Αμεδαίος Α΄ της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμεδαίος Α'
Κόμης της Σαβοΐας
Περίοδος1030 - 1051
ΠροκάτοχοςΟυμβέρτος Α'
ΔιάδοχοςΌθων
Γέννηση1016
Θάνατος1051
ΣύζυγοςΑδελαΐς
ΕπίγονοιΑίμων
Ουμβέρτος
ΟίκοςΣαβοΐας
ΠατέραςΟυμβέρτος Α'
ΜητέραΑνκίλλα του Λένζμπουργκ
ΘρησκείαΚαθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αμεδαίος Α΄ ο Ένουρος (Amedeo I di Savoia, 1016 - 1051) ήταν κόμης της Σαβοΐας (1030-1051). Ήταν υιός του Ουμβέρτου Α' και της Ανκίλλας του Λένζμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον αναφέρει ένα έγγραφο του 1022 όπου αυτός και ο αδελφός του Μπουσάρ ήταν μάρτυρες, όταν ο Λάμπερτ επίσκοπος του Λάνγκρες έκανε μια δωρεά στον πατέρα τους. Σε ένα αλλο έγγραφο, του 1022-30 ο πατέρας του, ο ίδιος ο Αμεδαίος και τα αδέλφια του Μπουσάρ και Όθων ήταν μάρτυρες όταν ο Αίμων του Πιερεφόρτ έκανε μια δωρεά στο αββαείο του Κλουνύ. Οι ίδιοι έκαναν μια δωρεά στο αββαείο του Κλουνύ και στο ναό του Αγ. Μαυρικίου στο Ματασίνε. Επίσης ο Αμεδαίος και ο πατέρας του.

Ο θυρεός του κόμη τη Σαβοΐας

Η πρώτη αναφορά του ως κόμης της Σαβοΐας είναι σε έγγραφο του 1080, όπου στη Γκρενόμπλ ο ίδιος και η σύζυγός του Αδελαΐς παραχωρούν το ναό του Ματασίνε στο Κλουνύ. Το 1040 ανανεώνει ένα δίπλωμα του Ουμβέρτου προς την επισκοπή της Αόστης, και αναφέρεται ως κόμης και μεγαλύτερος υιός του Ουμβέρτου. Το 1042 ανανεώνει ένα δίπλωμα, επίσης του πατέρα του, μαζί με τους υιούς του Όθονα και Αίμονα για το ναό του Σαιν-Καφρ. Το ίδιο έτος, οι ίδιοι δωρίζουν το ναό του Εκέλες στον Σαιν-Λωρένς της Γκρενόμπλ. Το 1046 επισκέπτεται στη Βερόνα τον Ερρίκο Γ' Σαλίων βασιλιά της Γερμανίας, αλλά αρνήθηκε να εισέλθει στο δωμάτιο που ήταν ο Ερρίκος Γ' χωρίς την μακρά του ακολουθία από ιππότες, την ουρά του, γι' αυτό τον αποκαλούν Αμεδαίος Α' ο Ένουρος. Το τελευταίο έγγραφο, είναι του 1051 και τον αναφέρει ως κόμη του Μπελεϋ.

Απεβίωσε λίγο αργότερα και ετάφη στο Σαιν-Ζαν-ντε-Μωριέν. Το διαδέχθηκε ο αδελφός του Όθων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα και είχε τέκνα:

  • Ουμβέρτος, απεβίωσε πριν από τον πατέρα του
  • Όθων, επίσκοπος του Μπελεϋ.
  • (?) κόρη, παντρεύτηκε τον κόμη της Γενεύης.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • F. Cognasso, "Amedeo I, conte di Savoia", Dizionario biografico degli Italiani, Vol. 2 (Rome: Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1960).
Αμεδαίος Α΄ της Σαβοΐας
Γέννηση: π.975 Θάνατος: π.1052
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ουμβέρτος Α΄
δούκας της Σαβοΐας

1030-1051
Διάδοχος
Όθων