Γαλατική ομάδα δορυφόρων του Κρόνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γαλατική ομάδα είναι μια δυναμική ομαδοποίηση των ανάδρομων ακανόνιστων δορυφόρων του Κρόνου, που ακολουθούν παρόμοιες τροχιές. Οι ημι-άξονες των τροχιών τους κυμαίνονται μεταξύ 16 και 19 Gm, οι κλίσεις τους μεταξύ 35° και 40°, και οι εκκεντρότητες τους γύρω στο 0,53.

Ακανόνιστοι δορυφόροοι του Κρόνου. Το διάγραμμα απεικονίζει την ομάδα σε σχέση με άλλους ακανόνιστους δορυφόρους του Κρόνου. Η εκκεντρότητα των τροχιών αντιπροσωπεύεται από το κίτρινο τμήματα (που εκτείνεται από το περίκεντρο προς το απόκεντρο) με την κλίση να ανπαριστάται στον Y άξονα.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ) δίνει ονόματα που λαμβάνονται από τη Γαλατική μυθολογία για αυτούς τους δορυφόρους.

Τα τέσσερα μέλη της ομάδας είναι (κατά σειρά αυξανόμενης απόστασης από τον Κρόνο):

Αργότερα βρέθηκε πως η ομάδα ήταν ομογενής από φυσικής άποψης και όλοι οι δορυφόροι παρουσιάζουν ανοικτό κόκκινο χρώμα (δείκτες χρώματος B − V = 0,91 και V − R = 0,48) και παρόμοιoυς υπέρυθρους δείκτες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι το μεγαλύτερο μέλος της ομάδας, ο Αλμπιόριξ, παρουσιάζει στην πραγματικότητα δύο χρώματα: ένα συμβατό με τον Ερριάπους και τον Τάρβος, και ένα ακόμα, λιγότερο κόκκινο. Αντί για έναν κοινό πρόγονο, προτάθηκε ότι ο Τάρβος και ο Ερριάπους θα μπορούσε να είναι θραύσματα του Αλμπιόριξ, αφήνοντας σε αυτόν έναν μεγάλο και λιγότερο κόκκινο κρατήρα. Μια τέτοια σύγκρουση θα απαιτούσε ένα σώμα με διάμετρο μεγαλύτερη του 1 χιλιομέτρου και σχετική ταχύτητα κοντά στα 5 km/s, έχοντας ως την δημιουργία ενός μεγάλου κρατήρα με ακτίνα 12 χιλιόμετρα. Οι πολυάριθμου μεγάλοι κρατήρες που παρατηρούνται στη Φοίβη αποδεικνύουν την ύπαρξη τέτοιων συγκρούσεων στο παρελθόν του συστήματος του Κρόνου.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]