Ένα αστέρι γεννιέται (ταινία, 2018)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα αστέρι γεννιέται
A Star Is Born
ΣκηνοθεσίαΜπράντλεϊ Κούπερ
ΠαραγωγήJon Peters
ΣενάριοΈρικ Ροθ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Will Fetters, Τζόαν Ντίντιον[1] και Frank Pierson[1]
Βασισμένο σεA Star Is Born, A Star Is Born και A Star Is Born
ΠρωταγωνιστέςΜπράντλεϊ Κούπερ, Σαμ Έλιοτ, Andrew Dice Clay, Lady Gaga, Rafi Gavron, Άντονι Ράμος, Άλεκ Μπάλντουιν, Dave Chappelle, Marlon Williams, Μπράντι Καρλάιλ, Ρον Ρίφκιν[1], Michael Harney[1], Michael D. Roberts[1], Rebecca Field[1], Γκρεγκ Γκράνμπεργκ[1], Shangela Laquifa Wadley[1], Ντρένα Ντε Νίρο[1], Έντι Γκρίφιν[1], Μάθιου Λιμπάτικ[1], Λούνελ[1], Don Was[1] και Bonnie Somerville[1]
ΦωτογραφίαΜάθιου Λιμπάτικ
ΜοντάζΤζέι Κάσιντι
Εταιρεία παραγωγήςMalpaso Productions
ΔιανομήWarner Bros., InterCom[2] και Netflix
Πρώτη προβολή5  Οκτωβρίου 2018 (Βενεζουέλα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[3], 19  Οκτωβρίου 2018 (Τουρκία)[4], 4  Οκτωβρίου 2018 (Γερμανία και Ουγγαρία)[2], 11  Οκτωβρίου 2018 (Ουκρανία και Ιράκ) και 6  Δεκεμβρίου 2018 (Δανία)
Διάρκεια135 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Ένα αστέρι γεννιέται (πρωτότυπος τίτλος: A Star Is Born) είναι ένα αμερικανικό ρομαντικό μουσικό δράμα του 2018 σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Μπράντλεϊ Κούπερ (στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο) και σενάριο των Κούπερ, Έρικ Ροθ και Γουίλ Φέτερς. Πρωταγωνιστούν οι Κούπερ, Lady Gaga, Ντέβ Τσάπελ, Άντριου Ντάις Κλέι και Σαμ Έλιοτ. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ένας αλκοολικός μουσικός (Κούπερ) που ανακαλύπτει και ερωτεύεται μια νεαρή τραγουδίστρια (Gaga). Είναι η τέταρτη αμερικανική μεταφορά της ιστορίας, μετά το πρωτότυπο ρομαντικό δράμα του 1937 και τα ριμέικ του 1954 και 1976.

Το Ένα αστέρι γεννιέται έκανε πρεμιέρα στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας στις 31 Αυγούστου 2018 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Οκτωβρίου 2018, από την Warner Bros. Pictures. Ήταν καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, με εισπράξεις άνω των 436 εκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο και έλαβε εκτενείς επαίνους για τις ερμηνείες των Κούπερ, Gaga και Έλιοτ και τη σκηνοθεσία του Κούπερ, καθώς και για το σενάριο, τη φωτογραφία και τη μουσική. Η ταινία έλαβε πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων και οκτώ υποψηφιότητες στα 91α Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Κούπερ), Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Gaga) και Β' Ανδρικού Ρόλου (Έλιοτ). Κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το "Shallow". Έλαβε επίσης πέντε υποψηφιότητες στις 76ες Χρυσές Σφαίρες, μεταξύ των οποίων και για Καλύτερη Ταινία (Δράμα), κερδίζοντας τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το "Shallow".

