Λεοπόλδος Γ΄ Μπάμπενμπεργκ της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Να μη συγχέεται με τον Λεοπόλδο Γ΄ των Αψβούργων δούκα της Αυστρίας'.
Λεοπόλδος Γ΄
Ο Λεοπόλδος Γ΄ ο άγιος με δύο αποβιώσαντα τέκνα του.
μαργράβος της Αυστρίας
Περίοδος1095 - 1136
ΠροκάτοχοςΛεοπόλδος Β΄
ΔιάδοχοςΛεοπόλδος Δ΄
Γέννηση1073
Θάνατος15 Νοεμβρίου 1136 (63 ετών)
ΣύζυγοςΑγνή των Σαλίων
ΕπίγονοιΛεοπόλδος Δ΄
Ερρίκος Β΄
Μπέρτα
Αγνή
Όθων
Κορράδος
Ελισάβετ
Ιουδήθ
Γερτρούδη
ΟίκοςΜπάμπενμπεργκ
ΠατέραςΛεοπόλδος Β΄
ΜητέραΊντα του Φόρμπαχ-Ράτελνμπεργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Λεοπόλδος Γ΄ ο άγιος, γερμ. Luitpold der Heilige (1073 - 15 Νοεμβρίου 1136), από τον Οίκο των Μπάμπενμπεργκ, ήταν μαργράβος της Αυστρίας (1095-1136).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Γκαρς αμ Καμπ και ήταν ο γιος του Λεοπόλδου Β΄, μαργράβου της Αυστρίας και της Ίντας του Φόρμπαχ-Ράτελνμπεργκ, κόρης του Ραπότο Δ΄ κόμη του Χαμ.

Υποστήριξε τον Ερρίκο Ε΄ των Σαλίων της Γερμανίας εναντίον του πατέρα του Ερρίκου Δ΄ της Γερμανίας. Νυμφεύτηκε την Αγνή, τη χήρα αδελφή του Ερρίκου Ε΄, ο οποίος χορήγησε δικαιώματα στην Αυστρία· η σπουδαιότητα των Μπάμπενμπεργκ ανυψώθηκε. Η Αγνή ήταν από τον πρώτο της γάμο μητέρα του Κορράδου Γ΄ Χοενστάουφεν. Αποκαλούσε τον εαυτό του πρίγκιπα της γης του (princeps terrae) ως ένδειξη της ανεξαρτησίας του. Το 1125 του πρότειναν να γίνει υποψήφιος στην εκλογή του Γερμανού βασιλιά, αλλά δεν δέχθηκε.

Σύμφωνα με το θρύλο το 1108 η Παναγία του έδειξε ένα μέρος, όπου βρήκε τον πέπλο της συζύγου του, που είχε χαθεί έτη πριν και εκεί ίδρυσε τη μονή Κλοστερνόιμπουργκ. Επέκτεινε τον εκεί οικισμό και τον έκανε διαμονή του. Επίσης ίδρυσε τις μονές Χάιλιγκενκροϊτς, Κλαϊνμαριατσέλ και Ζαϊτενστέτεν. Η εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο το 1485.

Προώθησε την ανάπτυξη πόλεων όπως το Κλοστερνόιμπουργκ, τη Βιέννη και το Κρεμς αν ντερ Ντόναου. Στην εποχή του γράφτηκαν τα πρώτα λογοτεχνικά κείμενα στην Αυστρία από τον Ερρίκο του Μελκ και την Άβα του Γκέτβαϊγκ. Έμεινε στην ιστορία επειδή ίδρυσε μερικές μονές και ανέπτυξε την Αυστρία. Απεβίωσε το 1136 και τάφηκε στη μονή Κλοστερνόιμπουργκ, που είχε ιδρύσει. Το λείψανό του διατηρείται σε κεντητή θήκη με αρχιδουκικό στέμμα.

Το 1663 ο Λεοπόλδος Α΄ Αψβούργων τον ανακήρυξε προστάτη άγιο της Αυστρίας, αντί του Αγ. Κολομάν. Την ημέρα αυτή ο Γιόζεφ Χάυντν τραγούδησε στη χορωδία του καθεδρικού του Αγ. Στεφάνου. Ο αδελφός του Μίχαελ Χάυντν έγραψε αργότερα το έργο Λειτουργία του αγίου Λεοπόλδου.

Τον διαδέχθηκαν οι γιοί του Λεοπόλδος Δ΄ και Ερρίκος Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον πρώτο του γάμο, μάλλον με γυναίκα του Οίκου των Περγκ, δεν είχε επιζών τέκνο.

Από τη δεύτερη σύζυγό του, Αγνή των Σαλίων, κόρη του Ερρίκου Ε΄ της Γερμανίας είχε τέκνα:

Μάλλον είχε και άλλα τέκνα, που απεβίωσαν νωρίς

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]