Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γαλατική ομάδα δορυφόρων του Κρόνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γαλατική ομάδα είναι μια δυναμική ομαδοποίηση των ανάδρομων ακανόνιστων δορυφόρων του Κρόνου, που ακολουθούν παρόμοιες τροχιές. Οι ημι-άξονες των τροχιών τους κυμαίνονται μεταξύ 16 και 19 Gm, οι κλίσεις τους μεταξύ 35° και 40°, και οι εκκεντρότητες τους γύρω στο 0,53.

Ακανόνιστοι δορυφόροοι του Κρόνου. Το διάγραμμα απεικονίζει την ομάδα σε σχέση με άλλους ακανόνιστους δορυφόρους του Κρόνου. Η εκκεντρότητα των τροχιών αντιπροσωπεύεται από το κίτρινο τμήματα (που εκτείνεται από το περίκεντρο προς το απόκεντρο) με την κλίση να ανπαριστάται στον Y άξονα.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ) δίνει ονόματα που λαμβάνονται από τη Γαλατική μυθολογία για αυτούς τους δορυφόρους.

Τα τέσσερα μέλη της ομάδας είναι (κατά σειρά αυξανόμενης απόστασης από τον Κρόνο):

Αργότερα βρέθηκε πως η ομάδα ήταν ομογενής από φυσικής άποψης και όλοι οι δορυφόροι παρουσιάζουν ανοικτό κόκκινο χρώμα (δείκτες χρώματος B − V = 0,91 και V − R = 0,48) και παρόμοιoυς υπέρυθρους δείκτες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι το μεγαλύτερο μέλος της ομάδας, ο Αλμπιόριξ, παρουσιάζει στην πραγματικότητα δύο χρώματα: ένα συμβατό με τον Ερριάπους και τον Τάρβος, και ένα ακόμα, λιγότερο κόκκινο. Αντί για έναν κοινό πρόγονο, προτάθηκε ότι ο Τάρβος και ο Ερριάπους θα μπορούσε να είναι θραύσματα του Αλμπιόριξ, αφήνοντας σε αυτόν έναν μεγάλο και λιγότερο κόκκινο κρατήρα. Μια τέτοια σύγκρουση θα απαιτούσε ένα σώμα με διάμετρο μεγαλύτερη του 1 χιλιομέτρου και σχετική ταχύτητα κοντά στα 5 km/s, έχοντας ως την δημιουργία ενός μεγάλου κρατήρα με ακτίνα 12 χιλιόμετρα. Οι πολυάριθμου μεγάλοι κρατήρες που παρατηρούνται στη Φοίβη αποδεικνύουν την ύπαρξη τέτοιων συγκρούσεων στο παρελθόν του συστήματος του Κρόνου.