Το σάουντρακ της ταινίας πούλησε πάνω από έξι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έλαβε συνολικά τέσσερα Βραβεία Grammy από τις επτά υποψηφιότητές του, μεταξύ των οποίων και υποψηφιότητές για Τραγούδι της Χρονιάς δύο συνεχόμενα χρόνια. Το βασικό σινγκλ του με τίτλο "Shallow" είναι στον κατάλογος των πιο επιτυχημένων σινγκλ. Για τη συνεισφορά της στην υποκριτική και στο σάουντρακ του Ένα αστέρι γεννιέται, η Gaga έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που κέρδισε Όσκαρ, Βραβείο Γκράμι, Βραβείο BAFTA και Χρυσή Σφαίρα την ίδια χρονιά.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο 43χρονος Τζάκσον Μέιν (Τζακ), διάσημος τραγουδιστής της κάντρι ροκ που είναι εθισμένος στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, δίνει μια συναυλία. Το κύριο στήριγμά του είναι ο Μπόμπι, μάνατζερ και μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός του. Μετά από μια συναυλία, ο Τζακ βγαίνει να πιει και επισκέπτεται ένα ντραγκ μπαρ όπου παρακολουθεί ένα αφιέρωμα στην Εντίθ Πιάφ από την 31χρονη Άλι, η οποία εργάζεται ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια-τραγουδοποιός. Ο Τζακ μένει έκπληκτος από την απόδοσή της και περνούν τη νύχτα μιλώντας μεταξύ τους. Η Άλι μιλά για τις αποτυχημένες προσπάθειές της να ακολουθήσει επαγγελματική μουσική καριέρα και μοιράζεται με τον Τζακ μερικούς στίχους που έχει δουλέψει. Εκείνος της λέει ότι είναι ταλαντούχα τραγουδοποιός και πρέπει να ερμηνεύσει το υλικό της.

Ο Τζακ προσκαλεί τον Άλι στην επόμενη συναυλία του. Παρά την αρχική της άρνηση, εκείνη πηγαίνει και, με την ενθάρρυνση του Τζακ, τραγουδά μαζί του στη σκηνή το "Shallow". Ο Τζακ προσκαλεί την Άλι να πάνε περιοδεία μαζί και δημιουργούν ερωτική σχέση. Στην Αριζόνα, η Άλι και ο Τζακ επισκέπτονται το ράντσο όπου μεγάλωσε ο Τζακ και όπου είναι θαμμένος ο πατέρας του, διαπιστώνοντας ότι ο Μπόμπι είχε πουλήσει τη γη, η οποία έχει μετατραπεί σε αιολικό πάρκο. Θυμωμένος με την προδοσία, ο Τζακ επιτίθεται στον Μπόμπι, ο οποίος στη συνέχεια παραιτείται από μάνατζέρ του. Πριν το κάνει, ο Μπόμπι αποκαλύπτει ότι είχε ενημερώσει τον Τζακ για την πώληση, αλλά ο Τζακ παραήταν μεθυσμένος για να το αντιληφθεί.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η Άλι συναντά τον Ρεζ, έναν μουσικό παραγωγό που της προσφέρει συμβόλαιο. Αν και εμφανώς ενοχλημένος, ο Τζακ εξακολουθεί να υποστηρίζει την απόφασή της. Ο Ρεζ απομακρύνει την Άλι από τη κάντρι και προς την ποπ μουσική. Ο Τζακ χάνει μια από τις συναυλίες της Άλι όταν λιποθυμά δημόσια, αναρρώνει στο σπίτι του καλύτερου φίλου του Τζορτζ Στόουν (Νουντλς) και αργότερα τα ξαναβρίσκει με την Άλι. Κάνει πρόταση γάμου στην Άλι με ένα αυτοσχέδιο δαχτυλίδι φτιαγμένο από μια χορδή κιθάρας, και παντρεύονται την ίδια μέρα σε μια εκκλησία όπου είναι ιερέας ένας συγγενής του Νουντλς.

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Άλι στην εκπομπή Saturday Night Live, ο Μπόμπι συμφιλιώνεται με τον Τζακ. Αργότερα, η Άλι και ο μεθυσμένος Τζακ τσακώνονται με αφορμή την αυξανόμενη καλλιτεχνική επιτυχία της Άλι. Ο Τζακ επικρίνει τη νέα εικόνα και τη μουσική της Άλι, καθώς η επιτυχία της φαίνεται να συνδυάζεται με την πρόσφατη πτώση της δικής του δημοτικότητας. Στα Βραβεία Grammy, όπου η Άλι είναι υποψήφια για τρία βραβεία, ο εμφανώς μεθυσμένος Τζακ ταγουδά ένα αφιέρωμα στον Ρόι Όρμπισον. Το ίδιο βράδυ, η Άλι κερδίζει το βραβείο Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη. Όταν ανεβαίνει στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της, ο Τζακ, ακόμα μεθυσμένος, την πλησιάζει, τα κάνει απάνω του δημόσια και λιποθυμά. Ο πατέρας της Άλι, Λορέντζο, κατακρίνει τον ημιλιπόθυμο Τζακ, ενώ ο Άλι προσπαθεί να βοηθήσει τον Τζακ να απεξαρτηθεί. Ο Τζακ μπαίνει σε πρόγραμμα απεξάρτησης λίγο αργότερα. Ενώ βρίσκεται στην απεξάρτηση για περίπου δύο μήνες, ο Τζακ αποκαλύπτει στον σύμβουλό του ότι προσπάθησε να αυτοκτονήσει σε ηλικία 12 ετών. Αναφέρει επίσης ότι έχει προβλήματα ακοής λόγω της προοδευτικής επιδείνωσης των εμβοών του.

