Ροδογύνη της Παρθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ροδογύνη της Παρθίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΠαρθία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔημήτριος Β' Νικάτωρ
ΓονείςΜιθριδάτης Α΄ της Παρθίας
ΑδέλφιαΦραάτης Β’ της Παρθίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγεμών της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ροδογύνη ήταν πριγκίπισσα της ελληνιστικής εποχής, κόρη του βασιλιά της Παρθίας Μιθριδάτη Α' (περ. 171138 π.Χ.), και αδερφή του διαδόχου του, Φραάτη Β' (κυβέρνησε μεταξύ 138 π.Χ. και 127 π.Χ.).


Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 138 π.Χ., ο βασιλιάς του ελληνιστικού Βασιλείου των Σελευκιδών, Δημήτριος Β' Νικάτωρ συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τους Πάρθους. Αν και παρέμεινε μαζί τους για μια δεκαετία περίπου, για πολιτικούς λόγους του φέρθηκαν καλά και μάλιστα ο Φράατης Β' νυμφεύθηκε την κόρη του. Του χάρισε επίσης το χέρι της αδερφής του, Ροδογύνης.

Το ζευγάρι απέκτησε αρκετά παιδιά, των οποίων τα ονόματα δεν έχουν διασωθεί. Ωστόσο η Ροδογύνη πρέπει να έμεινε στην αυλή του αδερφού της όταν πια ο Δημήτριος, λίγο πριν το 129 π.Χ., μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να αποδράσει, αφέθηκε ελεύθερος από τους Πάρθους με την ελπίδα να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος στην επικράτεια των Σελευκιδών ανάμεσα στο Δημήτριο και τον αδερφό του, Αντίοχο Στ' Σιδήτη.

Τελικά ο Δημήτριος Β' ανέκτησε το θρόνο του και διεκδίκησε την πρώην σύζυγό του, Κλεοπάτρα Θεά. Ωστόσο εκείνη κάθε άλλο παρά φιλική ήταν μαζί του. Είχε ήδη παντρευτεί τον αδερφό του, Αντίοχο, αλλά και αρνήθηκε να τον βοηθήσει μετά την ήττα του από εχθρικές δυνάμεις στη Δαμασκό, πράγμα που συνετέλεσε στο θάνατό του λίγο αργότερα. Πιστεύεται από κάποιους μελετητές πως αιτία αυτών των κινήσεων της Κλεοπάτρας Θεάς ήταν η ζήλια απέναντι στο γεγονός ότι ο Δημήτριος είχε ζήσει στο πλάι της Ροδογύνης.

Τα ιστορικά αυτά γεγονότα ενέπνευσαν τον Γάλλο δραματουργό Πιερ Κορνέιγ (1606 - 1684) να γράψει την τραγωδία με τίτλο Ροδογύνη.


Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση της Ροδογύνης, κόρης του βασιλιά της Παρθίας, Μιθριδάτη Α', και αδερφή του διαδόχου του, Φραάτη Β'.
Η Παρθία κατακτά τη Μηδία, αναγκάζοντας το Δημήτριο Β' Νικάτορα να την αντιμετωπίσει με το στρατό του.
141 π.Χ. Τον Ιούλιο η Σελεύκεια, πρωτεύουσα της Βαβυλωνίας πέφτει στα χέρια των Πάρθων.
139 π.Χ. Στην κατοχή της Παρθίας περνούν και τα Σούσα, στο Ελάμ.
138 π.Χ. Ο Δημήτριος Β' συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τους Πάρθους. Κατά τη διάρκεια της μακράς αιχμαλωσίας του νυμφεύεται τη Ροδογύνη, παντρεύει την κόρη του με το διάδοχο του θρόνου των Πάρθων, και πραγματοποιεί δύο αποτυχημένες απόπειρες διαφυγής.
132 π.Χ. Ο Μιθριδάτης Α' πεθαίνει και τον διαδέχεται ο αδερφός της Ροδογύνης, Φραάτης Β'.
Ο Φραάτης Β' απελευθερώνει το Δημήτριο, ελπίζοντας πως θα έρθει σε εμφύλιο πόλεμο με τον αδερφό του, Αντίοχο Ζ' Σιδήτη. Ωστόσο τα δύο αδέρφια δεν πρόλαβαν να συναντηθούν.
129 π.Χ. Ο Αντίοχος γνωρίζει την ήττα από τους Πάρθους και αυτοκτονεί. Ο Δημήτριος Β' ανακτά το θρόνο και τη σύζυγό του. Το βασίλειό του όμως έχει περιοριστεί σημαντικά εδαφικά και πλέον περιλαμβάνει μονάχα τη Συρία και την Κιλικία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.