεψε στη Βαυαρία το 1148/49. Έχαιρε της εύνοιας τού ανιψιού του Φρειδερίκου Α΄ της Γερμανίας (γιου τού Φρειδερίκου Β΄ δούκα της Σουαβίας). Ήταν επιδέξιος στη λύση της διαφωνίας για το δουκάτο της Βαυαρίας το 1156· ήταν παρών στη διάσημη Συνέλευση (λατιν. Dieta) της Μπεζανσόν το 1157. Φορώντας ακόμη το ένδυμα τού Κιστερκιανού μοναχού, απεβίωσε στο Μόριμοντ το 1158. Το 1857 ένα άγαλμα τού επισκόπου στήθηκε στο Φράιζινκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mierow, Charles Christopher. "Bishop Otto of Freising: Historian and Man", Transactions and Proceedings of the American Philological Association, Vol. 80. (1949), pp. 393–402.
  1. LIBRIS. 17  Σεπτεμβρίου 2012. libris.kb.se/katalogisering/fcrtv70z2g5gpll. Ανακτήθηκε στις 24  Αυγούστου 2018.
  2. austo.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Otto of Freising της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).