Ο Τζακ ζητάει συγγνώμη από την Άλι για τη συμπεριφορά του. Επιστρέφοντας στο σπίτι, ο Τζακ παραδέχεται στον Μπόμπι ότι ο ίδιος ήταν το είδωλό του και όχι ο πατέρας τους. Η Άλι ζητά από τον Ρεζ να φέρει τον Τζακ στην ευρωπαϊκή της περιοδεία, αλλά ο Ρεζ αρνείται, με αποτέλεσμα η Άλι να ακυρώσει το υπόλοιπο της περιοδείας, ώστε να μπορέσει να φροντίσει τον Τζακ. Αργότερα, ενώ περιμένει στο σπίτι τους την Άλι, ο Ρεζ έρχεται αντιμέτωπος με τον Τζακ και τον κατηγορεί ότι παραλίγο να καταστρέψει την καριέρα της Άλι, δηλώνοντας ότι ο Τζακ σίγουρα θα υποτροπιάσει ξανά και εξηγεί πόσο «ντροπιαστικό» είναι για εκείνη να είναι παντρεμένος μαζί της. Το ίδιο βράδυ, η Άλι λέει ψέματα στον Τζακ ότι η δισκογραφική εταιρεία ακύρωσε την περιοδεία της, για να μπορέσει να επικεντρωθεί στο δεύτερο άλμπουμ της. Ο Τζακ υπόσχεται ότι θα έρθει στη συναυλία της εκείνο το βράδυ, αλλά αφού φύγει η Άλι, κρεμιέται στο γκαράζ τους.

Θλιμμένη και απαρηγόρητη μετά την αυτοκτονία του Τζακ, η Άλι επισκέπτεται ο Μπόμπι, ο οποίος της λέει ότι η αυτοκτονία ήταν επιλογή του ίδιου του Τζακ. Οι σκηνές τέλους αποκαλύπτουν μια αναδρομή του Τζακ που δουλεύει ένα τραγούδι που μιλά για την αγάπη του για την Άλι, το οποίο δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Η Άλι τραγουδά αυτό το τραγούδι ως φόρο τιμής στον Τζακ, εμφανιζόμενη για πρώτη φορά ως Άλι Μέιν.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπράντλεϊ Κούπερ ως Τζάκσον Μέιν (Τζακ)
  • Lady Gaga ως Άλι Μέιν
  • Σαμ Έλιοτ ως Μπόμπι Μέιν
  • Ράφι Γκάβρον ως Ρεζ Γκάβρον
  • Άντριου Ντάις Κλέι ως Λορέντσο
  • Άντονι Ράμος ως Ραμόν
  • Ντέιβ Τσάπελ ως Τζορτζ Στόουν (Νουντλς)
  • Ντρένα Ντε Νίρο ως Πολέτ Στόουν

Επιπλέον, η Σανγκίλα εμφανίζεται ως παρουσιάστρια στο ντραγκ μπαρ, ο Γουίλιαμ Μπέλι ως ντραγκ κουίν Έμεραλντ και ο Ρον Ρίφκιν ως ο θεραπευτής του Τζακ. Οι Μάρλον Ουίλιαμς, Μπράντι Καρλάιλ, Άλεκ Μπάλντουιν, Halsey και Ντον Ρόι Κινγκ εμφανίζονται ως οι ίδιοι.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προϊστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προηγούμενες διασκευές της αρχικής ταινίας του 1937 περιελάμβαναν το μιούζικαλ του 1954 και το ροκ μιούζικαλ του 1976. Επιπλέον, η ρομαντική ταινία του Μπόλιγουντ Aashiqui 2 (2013) βασίστηκε στο Ένα αστέρι γεννιέται αλλά δεν ήταν ριμέικ της. Η ανάπτυξη μιας νέας διασκευής χρονολογείται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τον Γουίλ Σμιθ ως πιθανό πρωταγωνιστή.[5] Ωστόσο, η συμμετοχή του Σμιθ αποκλείστηκε από την απόφασή του να πρωταγωνιστήσει στο Άλι.[5] Το 2000, φημολογούνταν ότι ο Τζέιμι Φοξ και ο Όλιβερ Στόουν ενδιαφέρονται σοβαρά για το ξαναγύρισμα της ταινίας,[5] με τον Φοξ να σκέφτεται πρώτα την R&B τραγουδίστρια Aaliyah και στη συνέχεια τον ανερχόμενο ηθοποιό Πολ Γουόκερ για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.[6] Οι Λορίν Χιλ και Μαράια Κάρεϊ ήταν επίσης υποψήφιες για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους,[5] ενώ η Αλίσια Κιζ απέρριψε μια πρόταση να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία.[7] Τα σχέδια για τη διασκευή έμειναν αρκετά χρόνια στο συρτάρι.[8]

