Έλικας (αστρονομία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλανητικοί έλικες
Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκαν από Cassini Imaging Science Team
Ημερομηνία Ανακάλυψης 2004 έως 2010
Ημερομηνία Ανακοίνωσης Ανακάλυψης 2006 και 2010
Χαρακτηριστικά τροχιάς
Ημιάξονας τροχιάς Βρίσκονται στους δακτυλίους του Κρόνου (οι περισσότεροι στον δακτύλιο S), αλλά και έξω από αυτούς
Εκκεντρότητα Άγνωστη
Είναι δορυφόροι του Κρόνου
Φυσικά χαρακτηριστικά
Διάμετρος Από 50 έως 5000 μέτρα

Ως έλικες, στην αστρονομία, αναφέρονται πολύ μικρά αντικείμενα που εντοπίζονται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και βρίσκονται μέσα στου δακτύλιούς του, αλλά και έξω από αυτούς. Πολλοί από αυτούς ανακοινώνονται ως δορυφόροι του πλανήτη και παίρνουν, αργότερα, ονομασία. Άλλοι, παρόλο που βρίσκονται σε τροχιά γύρω του δεν αναφέρονται ως δορυφόροι και δεν ονομάζονται. Αξίζει να αναφερθεί πως δεν παίρνουν πότε μια προσωρινή ονομασία ή ένα παρωνύμιο.

Το 2006 το Κασσίνι ανακάλυψε πολλούς έλικες και διαπιστώθηκε πως μέσα σε ένα μόνο δακτύλιο το Κρόνου μπορεί να υπάρχουν δέκα εκατομμύρια έλικες. Επίσης διαπιστώθηκε πως μπορεί να αποτελούν μεγάλα κομμάτια του αρχικού αρχικού αντικειμένου που δημιούργησε τους δακτύλιους του Κρόνου.[1] Παρότι πολλοί από αυτούς θεωρούνται πιθανοί δορυφόροι του Κρόνου, ελάχιστοι θα καταχωρηθούν επίσημα ως δορυφόροι του πλανήτη στο τέλος, καθώς υπάρχουν χιλιάδες έλικες.

Πινακοθήκη φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2010.