Ομάδα δορυφόρων του Κρόνου Ινουίτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ομάδα δορυφόρων του Κρόνου Ινουίτ είναι μια δυναμική ομαδοποίηση των ανάδρομων ακανόνιστων δορυφόρων του Κρόνου που ακολουθούν παρόμοιες τροχιές. Οι ημιμεγάλοι άξονες των τροχιών τους κυμαίνονται μεταξύ 11 και 18 Gm (11-18 εκατ. χλμ.), οι κλίσεις τους μεταξύ 40° και 50°, και οι εκκεντρότητές τους από 0,15 έως 0,48.

Ακανόνιστoι δορυφόροι του Κρόνου. Το διάγραμμα απεικονίζει την ομαδα Inuit σε σχέση με άλλους ακανόνιστους δορυφόρους του Κρόνου. Η εκκεντρότητα των τροχιών αντιπροσωπεύεται από τα κίτρινα τμήματα (που εκτείνεται από το περίκεντρο προς το απόκεντρο) με την κλίση να αναπαριστάται στον κάθετο άξονα.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πέντε μέλη της ομάδας είναι (κατά σειρά αυξανόμενης απόστασης από τον Κρόνο):

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ) χρησιμοποιεί ονόματα που λαμβάνονται από την μυθολογία των Ινουίτ για αυτούς τους δορυφόρους.

Η φασματική ομοιογένεια (με εξαίρεση τον Ίτζιρακ) είναι σύμφωνη με τη θεωρία της κοινής καταγωγής από την διάλυση ενός ενιαίου αντικειμένου, αλλά η διασπορά των τροχιακών παραμέτρων απαιτεί περαιτέρω εξήγηση. Οι πρόσφατα αναφερθέντες παροδικοί συντονισμοί μεταξύ των μελών θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη διασπορά μετά την σύγκρουση.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]