Τον Ιανουάριο του 2011, ανακοινώθηκε ότι ο Κλιντ Ίστγουντ σκεφτόταν να σκηνοθετήσει την Μπιγιονσέ σε ένα τρίτο αμερικανικό ριμέικ της ταινίας Ένα αστέρι γεννιέται (1937), με τον Μπράντλεϊ Κούπερ να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, το έργο καθυστέρησε λόγω της εγκυμοσύνης της Μπιγιονσέ.[9] Τον Απρίλιο του 2012, ο συγγραφέας Γουίλ Φέτερς είπε ότι το σενάριο ήταν εμπνευσμένο από τον Κερτ Κομπέιν.[10]

Στη συνέχεια, έγιναν αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τομ Κρουζ, Τζόνι Ντεπ και Γουίλ Σμιθ για να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ανδρικό ρόλο. Ο Ίστγουντ σκέφτηκε να παίξει η Εσπεράντσα Σπάλντινγκ τον πρωταγωνιστικό γυναικείο ρόλο.[11] Άλλες πιθανές πρωταγωνίστριες ήταν οι Τζένιφερ Λόπεζ, Ριάνα, Σακίρα, Ζανέλ Μονέ, Σελένα Γκόμεζ, Ντέμι Λοβάτο και Kesha. Στις 24 Μαρτίου 2015, η Warner Bros ανακοίνωσε ότι ο Κούπερ βρισκόταν σε τελικές συζητήσεις για να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία. Η Μπιγιονσέ ξανακλήθηκε να συμμετάσχει, αν και δεν είχε ακόμη υπογράψει.[12] Προκειμένου να εξασφαλίσει την πρώτη του σκηνοθετική δέσμευση και αντί να λάβει προκαταβολή, ο Κούπερ συμφώνησε να γυρίσει την ταινία, με αποτέλεσμα έναν μισθό 39,9 εκατομμυρίων δολαρίων.[13]

Ο Κούπερ αποκάλυψε ότι αρχικά σχεδίαζε μόνο να σκηνοθετήσει την ταινία και δεν ήθελε να πρωταγωνιστήσει επειδή ήθελε να επικεντρωθεί στη σκηνοθεσία. Η πρώτη του επιλογή για τον ανδρικό πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν ο μουσικός Τζακ Γουάιτ, αλλά το στούντιο απέρριψε την ιδέα.[14] Τότε, ο Κούπερ συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία. Ένα σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή ήταν η απροθυμία της Warner Bros. να έρθει σε συμφωνία με τον Τζον Πίτερς, ο οποίος κατείχε τα δικαιώματα του υλικού που χρονολογούνται από την παραγωγή της επιτυχίας του 1976, αλλά είχε αποκλειστεί λόγω της συμπεριφοράς του. Ενώ το στούντιο έκανε συμφωνία μαζί του για τα δικαιώματα, φρόντισε να μην αναφέρεται το όνομά του στους τίτλους (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποβλήθηκαν για τις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ που κέρδισε η ταινία) και ο Μπράντλεϊ Κούπερ δήλωσε ωμά ότι ένας σημαντικός λόγος που επιτεύχθηκε ο στόχος του να γίνουν τα γυρίσματα με καλή διάθεση και σεβασμό ήταν η απουσία του Τζακ.

