Άντζελα Δημητρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άντζελα Δημητρίου
Γέννηση
Υπηκοότητα Ελλάδα
Επάγγελμα/
ιδιότητες
τραγουδιστής
Είδος Τέχνης Λαϊκό τραγούδι

Η Άντζελα Δημητρίου είναι σπουδαία Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια,γνωστή και ως "Λαίδη" του Ελληνικού τραγουδιού.Το πραγματικό της όνομα είναι Αγγελική Κιουρτσάκη. Γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής στις 18 Αυγούστου του 1954. Η έλλειψη χρηματικών πόρων την οδήγησε να εργαστεί από πολύ νεαρή ηλικία. Μάλιστα μία από τις πρώτες της δουλειές ήταν σε μεγάλη κλωστοϋφαντουργία της εποχής. Το 1970 εμφανίζεται στο μαγαζί ΒΗΤΑ ΒΗΤΑ και κάπως έτσι ξεκινάει την καριέρα της. Στη διάρκεια της εφηβείας της, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της λαϊκής σκηνής όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Στράτος Διονυσίου, Πόλυ Πάνου και άλλοι. Στη Θεσσαλονίκη την ακούει ένας διευθυντής δισκογραφικής εταιρίας. Αμέσως το 1978 ηχογραφεί το πρώτο της δισκάκι,το 1979 το δεύτερο ενώ το 1980 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Ας ήταν να μπορώ" του Μιχάλη Αρχοντίδη που όμως δεν διακρίθηκε. Ο τρίτος της προσωπικός δίσκος με τίτλο Γιατί να 'ρθείς αργά (1980) σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και το 1982 υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την CBS, νυν Sony Music.

Η πορεία της στο τραγούδι συνεχίζεται έως σήμερα, έχοντας ήδη συνεργαστεί με συνθέτες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, Σταμάτης Σπανουδάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Φοίβος και άλλοι.

Μέχρι στιγμής έχει κάνει 38 δίσκους από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία, μερικοί από αυτούς στην Αραβία και στη Τουρκία. Κυρίως έχει γνωρίσει επιτυχία στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού και ιδιαίτερα του ζεϊμπέκικου. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της στα συγκεκριμένα είδη μουσικής, συγκαταλέγονται τα τραγούδια: «Ποια θυσία» (1985), «Δυο φωνές» (1986), «Οι χωρισμένοι» (1986), «Φωτιά στα Σαββατόβραδα» (1988), «Ουρανέ» (1990), «Σε νίκησα ζωή» (1991), «Κλείσε φώτα, κλείσε μάτια» (1993), «Γυναίκα εγώ» (1995), «Μαργαρίτες» (1996), «Δεν είσαι τίποτα» (1998), 100% (1998), «Κάνε στην άκρη» (1999) και πολλά ακόμα.

Κατά καιρούς πάντως, έχει ερμηνεύσει και τραγούδια από άλλα είδη μουσικής, που έχουν επίσης γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της συγκαταλέγονται τα τραγούδια: «Ήθελα να 'ξερα δεν ντρέπεσαι» (1989), «Εσύ τι λες» (1990), «Φταίει ο έρωτας» (1993), «Φτάνει» (1994), «Με καις» (1995), «Είσαι η αγάπη μου» (1996), «Ακατοίκητες οι νύχτες» (1998), «Μαύρη λίστα» (2000), καθώς και τραγούδια τύπου λάτιν όπως τα «Εξαιρούνται» (1991) και «Αγκαλιαζόμαστε» (1992), το «Κόκκινο της φωτιάς» (1992) και πολλά ακόμα.

Συμμετείχε επίσης στα προκριματικά του Διαγωνισμού της Eurovision του 1988 για την εκπροσώπηση της Ελλάδας με το τραγούδι «Αν».

Δισκογραφία

  • 1978 -1ο δισκάκι 45 στροφών
  • 1979 - 2ο δισκάκι 45 στροφών
  • 1980 - Γιατί να ρθεις αργά ΧΡΥΣΟ
  • 1982 - Ό,τι πούμε μεταξύ μας ΧΡΥΣΟ
  • 1983 - Μια βραδιά στα μπουζούκια Νο.1
  • 1984 - Μια βραδιά στα μπουζούκια Νο.2 ΧΡΥΣΟ
  • 1984 - Πέστε του
  • 1985 - Ποια θυσία ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1986 - Δυο φωνές ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1987 - Κανόνισέ το
  • 1987 - Μια βραδιά στη Φαντασία Νο.1
  • 1988 - Μια βραδιά στη Φαντασία Νο.2 ΧΡΥΣΟ
  • 1988 - Μια σ' αγαπώ μια σε μισώ ΧΡΥΣΟ
  • 1989 - Να σου ορκιστώ ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1990 - Εσύ τι λες ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1990 - Η Αθήνα τη νύχτα
  • 1991 - Εξαιρούνται ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1992 - Φωτιά στα Σαββατόβραδα (1982-1992 Δέκα χρόνια τραγούδι) ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1992 - Κόκκινο της φωτιάς ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1993 - Φταίει ο έρωτας (CD single)
  • 1993 - Φταίει ο έρωτας ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1994 - Πες αυτό που θέλεις ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1995 - Γυναίκα εγώ ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1996 - Εκτός ελέγχου η αμαρτία
  • 1996 - Μη μας αγαπάς ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1997 - Τα ζεϊμπέκικα της Άντζελας
  • 1998 - 100% ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 1999 - Μαργαρίτες (CD single)
  • 1999 - Κάνε στην άκρη ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 2000 - Μαύρη λίστα ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 2001 - Χίλια πρόσωπα ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 2001 - Τι να τα κάνω αυτά που έχω (CD single)
  • 2002 - Όπου με πάει η καρδιά ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 2004 - Κυρία με γνώρισες, κυρία θα μείνω ΧΡΥΣΟ
  • 2004 - Για 'σένα (CD single)
  • 2004 - Άντζελα Δημητρίου BEST
  • 2004 - Ποιος είσαι ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 2005 - Σε έχω ΧΡΥΣΟ
  • 2006 - Οξυγόνο
  • 2007 - Αχ πατρίδα μου (cd single) ΧΡΥΣΟ
  • 2008 - Τα είδα όλα ΧΡΥΣΟ
  • 2009 - Φταίνε οι άντρες (cd single)
  • 2011 - Γυάλινα φτερά ΧΡΥΣΟ
  • 2012 - Μείνε εκεί ΧΡΥΣΟ
  • 2013 - Come Back ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ
  • 2015 - Στάνταρ ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2014 COME BACK 6 φορες πλατινένιο CD (700.000 ΠΩΛΗΣΕΙΣ)