Έρχαρτ (υποψήφιος δορυφόρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έρχαρτ
Earthart ropeller.jpg
Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε από Cassini Imaging Science Team
Ημερομηνία Ανακάλυψης 11 Απριλίου 2008
Ημερομηνία Εξακρίβωσης Ανακάλυψης και Επεύβρεσης 8 Ιουλίου 2010
Χαρακτηριστικά τροχιάς
Ημιάξονας τροχιάς 125.000
Εκκεντρότητα 0,000
Περίοδος περιφοράς άγνωστο
Κλίση 0,000°
Είναι δορυφόρος του Κρόνου
Φυσικά χαρακτηριστικά
Διάμετρος 1 χλμ
Κλίση άξονα Μηδενική
Λευκαύγεια Άγνωστη

Έρχαρτ ονομάζεται ένας έλικας-φυσικός δορυφόρος του Κρόνου, που βρίσκεται στον δακτύλιο A του πλανήτη. Ανακαλύφθηκε από φωτογραφίες του Κασσίνι που τραβήχτηκαν στις 11 Απριλίου του 2008 και καταχωρήθηκε ως δορυφόρος έπειτα από τις νέες απεικονίσεις του Κασσίνι, όπου εμφανιζόταν. Το όνομα του είναι προσωρινό και ανεπίσημο.

Το φεγγάρι είναι πιθανόν περίπου ένα χιλιόμετρο (μισό μίλι) σε διάμετρο. Πολλά κύματα πυκνότητας είναι ορατά στον δακτύλιο.

Οι εικόνες ελικών όπως και αυτού, είναι σημαντικές διότι αποτελούν την πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθείσουν τις τροχιές των αντικειμένων στο χώρο που είναι ενσωματωμένα σε ένα δίσκο υλικού. Η συνεχιζόμενη παρακολούθηση των εν λόγω αντικειμένων μπορεί να οδηγήσει σε άμεση παρατήρηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός δίσκου των υλικών ποε βρίσκονται μέσα στους δακτύλιους και των δορυφόρων αυτών. Οι εν λόγω αλληλεπιδράσεις βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις θεμελιώδεις αρχές για το πώς ηλιακά συστήματα που απαρτίζονται από τους δίσκους της ύλης, σχηματίζονται. Πράγματι, επιστήμονες του Κασσίνι-Χόιχενς έχουν δει τις αλλαγές στην τροχιά αυτών των δορυφόρων, αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές.

Οι επιστήμονες του Κασσίνι έδωσαν το παρατσούκλι του έλικα "Έρχαρτ" από την Αμερικανή αεροπόρο, Αμέλια Έρχαρτ. Είναι 60 χιλιόμετρα (35 μίλια) στη διαμήκη διάσταση.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]