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κούπερ πήρε τον ανδρικό πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ βρισκόταν σε τελικές συνομιλίες για να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στα τέλη Μαρτίου 2016.[15][16][17] Στις 16 Αυγούστου 2016, αναφέρθηκε ότι η Lady Gaga είχε συμφωνήσει επίσημα και το στούντιο έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η παραγωγή στις αρχές του 2017.[18] Στις 9 Νοεμβρίου 2016, αναφέρθηκε ότι συμμετείχε στην ταινία ο Ρέι Λιότα θα στον ρόλο του μάνατζερ, αν και τελικά δεν συμμετείχε.[19] Στις 17 Μαρτίου 2017, εντάχθηκε στην ταινία ο Σαμ Έλιοτ, [20] με τον Άντριου Ντάις Κλέι να ξεκινά διαπραγματεύσεις για να υποδυθεί τον Λορέντσο, πατέρα του χαρακτήρα της Lady Gaga.[21] Ο Κλέι φέρεται να επιλέχθηκε έναντι των Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζον Τουρτούρο και Τζον Τραβόλτα.[22] Ο Χάουαρντ Στερν ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο του Έλιοτ αλλά αρνήθηκε τον ρόλο.[23] Τον Απρίλιο του 2018, ανακοινώθηκε ότι η Halsey θα έπαιζε έναν μικρό ρόλο.[24]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ σε συναυλία στο Φεστιβάλ Glastonbury 2017 σε μια σκηνή που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου 2017. Στην παραγωγή της ταινίας χρησιμοποιήθηκε το σύστημα PIX.[25]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού τον είδε να παίζει στο φεστιβάλ Desert Trip, ο Κούπερ πλησίασε τον Λούκας Νέλσον (γιο του τραγουδιστή της κάντρι Γουίλι Νέλσον) και του ζήτησε να βοηθήσει στην ταινία. Ο Νέλσον συμφώνησε και έγραψε πολλά τραγούδια, τα οποία έστειλε στους παραγωγούς.[26] Στη συνέχεια ο Νέλσον γνώρισε τη Lady Gaga και άρχισε να γράφει τραγούδια μαζί της και εκείνη, με τη σειρά της, έκανε τα δεύτερα φωνητικά σε δύο κομμάτια του ομότιτλου άλμπουμ του του 2017.[27] Το σάουντρακ, ερμηνευμένο από τους Gaga και Κούπερ, κυκλοφόρησε στις 5 Οκτωβρίου 2018, από την Interscope Records. Το στούντιο ανακοίνωσε ότι το άλμπουμ "περιλαμβάνει 19 τραγούδια από ένα ευρύ φάσμα μουσικών στιλ".[28]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αίθουσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ένα αστέρι γεννιέται έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας στις 31 Αυγούστου 2018.[29][30] Η αναγνωρισμένη ταινία προβλήθηκε επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο,[31] στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης τον Σεπτέμβριο του 2018.[32][33] Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Οκτωβρίου 2018, από τη Warner Bros., αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 και στη συνέχεια προγραμματίστηκε εκ νέου για τις 18 Μαΐου 2018.[34][35] Το στούντιο δαπάνησε περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της ταινίας.[36]

Από τις 7 Δεκεμβρίου 2018, η ταινία είχε περιορισμένη κυκλοφορία στους κινηματογράφους IMAX στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.[37] Στις 28 Φεβρουαρίου 2019, η ταινία επανακυκλοφόρησε σε περισσότερες από 1.150 αμερικανικές αίθουσες με δώδεκα λεπτά επιπλέον πλάνα.

Οικιακά μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έγινε διαθέσιμη για ψηφιακή λήψη στις 15 Ιανουαρίου 2019, ενώ ακολούθησε η κυκλοφορία της σε Blu-ray, DVD και 4K Ultra HD Blu-ray στις 19 Φεβρουαρίου. Η κυκλοφορία περιλαμβάνει 10 λεπτά μουσικών ερμηνειών που δεν έχουν ξαναπροβληθεί από τους Κούπερ και Gaga, καθώς και ηχογραφήσεις τραγουδιών όπως "Midnight Special", "Is That Alright" και "Baby What You Want Me to Do".[38]

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ένα αστέρι γεννιέται έκανε εισπράξεις 215,3 $ εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και 220,9 $ εκατομμυρίων σε άλλες περιοχές, με συνολικό παγκόσμιο ακαθάριστο τζίρο 436,2 $ εκατομμύρια, έναντι προϋπολογισμού 36 $ εκατομμυρίων. Το Deadline Hollywood υπολόγισε το καθαρό κέρδος της ταινίας στα $178,1 εκατομμύρια, καθιστώντας την τη δέκατη πιο κερδοφόρα κυκλοφορία του 2018.[36]


Εκτός Βόρειας Αμερικής, η ταινία κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε 31 άλλες χώρες και κέρδισε 14,2 $ εκατομμύρια το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας της. Οι μεγαλύτερες αγορές της ήταν Ηνωμένο Βασίλειο (5,3 $ εκατομμύρια), Γαλλία (2,1 $ εκατομμύρια) και Γερμανία (1,9 $ εκατομμύρια). Ακολούθησαν και άλλες χώρες, ενώ στην Ιαπωνία η ταινία δεν είχε κυκλοφορήσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.[39]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 90% βασισμένες σε 536 κριτικές, με μέσο όρο 8 στα 10.


