Όθων της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Όθων Α΄ της Σαβοΐας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όθων
Portrait of Oddone di Savoia.PNG
Περίοδος 1051 - 1057
Προκάτοχος Αμεδαίος Α΄ της Σαβοΐας
Διάδοχος Πέτρος Α΄ της Σαβοΐας
Γέννηση 1023
Θάνατος 1057 (34 ετών)
Τόπος ταφής Ντουόμο του Τορίνο
Σύζυγος Αδελαΐδα του Σούζα
Επίγονοι Πέτρος Α΄ της Σαβοΐας
Αμεδαίος Β΄ της Σαβοΐας
Μπέρτα της Σαβοΐας
Αδελαΐδα της Σαβοΐας
Όθων Γ'
Οίκος Οίκος της Σαβοΐας
Πατέρας Ουμβέρτος Α΄ της Σαβοΐας
Μητέρα Ανκίλλα του Λένζμπουργκ
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Όθων (Oddone di Savoia, 1023 - 1057) ήταν κόμης της Σαβοΐας από το 1051 έως τον θάνατό του. Ήταν δευτερότοκος υιός του Ουμβέρτου Α' κόμη της Σαβοΐας και της Ανκίλλας του Λένζμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του είχε υπηρετήσει τους βασιλείς της Γερμανίας Ερρίκο Β' Σαξόνων και Κορράδο Β' Σαλίων, που τον αντάμειψαν με τις κομητείες Μωριέν και Αόστης και εδάφη στο Βαλαί, που ονομάστηκαν Σαβαυδία (Σαβοΐα). Τον διαδέχθηκε ο πρώτος υιός του Αμεδαίος Α' και όταν το 1051 απεβίωσε, τον διαδέχθηκε ο δεύτερος υιός του Όθων.

Ο θυρεός του κόμη της Σαβοΐας

Νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα, κληρονόμο της μαρκιωνίας του Σούζα (Τορίνου). Το εκτεταμένο αυτό έδαφος προστέθηκε στη Σαβοΐα η οποία περιελάμβανε και το Πεδεμόντιο, εκτός ορισμένων περιοχών. Οι απόγονοί του προσπάθησαν να επεκτείνουν τις κτήσεις τους προς την Ιταλία παρά προς τα Βόρεια. Έκοψε νομίσματα στην Αϊγκουεμπέλλε, αλλά ο Λεζέρ αρχιεπίσκοπος της Βιέννης του Ιζέρ που είχε το αποκλειστικό προνόμιο, παραπονέθηκε στον πάπα Λέοντα Θ' και έτσι ο Όθων έπαυσε περαιτέρω κοπές.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1046 την Αδελαΐδα μαρκησία του Σούζα (Τορίνου), κόρη του Ούλρικ-Μάνφρεντ Β' κόμη του Τορίνο και μαρκήσιου του Σούζα (Τορίνου). Είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • C.W. Previté-Orton, The Early History of the House of Savoy (1000-1233) (Cambridge, 1912), accessible online at: archive.org
  • S. Hellmann, Die Grafen von Savoyen und das Reich: bis zum Ende der staufischen Periode (Innsbruck, 1900), accessible online (but without page numbers) at: Genealogie Mittelalter
  • B. Demotz, Le Comté de Savoie du XIe au XVe siècle: Pouvoir, Château et État au Moyen Âge (Geneva, 2000).
  • G. Sergi, 'Oddone di Moriana-Savoia,' in “Dizionario Biografico degli Italiani” – Volume 79 (2013)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Otto I, Count of Savoy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).