Kesha

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Kesha
ΨευδώνυμοKesha
ΓέννησηΚέσα Ρόουζ Σέμπερτ
1 Μαρτίου 1987 (1987-03-01) (37 ετών)
Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςFranklin High School, Brentwood High School και Κολέγιο Μπάρναρντ
Ιδιότητατραγουδιστής, τραγουδοποιός, ράπερ, ηθοποιός, μουσικός ηχογραφήσεων και συνθέτης[1]
ΓονείςPebe Sebert
Όργαναφωνή, κιθάρα, πληκτροφόρο και συνθεσάιζερ
Είδος τέχνηςΗλεκτροπόπ, ντανς ποπ, Σινθ ποπ, ποπ ροκ και pop rap
ΒραβεύσειςGenesis Awards και Time 100 (2018)[2]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κέσα Ρόουζ Σέμπερτ (αγγλικά: Kesha Rose Sebert, 1 Μαρτίου 1987), γνωστή επαγγελματικά ως Ke$ha, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός.

Το 2005, σε ηλικία 18 ετών, η Kesha υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία του Δρ. Λουκ, Kemosabe Entertainment. Αν και ήταν ενεργή μουσικός από τότε, κάνοντας φωνητικά και γράφοντας τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες, αναδείχτηκε στις αρχές του 2009 με τη συμμετοχή της στο νούμερο ένα σινγκλ του ράπερ Flo Rida, "Right Round." Το ντεμπούτο άλμπουμ της, Animal και η πρώτη της εκτεταμένη εκτέλεση, Cannibal, κυκλοφόρησαν το 2010. Η ανευλαβής μουσική και η εικόνα της Kesha την ώθησαν στο να αποκτήσει άμεση εμπορική επιτυχία, με το Animal να κάνει ντεμπούτο στην Αμερική ως το νούμερο ένα άλμπουμ. Ακόμη, τα σινγκλ "Tik Tok" και "We R Who We R" από το άλμπουμ κατέκτησαν την πρώτη θέση μεταξύ άλλων τραγουδιών από το άλμπουμ και την επανακυκλοφορία του που έφτασαν στην πρώτη δεκάδα. Το ίδιο διάστημα, συνέχισε να γράφει τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού "Till the World Ends" για τη Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Το Warrior, το δεύτερο άλμπουμ της Kesha κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2012 και παρήγαγε το όγδοο τραγούδι της που έφτασε στην πρώτη δεκάδα, το "Die Young".

Τον Αύγουστο του 2017, η Kesha κυκλοφόρησε τον τρίτο της δίσκο Rainbow, παράγοντας το τραγούδι "Praying", το οποίο έφτασε μέχρι και σε δεκάδα σε ορισμένα charts.

Ύστερα μετά την περιοδεία που ακολούθησε για να προωθήσει το άλμπουμ της Rainbow, μοιράστηκε πληροφορίες ενημερώνοντας τους θαυμαστές της πως δουλεύει σε νέο άλμπουμ,μετά από πολύ καιρό αφού τελείωσε με τις ετοιμασίες για το νέο album... Ανακοίνωσε το νέο της album με τίτλο High Road το οποίο κυκλοφορεί στις 31 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με την Kesha το High Road είναι μια μίξη από κάθε άλμπουμ της και φυσικά επιστρέφει στο είδος με το οποίο ξεκίνησε (δηλαδή την ποπ μουσική).

Δίκη με τον Δρ. Λουκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Kesha κατηγόρισε τον Δρ.Λουκ πως από την αρχή της επαγγελματικής συνεργασίας τους την προσέβαλε ψυχικά, την βίασε, δημοσίευε άρθρα κατά της Kesha και της οικογένειάς της και τέλος της έδινε ναρκωτικά για να αδυνατίσει. Έκανε δίκη εναντίον του ώστε να σπάσει το συμβόλαιό τους μα τελικά στις 19 Φεβρουαρίου του 2016 απορρίφθηκε προσωρινά. Από το 2017, βρίσκεται και πάλι υπό το συμβόλαιό της με την Kemosabe.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]