Το TheWrap έδωσε θετική κριτική στην ταινία, λέγοντας: «Ο Κούπερ και η Gaga είναι δυναμίτης μαζί· αυτή είναι μια ιστορία που ζει και πεθαίνει από την κεντρική σχέση και τη στιγμιαία χημεία που πρέπει να ανθίσει ανάμεσά τους, και αυτοί οι δύο την έχουν», και επαίνεσε τα μουσικά νούμερα, χαρακτηρίζοντάς τα «ηλεκτριστικά».[40] Το Variety επαίνεσε τη σκηνοθεσία, το σενάριο και την υποκριτική του Κούπερ και χαρακτήρισε το έργο «μια υπερβατική ταινία του Χόλιγουντ».[41] Το Entertainment Weekly έδωσε στην ταινία B+ και ξεχώρισε την ερμηνεία της Gaga, λέγοντας ότι «της αξίζει έπαινος για τη συγκρατημένη, ανθρώπινης κλίμακας ερμηνεία της». Το περιοδικό Time βρήκε την ταινία ανώτερη από τις προηγούμενες εκδοχές της και εξήρε την σκηνοθεσία του Κούπερ, το σενάριο, καθώς και τις ερμηνείες και τη χημεία Κούπερ και Gaga.

Τον Αύγουστο του 2021, αναφέρθηκε ότι η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, η οποία πρωταγωνίστησε στο ριμέικ του Ένα αστέρι γεννιέται του 1976, είχε επικρίνει αρχικά το "ριμέικ του ριμέικ" με τους Κούπερ και Lady Gaga, δηλώνοντας ότι ήταν "λάθος ιδέα".[42] Η Στρέιζαντ αντέκρουσε τις αρχικές παρατηρήσεις της σε μια συνέντευξη του 2018 στο Extra, στην οποία ισχυρίστηκε ότι «το λάτρεψε» και ότι η Gaga ήταν «υπέροχη».[43]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. 2,0 2,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  3. (Αγγλικά) www.imdb.com/title/tt1517451/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2018.
  4. (τουρκικά) www.haberturk.com/bir-yildiz-doguyor-ne-zaman-vizyona-girecek-2176861. Ανακτήθηκε στις 14  Οκτωβρίου 2018.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «Lauryn, Mariah sought for 'A Star Is Born'». 9 Μαρτίου 2000. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2020. 
  6. «Aaliyah Was The Original Choice For Lead Role In 'A Star Is Born' Remake Before Lady Gaga, Beyonce». JoJoCrews.com. 16 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2019. 
  7. «Keys snubs Smith, eyes Disney film». 28 Οκτωβρίου 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  8. Rao, Sonia (October 1, 2018). «Bradley Cooper will keep geeking out about 'A Star Is Born' as long as you let him». The Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις May 31, 2019. https://web.archive.org/web/20190531021228/https://www.washingtonpost.com/lifestyle/style/bradley-cooper-will-keep-geeking-out-about-a-star-is-born-as-long-as-you-let-him/2018/09/27/a965b168-c0d6-11e8-90c9-23f963eea204_story.html. Ανακτήθηκε στις June 18, 2019. 
  9. McVey, Ciara (November 4, 2018). «'A Star Is Born' Producer on Why Beyonce, Clint Eastwood Remake Never Happened». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 18, 2019. https://web.archive.org/web/20190818113709/https://www.hollywoodreporter.com/news/a-star-is-born-producer-why-beyonce-clint-eastwood-film-didnt-happen-1157694. Ανακτήθηκε στις November 7, 2019. 
  10. Chitwood, Adam (April 1, 2012). «Screenwriter Will Fetters Talks Clint Eastwood's A Star Is Born; Says Script Was Inspired by Kurt Cobain». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 6, 2013. https://web.archive.org/web/20130606061316/http://collider.com/a-star-is-born-remake-kurt-cobain-will-fetters/156491/. Ανακτήθηκε στις April 5, 2015. 
  11. Kroll, Justin (October 9, 2012). «Beyonce exits Eastwood's 'A Star Is Born' (Exclusive)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 28, 2018. https://web.archive.org/web/20180828030000/https://variety.com/2012/film/news/beyonce-exits-eastwood-s-a-star-is-born-exclusive-1118060516/. Ανακτήθηκε στις April 5, 2015. 
  12. Fleming, Mike Jr. (March 24, 2015). «Bradley Cooper To Make Directing Debut, Hopes To Star With Beyonce In 'A Star Is Born' For Warner Bros». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις April 3, 2015. https://web.archive.org/web/20150403211035/http://deadline.com/2015/03/bradley-cooper-beyonce-a-star-is-born-directing-debut-warner-bros-1201381195/. Ανακτήθηκε στις April 5, 2015. 
  13. Welk, Brian (August 22, 2019). «Dwayne Johnson, Chris Hemsworth Top Forbes' 2019 Highest-Paid Actors List (Photos)». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 23, 2019. https://web.archive.org/web/20190823000447/https://www.thewrap.com/dwayne-johnson-chris-hemsworth-top-forbes-2019-highest-paid-actors-list-photos/. Ανακτήθηκε στις August 22, 2019. 
  14. Setoodeh, Ramin (13 Νοεμβρίου 2018). «Lady Gaga Will Never Be the Same After 'A Star Is Born'». Variety (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2021. 
  15. Bart, Peter; Fleming, Mike Jr. (May 2, 2016). «Bart & Fleming: Bradley Cooper & Lady Gaga Road Test 'A Star Is Born' Team-Up». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 5, 2016. https://web.archive.org/web/20160605050813/http://deadline.com/2016/05/bart-fleming-bradley-cooper-lady-gaga-road-test-a-star-is-born-team-up-1201747779/. Ανακτήθηκε στις June 18, 2016. 
  16. Fleming, Mike Jr. (June 16, 2016). «Lady Gaga Looking Like A Strong Match With Bradley Cooper In 'A Star Is Born'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 17, 2016. https://web.archive.org/web/20160617143124/http://deadline.com/2016/06/lady-gaga-bradley-cooper-a-star-is-born-remake-1201774136/. Ανακτήθηκε στις June 18, 2016. 
  17. Kroll, Justin (June 16, 2016). «Lady Gaga Joins Bradley Cooper's 'A Star Is Born' Remake». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 20, 2016. https://web.archive.org/web/20160820183746/http://variety.com/2016/film/news/lady-gaga-a-star-is-born-remake-bradley-cooper-1201796597/. Ανακτήθηκε στις August 17, 2016. 
  18. Fleming, Mike Jr. (August 16, 2016). «'A Star Is Born' Gets Warner Bros Green Light; Bradley Cooper Directs, Stars With Lady Gaga». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 17, 2016. https://web.archive.org/web/20160817131751/http://deadline.com/2016/08/bradley-cooper-lady-gaga-a-star-is-born-warner-bros-remake-1201804358/. Ανακτήθηκε στις August 17, 2016. 
  19. Galuppo, Mia (November 9, 2016). «Ray Liotta in Talks to Join Lady Gaga in 'A Star Is Born' Remake». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 11, 2016. https://web.archive.org/web/20161111145155/http://www.hollywoodreporter.com/news/ray-liotta-talks-join-lady-gaga-a-star-is-born-remake-946002. Ανακτήθηκε στις November 11, 2016. 
  20. Busch, Anita (March 17, 2017). «Sam Elliott Joins Bradley Cooper & Lady Gaga In 'A Star Is Born'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις May 8, 2017. https://web.archive.org/web/20170508222024/http://deadline.com/2017/03/sam-elliott-a-star-is-born-bradley-cooper-lady-gaga-1202045790/. Ανακτήθηκε στις April 19, 2017. 
  21. Busch, Anita (March 23, 2017). «Andrew Dice Clay In Negotiations To Join 'A Star Is Born' In Key Role». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις May 13, 2019. https://web.archive.org/web/20190513155140/https://deadline.com/2017/03/andrew-dice-clay-a-star-is-born-lady-gaga-bradley-cooper-1202048511/. Ανακτήθηκε στις April 19, 2017. 
  22. Sippell, Margeaux (25 Σεπτεμβρίου 2018). «Andrew Dice Clay Says He Beat Robert De Niro, John Travolta for 'A Star Is Born' Role». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2019. 
  23. Howard Stern Almost Played a Pivotal Role in 'A Star Is Born'
  24. Fleming, Mike Jr. (26 Απριλίου 2018). «Sony Pictures Makes Deal With Halsey For Movie Inspired By Singer's Life». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2018. 
  25. «Dachs '98 Receives Sci-Tech Oscar for PIX System». News @ Wesleyan (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2019. 
  26. Finn, Timothy (February 2, 2018). «He's worked with Neil Young, Gaga and his dad, Willie Nelson. Now he's coming to KC». The Kansas City Star. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις February 25, 2018. https://web.archive.org/web/20180225060950/http://www.kansascity.com/entertainment/ent-columns-blogs/back-to-rockville/article198149869.html. Ανακτήθηκε στις April 5, 2018. 
  27. Stephens, Samantha (September 18, 2017). «How Lady Gaga Brought Lukas Nelson and Promise of the Real's "Find Yourself" to Life». CMT. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις February 14, 2018. https://web.archive.org/web/20180214194001/http://www.cmt.com/news/1786617/how-lady-gaga-brought-lukas-nelson-and-promise-of-the-reals-find-yourself-to-life/. Ανακτήθηκε στις April 5, 2018. 
  28. «A Star Is Born Soundtrack - Credits». A Star Is Born. Interscope Records. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2018. 
  29. Chu, Henry (23 Ιουλίου 2018). «'A Star Is Born' to World Premiere at Venice Film Festival». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2018. 
  30. Tartaglione, Nancy· Hammond, Pete (23 Ιουλίου 2018). «Bradley Cooper's 'A Star Is Born' Headed To Venice After 1st Hollywood Screening Impresses Exhibitors». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2018. 
  31. Orlova-Alvarez, Tamara· Alvarez, Joe (10 Σεπτεμβρίου 2018). «' Lady Gaga 'A Star Is Born' Premiere Toronto Film Festival 2018». Ikon London Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2018. 
  32. Vlessing, Etan (24 Ιουλίου 2018). «Toronto: Timothee Chalamet Starrer 'Beautiful Boy,' Dan Fogelman's 'Life Itself' Among Festival Lineup». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2018. 
  33. Wiseman, Andreas (14 Αυγούστου 2018). «Damien Chazelle's 'First Man', Alfonso Cuaron's 'Roma', Bradley Cooper's 'A Star Is Born' Head To San Sebastian Fest». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2018. 
  34. D'Alessandro, Anthony (November 10, 2016). «Bradley Cooper-Lady Gaga Movie 'A Star Is Born' Gets 2018 Release Date». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 8, 2020. https://web.archive.org/web/20201108090756/https://deadline.com/2016/11/warner-bros-dates-a-star-is-born-new-lines-rampage-more-1201852069/. Ανακτήθηκε στις November 11, 2016. 
  35. Kroll, Justin (22 Σεπτεμβρίου 2017). «Bradley Cooper-Lady Gaga's 'Star is Born' Moves to May 2018». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. 
  36. 36,0 36,1 D'Alessandro, Anthony (25 Μαρτίου 2019). «Deadline's 2018 Most Valuable Movie Blockbuster Tournament Gets Underway: No. 10 'A Star Is Born'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2019. 
  37. Warner Bros. (December 3, 2018). Bradley Cooper's 'A Star Is Born' Receives Special One-Week IMAX Engagement. Δελτίο τύπου.
  38. Chitwood, Adam (12 Δεκεμβρίου 2018). «'A Star Is Born' Blu-ray Will Include Never-Before-Seen Musical Performances». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2018. 
  39. Tartaglione, Nancy (7 Οκτωβρίου 2018). «'Venom' Sinks Teeth Into $205M Global Bow; Sets Biggest October Debut WW – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2018. 
  40. Duralde, Alonso (31 Αυγούστου 2018). «A Star Is Born Film Review: Bradley Cooper and Lady Gaga Reinvigorate a Classic». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2018. 
  41. Gleiberman, Owen (31 Αυγούστου 2018). «Venice Film Review: Bradley Cooper and Lady Gaga in A Star Is Born». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2018. 
  42. Shanfeld, Ethan (16 Αυγούστου 2021). «Barbra Streisand Says Lady Gaga and Bradley Cooper's 'A Star Is Born' Was 'The Wrong Idea'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2023. 
  43. Barbra Streisand Praises Lady Gaga & 'A Star Is Born', https://www.youtube.com/watch?v=NCyGzhSvEds, ανακτήθηκε στις 2023-06-22 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]